Tartışmalar Son Bulsun: Hangi Yöresel Lezzet Hangi Şehre Ait Artık Belli!
30 Kasım 2018
Favorilerime Ekle
2 binden fazla yöresel yemek çeşidiyle zengin bir mutfağa sahip olan bir ülke olmanın tadını doya doya çıkarıyoruz ama bazen öyle yiyecekler karşımıza çıkıyor ki şehirler arasında tartışma çıkmasına engel olamıyor.
İşte bu tür karışıklıkların önüne geçmek için Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Patent Bürosu Türkiye'de hangi lezzetin nereye ait olduğunu gösteren bir çalışmaya imza attı ve ortaya çıkan sonuçları paylaştı.
Buyurunuz, araştırmanın sonuçlarını birlikte inceleyelim. Bakalım siz bu sonuçları görünce neler düşüneceksiniz? Düşüncelerinizi bizimle yorum atarak paylaşabilirsiniz.
Araştırmaya göre, çeşit açısından Türkiye’nin en zengin mutfağına sahip şehri Gaziantep
Ankara Ticaret Odası ile Ankara Patent Bürosu araştırmaları sonucu çıkan lezzet haritasına göre Türkiye'nin çeşitlilik bakımından en zengin yöresel mutfağına sahip şehri Gaziantep. Tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirlenen Gaziantep'in yöresel mutfağından önce çıkan yemeklerse şöyle: Malhıtalı (mercimekli) köfte, yoğurtlu ufak köfte, yağlı köfte, iç katması (kısır), tene katması, haveydi köftesi, omaç, sini köftesi, süzek yapması, cağırtlak kebabı, ayva kebabı, elma kebabı, lebeniye, öz çorbası, maş çorbası, şirinli çorba, beyran, topaç, Köse Sefer kabağı dolması, loğlazlı aş, çiğdem aşı, ekşili daraklık tavası, beyran, şiveydiz, acur oturtması, kakırdak böreği, loğlaz piyazı, yarpuz piyazı, at elması turşusu, çelem turşusu.
Mutfağı en zengin ikinci şehrimiz ise Elazığ
Elazığ, yapılan araştırmalara göre toplam 154 farklı yöresel lezzete sahip. Bu sayıyla da en zengin mutfağa sahip ikinci şehir unvanını kazanmış durumda. "Neymiş o yemekler?" diyenler için Elazığ mutfağına ait başlıca yemekleri de şöyle sıralamış olalım: Fasulye çorbası, lobik çorbası, anamaşı, kelecoş, taraklık, kındık köfte, küncülü köfte, muhaşerli köfte, işkene, sapan dolması, kibe dolması, çaypalası, pirpirim boranı, tavşan üfelemesi, kırmanlı pilav, simit pilav, nohut ekmeği, fodula, zarafat, patila, heside, dolanger, orcik ve pilit.
Bölgeler arasında birinciliği ise İç Anadolu Bölgesi almış durumda
Ankara Ticaret Odası ve Ankara Patent Bürosu'nun yaptığı bu araştırmalardan çıkan sonuçlardan biri de bölgeler arasında birinciliği alan bölgemizin İç Anadolu Bölgesi olduğu yönünde. İç Anadolu Bölgesine ait toplam 455 çeşit yöresel lezzet bulunduğunun altını çizen araştırmacılar, diğer bölgelerin yöresel lezzetlerinin de şu şekilde sıralandığını söylüyor:
"Bu bölgeyi 425 çeşit ile Doğu Anadolu, 398 çeşit ile Güneydoğu Anadolu ve 397 çeşit ile Karadeniz Bölgesi izliyor. Akdeniz ve Marmara Bölgesi 184 çeşit, Ege Bölgesi 162 çeşit yiyecek ve içeceğe sahip."
Araştırmada yer alan tüm şehirlerin önce çıkan lezzetlerinden bazıları hemen aşağıda sizi bekliyor
yahu bu siteyi sileceğim takip etmeyeceğim bu nedir allah aşkına çene çarpan çorbası arıyorum alakasız haberler çıkıyor yani bu sayfa açılıyor ve merakla kayseri yemeklerinden ne yazmışlar diye baktım nerde YAĞLAMAMIZ .FIRIN AĞZI. PÖÇ YAPTIĞIMIZ BÜTÜN YEMEK VE ÇORBALARIMI YAZAYIM TAMAM biz bir antep urfa değiliz ama yemek hiç koymamışınız
Yorumlar
1