Ramazan ayının gelmesiyle oruçla ilgili hemen herkesin kafasında soru işaretleri var. Diş fırçalamak orucu bozar mı, kusmak orucu bozar mı gibi genel sorular haricinde sağlığımızı da direkt olarak ilgilendiren şeker hastaları oruç tutabilir mi gibi cevabını merak ettiğimiz birçok konu mevcut.
Bunlardan biri de hamilelikte oruç. Yeni anne adaylarının merak ettiği "Hamileyken oruç tutulur mu?" sorusunun cevabı aslında oruç tutmaları halinde kendilerine ya da çocuklarına zarar verip vermediğiyle bağlantılı.
O zaman merak edenleri hemen aşağıya alalım: Hamilelikte oruç nasıl olur, hamileyken oruç tutulur mu?
Not: Ancak hemen uyaralım, hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için ramazandan önce oruç tutup tutamayacağınızı, sahurda ve iftarda neleri yiyip yememeniz gerektiğini doktorunuza danışmanızda fayda var.
Hamileyken oruç tutulur mu?
Uzmanlar, anne adaylarının ramazan ayında oruç tutmasıyla ilgili olarak yapılan çalışmalarda genelde orucun anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz etki göstermediğini, oruç tutan hamilelerde aç kalmaya bağlı olarak doğan bebeklerin ağırlıklarında farklılık görülmediğini belirtiyorlar. Ancak bu durum annenin hamilelik sürecine ve kendiyle bebeğin sağlık durumuna göre değişiklik gösterebiliyor.
Özellikle ramazanın aç ve susuz kalma süresinin daha uzun ve havanın daha sıcak olduğu yaz aylarına denk geldiği durumlarda hamile kadınların çok daha dikkatli olması gerekiyor. Aşırı sıvı kaybı ve uzun süre aç kalmak eğer yeni anne adayının sağlığını etkiliyorsa oruç tutmaması daha doğru olabilir. Aynı şekilde emziren kadınlar da, sütlerinin kesilmesi ve çocukların zarar görebileceği durumlarda oruç tutmayabilirler.
Hamileliğinin ilk üç ayını yaşayan kadınlarda bulantı, kusma ve iştah bozukluğu sıkça gözüktüğünden ve bu dönemde bebeğin organları geliştiğinden oruç tutmamak daha doğru bir seçenek. Aynı durum düşük riski olan hamilelikler için de geçerli.
Ayrıca hamileliğe bağlı şeker intoleransı, diyabet hastalığı ya da yüksek tansiyon varsa beslenme düzenini değiştirmemek gerekiyor. Aksi takdirde anne ve bebeğin sağlığı olumsuz etkilenebilir.
Oruç tutan hamile kadınlar nelere dikkat etmeli?
Hamilelik döneminde anne adayının yeterli miktarda sıvı alması çok önemli. Bu sebeple oruç tutan hamile kadınlar sahurda bolca sıvı tüketmeli. Hele ki yaz aylarına denk gelen ramazan ayında bu durumun çok daha dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunu unutmamak lazım.
Ayrıca oruçlu hamile kadınların iftara kadar olan sürede sıcakta kalmamaları ve gün içinde bol bol dinlenmeleri de gerekiyor. Hamilelerin diğer kişilere göre tansiyonları daha kolay düşebileceğinden yine sahurda şeker ihtiyaçlarını iyice karşılamaları da dikkat edilmesi gereken bir konu.
Riskli bir hamilelik geçiren (diyabet, erken doğum olasılığı, kanama, çoğul gebelik, gelişme geriliği gibi) anne adaylarının oruç tutmaması çok daha doğru olacağını da ekleyelim.
Yeniden tekrarlayalım; hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için doktorunuza danışarak oruç tutup tutamayacağınızı öğrenmeli ve buna göre hareket etmelisiniz.
Yorumlar
1