Epsom Tuzu

Ağrılardan Kabızlığa, Birçok Soruna Çözüm Onda: Epsom Tuzu

Favorilerime
Ekle

Her gün yepyeni bir ürün, bir malzeme popülerleşmeye başlıyor, insan ister istemez "O da neymiş, ne işe yarıyormuş?" diye düşünmeden edemiyor. İşte bugün tam da böyle bir malzemeyi, epsom tuzunu masaya yatırıyoruz!

Tıpkı bir dönem hemene herkesin, özellikle de zayıflamaya çalışanların çok kullandığı İngiliz karbonatı gibi bu kez de epsom tuzu gündemde. Halk arasında yine "İngiliz karbonatı" olarak da anılan bu epsom tuzunun en önemli özelliklerinden biriyse kesinlikle sofra tuzu ile karıştırılmaması gerektiği.

Peki bu epsom tuzu nereden çıktı, ne işe yarıyor da bu denli popüler oldu dersiniz? Buyursunlar, epsom tuzunun faydalarından, nasıl kullanılacağına, hatta olası zararlarına, yan etkilerine kadar bilmeniz gereken her şey hemen aşağıda sizi bekliyor.

İşte karşınızda tüm yönleriyle epsom tuzu!

İçindekiler

Epsom tuzu nedir?
Epsom tuzunun faydaları nelerdir?
Epsom tuzu nerelerde bulunur, nasıl kullanılır?
Epsom tuzunun zararları var mıdır?
  • Epsom tuzu nedir?

epsom-tuzu-zararlari-var-mi

Epsom tuzu, aslında magnezyum sülfat olarak da bilinen ve içeriğinde magnezyum, kükürt ve oksijen bulunan bir inorganik tuz. Görüntüsü itibariyle kaya tuzunu andırsa da kaya tuzundan farklı olarak içinde sodyum yerine magnezyum yer alıyor.

Sofra tuzuyla da asla karıştırılmaması gereken epsom tuzu, acımsı bir tada sahip olduğu için halk arasında "acı tuz" olarak da biliniyor. Yaygın olarak kullanılan bir diğer ismi ise "İngiliz tuzu".

Suda çözünebilen epsom tuzunun adı, son yıllarda çok duyulmaya başlasa da aslında kendisi yıllardır birçok ürünün içinde, özellikle medikal alanda sıkça kullanılıyor, banyo tuzlarının içinde, güzellik ürünlerinde ve hatta bahçecilikte değerlendiriliyor.

  • Epsom tuzunun faydaları nelerdir?

diz-agrisi-aralik-2020

Epsom tuzunu, namıdiğer İngiliz tuzunu kısaca tanıdığımıza göre, geçelim epsom tuzunun faydalarına...

  • Epsom tuzu, kan dolaşımının hızlanmasını sağlıyor.
  • Bu özelliğiyle kas ve eklem ağrıları başta olmak üzere, vücutta tam bir "ağrı kesici" görevi üstleniyor.
  • Yine kan dolaşımını hızlandırma özelliği sayesinde damar tıkanıklığı gibi sorunların önüne geçiyor, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini oldukça azaltıyor.
  • Bağırsakların hareketlenmesini sağlayan epsom tuzu, bu sayede özellikle kabızlık sorunu yaşayanlara destek oluyor.
  • Serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olan içeriği sayesinde epsom tuzu stres, üzüntü, kaygı, depresyon gibi olumsuzluklarla baş etmeyi kolaylaştırıyor.
  • Aynı şekilde strese bağlı uykusuzlukların önüne geçiyor, kaliteli bir uyku düzeni sağlıyor.
  • Kasları gevşetip sinir ve stresi uzaklaştıran epsom tuzu, bu özelliği sayesinde zihinsel yorgunlukların da azalmasına yardımcı oluyor.
  • İçinde bolca magnezyum bulunduğundan saç sağlığını destekliyor. Daha gür, sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmanıza destek oluyor.
  • Hem stresi azalttığı hem de kötü kokuları yok ettiği için özellikle ayak banyosu yaparken kullanıldığında güzel etkiler gösteriyor.
  • Düzenli kullanımında ayak kokusunu yok ettiği dahi söylenen epsom tuzu, ölü deri tabakalarının da daha kolay temizlenmesine yardımcı oluyor.
  • Vücutta detoks etkisi gösterebilmesi için banyo suyuna eklendiğinde, toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına ön ayak oluyor.
  • Cilt sağlığını da olumlu yönde etkileyen bu acı tuz, pürüzsüz, yumuşacık ve sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardım ediyor.
  • Temizlikte kullanıldığında epsom tuzu, kalıcı su lekeleri başta olmak üzere birçok lekenin kolayca çıkmasını sağlıyor.
  • Bitki yetiştiriciliğinde kullanıldığında ise epsom tuzu hem içeriğindeki minerallerle sebze ve meyvelerin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor hem de haşereleri bitkilerden uzak tutuyor.
  • Akvaryum balıklarının tedavisine olumlu katkıları bulunduğu da biliniyor.
    • Epsom tuzu nerelerde bulunur, nasıl kullanılır?

    lavanta-kuru-ayak-masajı

    Epsom tuzunun faydalarını görünce onu hemen temin etmek istemiş olabilir, "Bu ingiliz tuzu nasıl kullanılır acaba?" diye düşünmüş olabilirsiniz. O zaman sizi hiç merakta bırakmayalım ve aklınızda oluşan bu sorulara da hemen yanıt verelim.

    Epsom tuzuna eczanelerden ve güvenilir online alışveriş sitelerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Kaya tuzu gibi farklı tuzlarla asla karıştırmamanız gereken bu acı tuzu temin ettikten sonra ise temel olarak suda çözerek kullanabilirsiniz.

    Eğer banyoda değerlendirecekseniz ya da ayak detoksu yapmak istiyorsanız doğrudan banyo suyunuzun içine ilave edip bir süre o suyun içinde bekleyebilirsiniz. Eğer ağız yoluyla tüketmek istiyorsanız 1 su bardağı sıcak su için 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde epsom tuzu kullanabilir, tuz suyun içinde tamamen çözündükten sonra içebilirsiniz. Aynı şekilde epsom tuzunu saçlarınızı yıkadığınız suyun içine, suda çözdürerek saç maskelerinde ya da cilt maskelerinde de kullanabilirsiniz.

    Bitki bakımında değerlendirmek istiyorsanız yine suda çözünmesini bekledikten sonra bu suyla bitkilerinizin topraklarını sulamayı düşünebilir, eğer akvaryum balıklarınız için değerlendirecekseniz 5 litre suya yaklaşık 1 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde ilave ederek kullanabilirsiniz.

    • Epsom tuzunun zararları var mıdır?

    epsom-tuzu-nedir

    Faydalarını saymakla bitiremediğimiz bu epsom tuzunun zararlarına geçelim şimdi de. Aklında hemen "Epsom tuzunun yan etkileri neler acaba?" sorusu oluşanları böyle alalım.

    Epsom tuzu, kimyasal bir bileşen olduğundan aşırı ya da yanlış tüketilmesi durumunda mide rahatsızlıklarına, aşırı su kaybına, ishale sebep olabilir.

    Bunların yanı sıra ciddi ve kronik bir rahatsızlığı bulunanlar başta olmak üzere, ilk kez kullanmaya karar veren herkesin öncesinde mutlaka doktoruna danışması ve doktorun önerileri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğinide bir kez daha hatırlatmış olalım.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?