Çok sık destek alınan hayvansal proteinlerin başında gelen tavuk eti, kırmızı ete göre ekonomik olması, farklı tariflerde değerlendirilebiliyor olması (Tatlısını bile yapabiliyoruz, bakınız: Tavuk göğsü tarifi), sadece suyunun bile birçok çorbaya, yemeğe lezzet katması gibi sebeplerle mutfaklarımızın demirbaş malzemelerinden. Bu yüzden tavuğu bir seferde bol bol alıp buzluğa atanlar da var, biliyoruz. Buzluğa attıktan sonra aklınızda oluşabilecek "Donmuş tavuk haşlanır mı?", "Buzu çözülmeden tavuk pişirilir mi?" gibi sorulara yanıt vermek istiyoruz bugün.
Sizin de buzluğunuzda bir bütün tavuk ya da farklı tavuk etleri varsa, "Dondurucudan çıkan tavuk çözülmeden haşlanır mı?" gibi sorular aklınızda soru işaretleri oluşturuyorsa aşağıdaki detayları öğrenmenizde fayda var.
Buyurun, hemen anlatmaya başlayalım.
İçindekiler
Donmuş tavuk haşlanır mı?
"Dondurucudan çıkan tavuk çözülmeden haşlanır mı, buzu çözülmeden tavuk pişirilir mi, dondurucudan çıkan tavuk direkt pişirilir mi?" ve buna benzer birçok soru aklınızı kurcalıyorsa çok merak ettiğiniz bu soruya hızlıca yanıt vererek başlayalım: Evet, donmuş tavuk haşlanabilir. Ancak bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. O püf noktaları da kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Buzluktan çıkardığınız tavuk etini eğer zamanınız varsa buzdolabında bekleterek çözülmesini sağlayabilirsiniz.
- Tavuk etini oda sıcaklığında ya da daha sıcak bir ortamda üzeri açık şekilde bırakmanız kesinlikle önerilmez. Zira çiğ etin üzerinde bakteriler çok hızlı bir şekilde ürer, aklınızda bulunsun.
- Eğer zamanınız yoksa tavuğunuzu su geçirmez kilitli poşetler içinde soğuk su ile çözdürebilirsiniz. Bu da en az 1-2 saatinizi alacaktır.
- Eğer bu kadar dahi zamanınız yoksa donmuş tavuk etini doğrudan haşlamaya başlayabilirsiniz. Ancak tadında lezzet eksilmeleri olacaktır, baştan söylemiş olalım. Nedenine gelince, tavuğunuz buzlu olduğu için içi çok yavaş haşlanacak ya da pişecek, dışı ise bu arada ne yazık ki kurumaya başlayacaktır. Bu da yapacağınız yemeğin lezzetine etki edecektir.
- Unutmadan, donmuş tavuğu haşlama süreniz de daha uzun olmalı ki buzları tamamen çözülsün ve içi güzelce pişebilsin. Bu nedenle donmuş tavuklarınızı haşlamak için düdüklü tencere tercih etmenin de zaman kazandıracak bir yöntem olduğunu söylemeden geçmeyelim.
-
Donmuş tavuk nasıl haşlanır?
Donmuş tavuk haşlanır mı sorusuna yanıt verdik sıra geldi donmuş tavuk nasıl haşlanır, donmuş tavuk kaynar suya konur mu? gibi sorulara yanıt vermeye. Şu adımları takip ederek donmuş tavuğunuzu kolayca haşlayabilirsiniz. Verdiğimiz püf noktalarına da dikkat etmeyi unutmayın:
- Donmuş tavuğu yukarıda da söylediğimiz gibi çözdürerek kullanmanız en iyisi ama hiç vaktiniz yoksa, donmuş tavuğu bir tencereye alıp üzerine su ilave ederek her zamanki haşlamaya başlayabilirsiniz.
- Bu aşamada dikkat etmeniz gereken haşlanma süresini daha uzun tutmak ve kısık ateşte bu işlemi yapmak olacaktır.
- Donmuş tavuğu haşlamaya bırakınca ocağın altını kısın.
- Haşlama süresini ise her zaman haşladığınız sürenin ya da uygulayacağınız tarifte önerilen sürenin yaklaşık 2 katına çıkarın. Örneğin normalde donmamış tavuğu orta ateşte 25 dakika haşlıyorsanız, donmuş tavuğu kısık ateşte en az 40-45 dakika haşlanmaya bırakın ki buzları çözülsün ve içi gerçekten pişmiş olsun.
- Ancak başında da söylediğimiz gibi donmuş tavuğu çözdürerek pişirmeniz daha doğru olacaktır, eğer vakit ayırabiliyorsanız sağlıklı yöntemlerle çözdürün. Çünkü donmuş tavuğu haşladığınızda lezzeti azalabilir, içi tam olarak pişmeyebilir ya da eklem yerlerinde kan toplanması olabilir, bizden uyarması.
-
Donmuş tavuk nasıl çözdürülür?
Yorumlar
0