gardening.visualstories

Evde Domates Yetiştirenler Buraya: Domates Budarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Favorilerime
Ekle

Evinde çeşit çeşit sebze, meyve, çiçek yetiştirmeyi sevenler olarak bitki bakımına dair bilmemiz, dikkat etmemiz gereken pek çok konu var, malumunuz. İşte bugün de o konulardan birinden, domates budamadan söz edeceğiz.

Eğer evinizde, varsa bahçenizde ya da balkonunuzda domates yetiştiriliyorsanız hem domates bitkinizin daha sağlıklı olması hem de ondan verimli bir şekilde domates alabilmek için nasıl budamanız gerektiğini de mutlaka bilmelisiniz.

Sözün kısası, hemen aşağıda sizi bekleyen adımlara dikkat ederek oldukça verimli domates bitkileri elde edebilir, "Domates nasıl budanır?" sorunuza da yanıt bulabilirsiniz.

Buyursunlar...

Unutmadan, "Ben bugüne dek evde domates yetiştirmeyi hiç denemedim, nasıl yapabilirim?" derseniz sizi hemen şöyle alabiliriz: Saksıda Adım Adım Domates Nasıl Yetiştirilir?

Budama zamanının gelip gelmediğini tespit etmelisiniz

Domates budamaya girişmeden önce, yetiştirdiğiniz domates bitkisi için doğru budama zamanının gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Eğer bitkinizin en alt kısmında yer alan yapraklar sararmaya başladıysa, ilk çiçek açan dallarda renk değişimleri oluştuysa budama yapabilirsiniz. Aynı şekilde bitkinin üzerinde halk arasında "fışkın" olarak anılan çok minik yeni yapraklar, dallar oluşmaya başladıysa bu da budama zamanının geldiği anlamına gelir, aklınızda bulunsun.

Budama saatini doğru belirlemelisiniz

domates-derin-dondurucu

Çok sıcak havalar ve günün en sıcak saatleri budama için uygun değildir, bunu unutmadan işe başlamalı ve öncelikle kendinize bir gün ve saat belirlemelisiniz. Domates bitkinizi budayacaksanız hava sıcaklığının çok yüksek olmadığı günleri ve sabahın erken saatlerini seçmelisiniz. Güneşin sıcaklığı henüz çok yükselmemişken budama işlemini tamamlamalısınız. Öğle saatleri gelmeden tüm budama işlemlerinizi bitirmiş olmalısınız.

Nereleri budayacağınızı doğru belirlemelisiniz

Domates budama zamanınızı belirledikten sonra hangi yaprak, dal ve fışkınları temizlemeniz gerektiğini de doğru tespit etmelisiniz. Aksi halde bitkinizin güçsüzleşmesine sebep olabilirsiniz. Eğer bitkiniz henüz domates vermediyse ve çiçeklenme dönemindeyse çiçek kümelerinin altında yer alan fışkınları temizlemelisiniz. Eğer domatesleriniz oluşmaya başladıysa bitkinin altında yer alan ve yavaşça sararmaya başlamış olan yaprakları temizlemelisiniz. Bu işlem, bitkinizin havalanmasını sağlayacaktır.

Budama işlemini elinizle yaparken bitkiye zarar vermediğinizden emin olmalısınız

Evde saksı içinde ya da bahçede yetiştireceğiniz domates bitkisi için budama işlemini ellerinizle yapabilirsiniz. Hatta pek çok domates yetiştiricisine göre budamayı elle yapmak budamaya özel bıçaklar, makaslar kullanmaktan daha doğru. Ancak elinizle budayacağınız dalları, yaprakları koparırken dikkatli olmalı, bitkiyi hırpalayacak koparmalar yapmamalısınız. aKsi halde bitkinin tamamı zarar görecek, kısa sürede canlılığını yitirecektir. Bitkinin dallarını çekiştirmeden, baş ve işaret parmaklarınızla budamanız gereken yerleri dikkatlice bitkiden uzaklaştırabilirsiniz.

Domateslerin güç aldığı, dayandığı dalları budamaktan kaçınmalı, bitkinin gücünü çalan dalları budamalısınız

Budama işlemi için seçeceğiniz dal, yaprak ve fışkınları dikkatli seçmelisiniz. Eğer domatesleriniz oluşmaya başladıysa ve bu domateslerin yakınında onların doğrudan dayanarak destek aldığı büyük dallar varsa bu dalları budamamalısınız. Budarsanız domatesleriniz desteksiz kalacağı için bitki dikliğini kaybedecek, kısa sürede eğilip bükülecektir.

Budama işlemlerini yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmemelisiniz

Evde bitki yetiştiriciliğinde özellikle domates gibi bitkilerde elle budama yapabileceğinizi yukarıda söyledik ama bunu yaparken eldiven kullanmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Bu, hem ellerinizin hem de bitkinin zarar görmesini engelleyecek, olası bulaşların tüm bitkiye zarar vermesinin önüne geçecektir. Eğer sert dallar için araç gereç kullanmanız gerekecekse kullanacağınız makas ya da bıçakları da mutlaka her dalın ardından güzelce temizlemeli, steril hale geldiğinden emin olduktan sonra kullanmalısınız.

Mevsiminin bitmesine az kala bitkinin tepesini alarak daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz

theguardian

theguardian

Evde domates yetiştirirken budama zamanlarını sık sık kontrol etmeli ve bitkinizden en yüksek verimi alabilmek için düzenli olarak budama işlemlerinizi yapmalısınız. Bu budama işlemi her zaman detaylı bir temizlik şeklinde olmayabilir. Bazen sadece bitkinin üzerinde oluşan bir sararmış yaprağı ya da bir fışkını temizlemek de bu işlemlere dahildir diyebiliriz.

Ancak en önemli noktalardan biri de bitkinin mevsiminin bitmesine az kala yapmanız gereken tepe alma işlemidir. Eğer son kez mahsul almak, bitkinize daha uzun süre sağlıkla bakmak isterseniz tepe kısmında yer alan dalları budayabilirsiniz. Bu, bitkinin besin ve gücünü boş dallar için kullanmasına engel olacak, son domateslerin yetişmesi için güçlenmesini sağlayacaktır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?