ortanca-bakimi

Salonunuza Renk Gelsin: Budanmasından Çoğaltılmasına Evde Adım Adım Ortanca Bakımı

Favorilerime
Ekle

Yaz aylarının gözde çiçeklerinden birisi olan ortancalar tüm güzellikleriyle bahçeleri süslemeye başladıklarında kendilerine gösterilen ilgiyi fazlasıyla hak ederler. Büyüklüğü, biçimi ve renkleriyle kendisine hayran bırakan ortanca çiçeği, kolay yetişmesiyle de her zaman popülerliğini korumayı başarmıştır. Hızla büyümelerinden dolayı genellikle dış mekan bitkisi olarak tercih edilse de evlerde saksı içinde de yetiştirilebilirler.

Ortanca bakımı nasıl yapılır?

ortanca-bakimi-evde

  • Yarı gölge alanları tercih eden ortancaların dikim yerlerine dikkat etmek gelişimleri açısından önemlidir.
  • Organik içeriği bol, humuslu ve iyi drenajlı topraklarda ortanca çiçeği daha iyi gelişme gösterecektir.
  • Zengin, nemli toprağı tercih eden, bol suya ihtiyacı olan ortanca çiçeklerinin, sıcaklığa bağlı olarak haftada bir ya da iki kez sulanmaları gerekir.
  • Mart, mayıs ve temmuz aylarında genel amaçlı gübre kullanımı çiçeklemenin sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
  • Ortanca çiçekleri, dış mekanlarda soğuktan korumak için kış aylarını örtü altında geçirmelidir.
  • Kesme ortanca çiçekleri hızla nem kaybettikleri için kısa zamanda solar. Bunu önlemek için çiçeği oda sıcaklığındaki suya batırıp çıkarmak vazoda daha uzun süre dayanmalarını sağlayacaktır.
  • Ortanca nasıl çoğaltılır?

  • Bahçelerde olduğu gibi saksıda da yetiştirilebilen ortanca çiçeğinin çoğaltılması oldukça kolaydır. Nisandan ağustos ayına kadar, çiçeklenmemiş 2-3 yapraklı dalların kesilip çimlendirilmesiyle çoğaltılır.
  • Üzerinde çiçek olmayan dallardan, 15 cm kadar çelik kesilerek işleme başlanır.
  • Çelik olarak kesilen parça üstte iki yaprak kalacak şekilde yapraklardan temizlenir.
  • Bahçe toprağı ve perlit karıştırılarak toprak hazırlanır.
  • Köklendirme için 15 cm çapında saksılar seçilebilir. Drenaj deliklerinin açık olduğundan emin olduktan sonra lav ya da çakıl taşı, saksı tabanına bir sıra olacak şekilde dökülür.
  • Saksı toprakla doldurulur. Kesilen ve hazırlanan çelik daldırılarak dikilir.
  • Toprak hafifçe bastırılarak sıkıştırılır ve bir miktar sulanır.
  • Doğrudan güneş almayan bir yerde köklendirilir.
  • Köklenen ortanca oldukça hızlı gelişim gösterir. Bundan sonra dilerseniz bahçenize dikebilirsiniz.
  • Saksıda ortanca yetiştirmek istiyorsanız, bitki geliştikçe daha büyük bir saksıya alınarak, uygun zamanlarda budaması yapılmalıdır. Balkon ya da iç mekanda doğrudan güneş almayan bir köşede mutlu olacaklardır.
  • Ortanca ne zaman, nasıl budanır?

    Budama işlemi ortanca çiçeğinin bakımında önemli bir yer tutar. Sadece çiçek açmış sapları budamak gerekir aksi halde bir sonraki yıl çiçek verimi alınamaz. Eski çiçekli dallar, kök üzerinde yeni gelişen kısımlarına kadar budanabilir. Budama işlemi çiçeklenme mevsiminin bittiği aylarda yapılmalıdır. Sonbahar, kış ve ilkbahar döneminde yapılan budamalar yeni çiçeklenmeyi önleyecektir.

    Ortanca çiçeği ne zaman açar?

    Ortanca tam bir yaz çiçeğidir. Nisanla birlikte görülmeye başlayan çiçekler, yaz sonuna kadar bahçeleri neşelendirmeye devam eder.

    Ortanca çiçeği özellikleri nelerdir?

    Ortanca çiçeği Asya'ya özgü bitki türlerindendir ve en fazla çeşitliliği de bu bölgede gösterir. 70'den fazla tür kaydedilmiştir. Amerika ise diğer bir doğal yetişme bölgesidir. Çalı formunda olan ortancalar, 1 ila 3 metre boya ulaşabilirler. Yaygın yetişen türleri kış aylarında yaprak dökse de her mevsim yeşil kalan türleri de vardır.
    İlkbaharın ilk aylarıyla birlikte açmaya başlayan ortancalar, sonbahara kadar güzel çiçekleriyle hayranlık uyandırmaya devam ederler. Ortancaların çoğu türünde çiçekler beyaz olsa da bazı türlerde çiçeklerinin aldığı renk, toprağın asit düzeyine göre değişir. Mavi, kırmızı, pembe gibi farklı renklerde çiçek açar. Asit oranı artınca topraktaki alüminyum mavi ve mor ortanca çiçeklerinin açmasını sağlarken, düşük asit ortamında pembe ve kırmızı renkte ortanca çiçekleri görülür. Bunun yanı sıra türün büyük kısmının çiçek rengi, toprak özelliklerinden etkilenmez. Kesme çiçek olarak da değerli olan ortanca üretimi yapılan çiçekler arasındadır.

    Ortanca çiçeklerinin anavatanı olan Asya kültüründe ise bu bitkinin farklı bir anlamı vardır. Dini törenlerde ortanca çiçeği sıklıkla kullanılırken, pembe ortanca çiçeği ise aşkın simgesidir.

    Ortanca çeşitleri nelerdir?

    almanac

    almanac

    Ortanca 70'den fazla türüyle oldukça büyük bir çeşitliliğe sahiptir. Başlıcaları; Bigleaf (büyük yaprak), Garden (bahçe), Endless summer (sonsuz yaz), French (Fransız), Common (yaygın) olarak adlandırılır.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?