devetbani-bakimi-2-one-cikan

Yaprakları Sararmasın, Kökleri Çürümesin: Evde Adım Adım Devetabanı Bakımı

Favorilerime
Ekle

Devetabanı, aslında annelerimizin, anneannelerimizin evlerinden de hatırladığımız, yıllar yılı evlerde saksı içinde yetiştirilmiş bitkilerden. Neyse ki bu güzellik son zamanlarda yeniden çok popüler hale geldi, hemen herkes evinde dekoratif bir bitki olarak onu kullanmaya yeniden başladı.

Delikli yaprak yapısıyla evin havasını bir anda değiştiren devetabanı, her ne kadar saksı içinde yetiştirilmesine çok alıştığımız bir bitki olsa da aslında kendisi tropikal bir bitki. Dolayısıyla bakımında dikkat edilmesi gereken çok önemli detaylar var. Mesela "Ben de devetabanı aldım ama yaprakları hep sarardı", "Kökleri çürümeye başladı" gibi cümleler kuruyorsanız bir yerlerde hata yapıyorsunuz demektir.

İşte o hatalardan kaçınmak için sulamasından çoğaltılmasına evde devetabanı bakımı nasıl yapılır, öğrenme zamanı geldi.

Buyursunlar...

Devetabanı bakımı nasıl yapılır?

Ofisinizde ya da evinizde devetabanı yetiştirme kararı aldıysanız, onu devasa saksısıyla birlikte bir köşeye koymak ve unutmak yapabileceğiniz en büyük hata olacaktır. Devetabanı bakımı konusunda mutlaka özen göstermeniz gereken noktalar şöyle:

  • Devetabanı bitkisi için torflu, yani organik madde bakımından zengin ve kumlu bahçe toprakları seçmelisiniz. Eğer toprak cinsleri konusunda yeterince bilginiz yoksa devetabanı bitkinizi edindiğiniz yerden, yapı marketlerin bahçe/bitki reyonlarındaki görevlilerden ya da çiçekçilerden bilgi alarak en uygun toprağı seçmeye özen göstermelisiniz.
  • Dar alanlarda sağlıklı büyüme imkanı bulamayan bir bitki olduğu için devetabanı bitkinizi geniş, havadar alanlarda tutmalı, köklerinin de rahat büyüme ve gelişme imkanı bulması için bitkinizin büyüklüğüyle orantılı olacak şekilde geniş saksılar tercih etmelisiniz.
  • Devetabanı bitkisini evinizin ya da ofisinizin doğrudan güneş alan alanlarına koymamalı, yarı gölge konumda tutmalısınız. Doğrudan güneşe maruz kalması halinde yapraklarında sararmalar oluşacak, ardından bitki zaman içinde canlılığını yitirecektir, aman diyelim.
  • Devetabanı bitkisinin sulama zamanlarını asla atlamamalı, tropikal bir bitki olduğunu unutmamalısınız. Devetabanı nasıl sulanır bir sonraki başlıkta ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.
  • Aynı şekilde tropikal bir bitki olduğu için devetabanının çok soğuk havalardan, ortamlardan hoşlanmadığını, hatta soğuktan zarar görebileceğini unutmamalısınız. Ortam sıcaklığının her zaman iki haneli olduğundan, 15 derecenin altına inmediğinden emin olmalısınız.
  • Rüzgar, esinti, hatta kapı ağızlarından gelebilecek hava akımlarından korumalı, özellikle sonbahar-kış aylarında soğuma maruz kalmasını engellemelisiniz.
  • Devetabanı bitkisinin delikli yaprakları zaman içinde tozlanabilir. Bu tozları mutlaka temiz ve nemli bir bezle dikkatli bir şekilde temizlemeli, hem bitkinin hem de kendi sağlığınızın olumsuz etkilenmesinin önüne geçmelisiniz.
  • Sık sık saksı değişimi yapmanız devetabanının sağlıklı gelişmesini engelleyebilir, bu nedenle saksısı çok küçük kalmadığı sürece 2-3 yılda 1 kez saksı değişimi yapmanız yeterli olacaktır.
  • Son olarak uygun ortamı bulduğunda çok gelişme ihtimali olan devetabanı bitkinizi kontrollü bir şekilde büyütmek isterseniz ara ara budama yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız.
  • Devetabanı nasıl sulanır?

    Devetabanı bakımından dikkat edilmesi gerekenleri anlattık ama sulama konusuna ayrı bir önem vermeniz gerektiğini söylemeden olmaz. Devetabanı bitkisi tropikal bir bitki olduğu için sulamasının aksatılmaması ve tam da bitkinin ihtiyaç duyduğu şekilde yapılması ömrünün uzun olması açısından oldukça önemli. Devetabanı sulaması yaparken şu adımlara dikkat etmelisiniz:

  • Sulama yaparken suyunuzun çok soğuk olmamasına özen göstermeli, oda sıcaklığında ya da oda sıcaklığından biraz daha ılık olacak şekilde suyu hazırlamalısınız.
  • Bitkinizi hep aynı ölçüde su ile sulamalısınız. Bu yüzden bir sulama kabı ya da şişeyi hep aynı miktarda suyla doldurduğunuz emin olmalısınız.
  • Sulama yapacağınız suyu musluktan doğrudan doldurup kullanmanız doğru olmayacaktır. Suyu bir süre dinlendirdiğinizden emin olmalısınız. Örneğin sulamanızı sabah yapacaksanız sulama kabınızı akşamdan doldurup bekletebilirsiniz.
  • Sulama yapacağınız günlerin hep aynı güne, hatta aynı saate gelmesi, bitkinizin gelişimini olumlu yönde etkiler. Örneğin eğer pazartesi, çarşamba ve cumartesi günlerini sulama günü olarak belirlediyseniz hep aynı günlerde sulamaya devam etmeli, bir gün sabah bir gün akşamüstü sulama yapmak yerine kendinize "Sabah saat:09.00-10.00 arası sulama yapmalıyım" şeklinde bir saat dilimi belirlemelisiniz.
  • Kışın ve yazın devetabanı bitkisinin suya olan ihtiyacı değişeceğinden bitkinizi ve toprağını iyi gözlemlemeli, daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu hissettiğinizde hemen sulama sayınızı artırmalısınız. Kışın haftada 1 ya da 2 gün sulama yapıyor olabilirsiniz ancak yazın bunu haftada 6, hatta 7 güne de çıkarmanız gerekebilir. Gün sayısını artırsanız da sulama saatlerini sabit tutmaya özen göstermeyi unutmayın.
  • Eğer sulama yaptıktan sonra saksının dibindeki tablada su birikiyorsa bu suyu düzenli olarak dökmeyi unutmamalısınız. Çünkü saksı dibinde biriken su, zamanla hem bitki köklerini çürütür hem de toprağında kötü bir kokunun ve haşerelerin oluşmasına neden olur, aman dikkat.
  • Devetabanı bitkisi nasıl budanır?

    Devetabanı saksı çiçeği uygun şartlarda hızla büyüme ve dallanma gösterebilen bir bitki. Dolayısıyla eğer devetabanı bitkiniz kısa sürede tahmin ettiğinizden daha çok büyürse ya da çiçeklenip çiçeklerini dökerse budama yapabilirsiniz. Budama yapmak için mutlaka uygun makas ya da bıçak kullanmalı, tepe budaması yaparken dallara ya da diğer yapraklara zarar vermediğinizden emin olmalı, köklere ise asla dokunmamalısınız.

    Düzgün şekilde yapacağınız budama sonucu elde edeceğiniz parçaları, çelikten çoğaltma yöntemi için de kullanabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

    Devetabanı nasıl çoğaltılır?

    pinterest

    pinterest

    Budamasında söylediğimiz gibi devetabanı bitkinizi çoğaltmak ya da bir başkasına hediye etmek isterseniz öncelikle dikkatli bir şekilde bitkinizden sağlıklı çelikler almalısınız. En uç sürgününden ayırarak elde edebileceğiniz bu çelikleri hızlı köklendirmek için öncelikle bir süre suyun içinde bekletebilirsiniz. Suda köklendiğini fark ettiğinizde ise yine torf ve kum bakımından zengin bir toprakla dolu saksıya almalısınız. Yaklaşıl 1 ay içinde bitkiniz toprağa kökleriyle sıkı sıkı tutunmaya başlayacaktır. Ardından yukarıdaki şekilde bakımını ihmal etmeden yapmanız yeterli olacaktır.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?