kasimpati-bakimi-yetistirilmesi

Evde Adım Adım Yetiştirilmesinden Bakımına Bir Sonbahar Güzeli: Kasımpatı (Krizantem)

Favorilerime
Ekle

Sonbahar aylarını renklendiren kasımpatı, bazı kültürlerde cenaze çiçeği olarak görülse de ölümsüz aşk ya da platonik sevdayla özdeşleştirilir. Kat kat kadife görünümlü taç yapraklara sahip olan çiçek, papatyagiller familyasının sevilen türleri arasında yer alır. Hassas bir çiçek çeşidi olarak anılan kasımpatı, özenli bir bakımla bahçenizi ya da balkonunuzu göz kamaştırıcı bir atmosfere kavuşturmanıza yardım eder.

Kasımpatı nedir? Kasımpatı çiçeğinin özellikleri nedir?

Latince adı chrysanthemum olan ve krizantem adıyla anılan kasımpatı, sonbahar aylarına renk katan ender çiçeklerin başında gelir. Kasımpatı olarak isimlendirilmesinin nedeni, renkli çiçeklerin çoktan solduğu ya da öldüğü kasım ayında aniden açması olarak görülür. Yıl içinde 50 ile 150 cm arasında bir boya ulaşan tek yıllık otsu bitki, sarı, beyaz, pembe, bordo, mor ve kırmızı gibi farklı renklerde çiçeklere sahip olabilir. Papatyagillerin çiçeği en büyük olan çeşidi olan kasımpatı, iyi bakıldığında yeşil yaprakların görünmesine engel olacak kadar çok fazla sayıda çiçek açabilir.

Kasımpatı evde nasıl yetiştirilir?

https://www.installitdirect.com/learn/grow-chrysanthemums/ | installitdirect

installitdirect

Kasımpatı, çok soğuk ve sıcak iklimler için ideal bir seçim değildir. Doğrudan ışık görmeye ihtiyaç duymasa bile, ışığa doğru yönelerek büyüme eğiliminde bulunur. Bu nedenle, çiçeğin gölgede kalan bir kısmı varsa, arada sırada yer değiştirilmesi tavsiye edilir. 

Kasımpatı, kökten ayırma ya da tohum ekme yöntemleriyle çoğaltılabilir.
 

  • Kış sonu, bahar başı kasımpatı tohumlarını ekmek için ideal zamandır. Torfun üstüne tohumlar atılarak ve sonrasında 1 cm torfla kapatılarak dikim gerçekleştirilir. Dikim sonrası, can suyu vermeyi ihmal etmemeniz tavsiye edilir. 
  • Halihazırda kasımpatı bitkiniz varsa ve kökünden ayrılan bir kısım gözünüze çarpıyorsa, ayrılan kısmı ayrı bir saksıya dilediğiniz an ekerek çoğaltabilirsiniz. Özellikle mayıs ayı, kökten çoğaltma işlemi için idealdir.
  • Tohumlar, ekildikten 15-20 gün içerisinde çimlenmeye başlar. Çimlendirmeyi hızlandırmak adına dilerseniz ekim yapıldıktan sonra toprağın üstünü streç filmle kaplayabilir, streç filmin üstüne birkaç delik açabilirsiniz. Toprağın nemini korumasını sağlayan streç filme kaplama adımı, çimlenme için ideal ortamı sağlar.
  • Ekim yaptığınız toprağın, vitamin ve mineral yönünden zengin olduğundan emin olun. Dilerseniz vitamin ya da mineral takviyeleriyle toprağı zenginleştirin. 
  • Kasımpatı fazla boy atmaz. Herhangi bir şeyle temas eden kısımları, kolayca zarar görür. Bu nedenle, büyümesi için gereken serbest alanı sunmayı unutmayın. 
  • Kasımpatı bakımı nasıl yapılır?

    kasimpati-bakimi

  • Kasımpatı, çok su isteyen bitkilerden biridir. Sık ve az miktarda bir sulama ritmi tercih etmeniz gerekir.
  • Kasımpatılarınızı sularken, her zaman aynı saatlerde aynı miktarda su vermeniz, büyümesine olumlu katkıda bulunur. 
  • Sulama yaparken kullandığınız su, oda sıcaklığında olmalıdır. Fazla soğuk ve sıcak su, bitkiye zarar verebilir.
  • Kasımpatı, topraktaki mineral ve vitaminlere fazlasıyla ihtiyaç duyar. Bu sebeple, düzenli aralıklarla gübre ve takviyeler kullanabilirsiniz. 
  • Budama işlemi sırasında nazik olmalısınız. Çok rüzgar alan bir yerdeyse, rüzgardan zarar göreceğini hesaba katarak dalları küçültme yolunu tercih edebilirsiniz. 
  •  


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?