Aktarların raflarında sıra sıra duran ama birçoğunun aslında ne işe yaradığını tam olarak bilmediğiniz ürünleri tanımaya devam ediyoruz.
Bugünkü konuğumuz özellikle hamur işlerine çok yakıştırdığımız, lezzetiyle, görüntüsüyle pek sevdiğimiz, çok yakından tanıdığımız çörek otunun yağı!
Evet, birçok malzeme gibi çörek otunun da yağını yapıyorlar, çok da iyi yapıyorlar. Neden mi böyle diyoruz?
Onu tanıyınca bizi daha iyi anlayacak, çörek otu yağının faydalarını keşfedince onu evinizden eksik etmek istemeyeceksiniz. "Çörek otu yağını nasıl kullanacağım ki?" diye düşünüyorsanız baştan söyleyelim, onun da cevabı burada!
Çörek otu yağı faydaları, kullanım alanları ve olası zararlarıyla, kısacası tüm yönleriyle karşınızda!
Çörek otu yağı ne işe yarar, çörek otu yağı faydaları nelerdir?
İçeriğinde birçok yararlı vitamin ve mineral bulunuyor
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Alerji ve astım üzerinde olumlu etkileri bulunuyor
Çörek otu yağı, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor
Kolesterolün dengelenmesine yardımcı oluyor
Yüksek tansiyona iyi geliyor
Tokluk hissinin daha uzun süre yaşanmasına yardımcı oluyor
Metabolizmayı hızlandırıyor
Bağırsakların sağlıklı çalışmasına da destek oluyor
Bağırsak hareketlerini düzenliyor
Kilo vermek isteyenlere destek oluyor
Cilt sağlığına olumlu etkilerde bulunuyor
Hücrelerin temizlenmesine yardımcı oluyor
Yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor
Saç sağlığını destekliyor
Saçlarda da yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor, beyazlamayı olabildiğince geciktiriyor
Çörek otu yağı zayıflatır mı?
Çörek otu yağının en çok söz edilen özelliklerinden biri zayıflatması. Peki bu doğru mu, çörek otu yağı zayıflatır mı?
Çörek otu yağı hem vücuttaki yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olması hem de tokluk hissi oluşturması sayesinde zayıflamaya yardımcı olabilir diyebiliriz. Aynı şekilde kabızlık gibi sorunların çözümünde de aktif rol oynaması sayesinde çörek otu yağı, sindirim ve boşaltım sorunları nedeniyle zayıflayamayanların işlerini kolaylaştıracaktır.
Ancak çörek otu yağı tek başına zayıflatır demek yanlış olur, zira kendisi bu konuda sadece yardımcı olur, işlerinizi kolaylaştırır. Sağlıklı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız sadece çörek otu yağına güvenmemeli, gün içinde 1-2 yemek kaşığından fazla çörek otu yağı tüketmemeli, size özel olarak uzmanlar tarafından hazırlanmış diyet listelerini uygulamalı ya da belirli bir spor programı uygulamalısınız, bizden söylemesi.
Çörek otu yağı nasıl kullanılır?
Çörek otu yağı hem harici hem de dahili olarak kullanılan bitkisel bir yağ. Dahili olarak, yani doğrudan ağız yoluyla tüketmek isterseniz biraz zeytinyağıyla karıştırarak salatalarınıza ilave edebilirsiniz. Aynı şekilde kahvaltılarda peynir, zeytin, domates gibi ürünlerin üzerine gezdirebilir ya da meyve ve sebzeleri rendeleyip onların içine ilave edebilirsiniz. Son olarak, yoğurt, smoothie gibi yiyeceklerin içine de ilave edebileceğinizi söylemeden geçmeyelim tabii.
Günde ne kadar çörek otu yağı tüketmeli diye merak ediyorsanız ona da cevap vermiş olalım: Günde 1 tatlı kaşığı ila 1 yemek kaşığı arası çörek otu yağı tüketmeniz yeterli olacaktır.
Harici olarak nasıl kullanacağınıza gelirsek, çörek otu yağı hem saç hem de cilt sağlığında oldukça etkili bir ürün olduğundan tek başına kullanmak yerine zeytinyağı, badem yağı gibi farklı yağlarla bir arada kullanmanız öneriliyor. Buna göre 1 yemek kaşığı zeytinyağının içine 1 yemek kaşığı çörek otu yağı ekleyip karıştırarak cildinizde fayda sağlamak istediğiniz alanlara sürebilir ya da bu karışımın miktarını artırıp zeytinyağı veya badem yağı kullanarak saçlarınıza kökten uca sürerek en az 2-3 saat bekletip ardından durulayabilirsiniz.
Eğer cildiniz yağlıysa çörek otu yağını farklı bir yağ ile karıştırmak yerine yoğurtla karıştırarak da cildinize sürebilir, kendi kullandığınız farklı ve doğal malzemelerle hazırlanan cilt ya da saç maskeleriniz varsa onların içine de maskenin kıvamını çok değiştirmeyecek kadar (1 çay ya da tatlı kaşığı) çörek otu yağı ilave edebilirsiniz.
Ev yapımı çörek otu yağı tarifi nasıl yapılır?
Çörek otu yağının faydalarını ve nasıl kullanıldığını öğrendiğimize göre geçelim ev yapımı çörek otu yağı tarifine.
Çörek otu yağı tarifi için gerekli olan malzemeler:
Minik bir not: Eğer daha fazla çörek otu yağı yapmak isterseniz çörek otu ve zeytinyağı miktarlarını aynı oranda artırabilirsiniz.
Çörek otu yağı nasıl yapılır?
2-3 yemek kaşığı çörek otunu havana alın ve özlerinin daha kolay çıkması için güzelce dövün. Ardından ağzı sıkıca kapanabilen bir kavanozun içine dövdüğünüz çörek otlarını aktarın ve üzerine, kavanozun ağzına kadar dolacak şekilde (200 ml.) zeytinyağı ilave edin. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve cam kenarı gibi güneş ışığı da görebileceği bir yerde en az 10-15 gün bu şekilde bekletin. Beklettiğiniz her gün kavanozu en az bir kez güzelce çalkalamayı unutmayın.
10-15 günün sonunda kavanozu açın, hazır olan çörek otu yağını temiz bir tülbentle süzdürüp içinden çörek otu parçalarını çıkarın. Elde ettiğiniz yağı güneş ışığı geçirmeyecek koyu renkli bir cam şişeye aktarın. Şişenin ağzını da güzelce kapatın. İşte bu kadar! Ev yapımı çörek otu yağınızı dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Çörek otu yağının zararları nelerdir?
Çörek otu yağı, alerji gibi bir durum söz konusu değilse cilt ve saç sağlığında gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Elbette çörek otu yağı kullanıktan sonra cildinizde ya da saç derinizde bir kaşıntı ya da kızarıklık hissederseniz çörek otu yağını hemen temizlemeli ve sorun geçmediği takdirde hemen doktorunuzun yolunu tutup danışmalısınız.
Ağız yoluyla tüketime geldiğimizdeyse; tansiyon başta olmak üzere ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların çörek otu yağını kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Aynı şekilde hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların da kullanması önerilmiyor.
Bunun dışında çörek otu yağının doğum kontrol haplarının ve kemoterapi gibi tedavilerin etkisini de azaltabileceği söyleniyor. Fayda sağlamak isterken bilinçsizce kendinize zarar vermeyin, doktorunuza danışmadan çörek otu yağı da dahil olmak üzere hiçbir bitkisel ürünü tedavi amaçlı olarak kullanmaya çalışmayın, aman diyelim.
Yorumlar
0