twincitiesappliance

2 Doğal Malzeme ve 4 Basit Adımla Bulaşık Makinesi Kireci Nasıl Kolayca Temizlenir?

Favorilerime
Ekle

Reklamlar ve piyasadaki çeşit çeşit ürün sağ olsun, bulaşık makinelerinin içlerinin ne kadar kirli ve kireçli olabileceğini bilmeyen kimse kalmadı.

Bulaşıklarımızı yıkadığımız, tabağımızı tenceremizi temizlesin diye emanet ettiğimiz bulaşık makineleri de bu kadar kirli çıkınca haliyle insan üzülmeden edemiyor.

Peki yok mudur buna bir çare? Mutlaka piyasada binbir türlüsü olan, her birinin içinde bolca kimyasal bulunan ürünlerden mi temin etmemiz gerekiyor, yoksa bulaşık makinesinin performansının düşmesini, hatta bozulmasını beklemek mi?

Tabii ki hiçbiri.

Bulaşık makinesinin kireci nasıl temizlenir merak ediyorsanız çok doğru yere geldiniz, hoş geldiniz. Birkaç basit malzemeyle biz bu işi de o kireçleri de el birliğiyle çözeriz!

Kolları sıvayın temizlik başlasın!

Küçük bir not: Biz bugün bulaşık makinelerinin içlerinde, borularında oluşan ve kalın katmanlar halinde birikmeye başlayan kireçler nasıl temizlenir bunu anlatacağız ama sizin probleminiz sadece kireçler değilse, mesela bulaşık makinenizdeki kötü kokulardan da kurtulmak isterseniz ya da makinenize dip köşe bir temizlik yapmak isterseniz bulaşık makinesi nasıl temizlenir yazımıza da mutlaka göz atın deriz.

Raflarda oluşan kireçlenmelerle işe başlayalım

Bulaşık makinesi kireci nasıl temizlenir dediğimizde ne yazık ki tek bir cevabımız yok. Zira kireç, raflardan giderlere bulaşık makinesindeki birçok yerde oluşabilir. Bu nedenle işe rafları kontrol ederek başlamanızda fayda var.

Bulaşık makinenizin fişinin çekik olduğundan emin olun. Varsa içindeki kirli ya da temiz tüm tabak-çatal-bıçak-bardakları çıkarın. Tamamen boş kalan bulaşık makinenizin raflarını, kullanma kılavuzunda yazdığı şekilde dikkatlice çıkarın. Çıkardığınız bu rafların üzerinde kireç olup olmadığını kontrol edin.

Genel olarak raflarda kireç fazla tutunamaz ama eğer raflarınızda kireç varsa, kireçli bölgenin büyüklüğüne göre 1-2 çay bardağı karbonatı alın ve içine azar azar su ekleyip karıştırarak macun kıvamına getirin. Kıvama gelen karışımı temiz bir süngerin üzerine alın ve rafları hafif hafif ovarak güzelce temizleyin. Üzerinde bolca karbonatlı macundan kalmasına özen göstererek temizlediğiniz rafları bir süre üzerinde bu macun kıvamındaki karışım varken bekletin. (Yaklaşık 15-20 dakika) Ardından temiz suyla güzelce durulayın. Kirecin çıkmış olduğunu göreceksiniz.

Eğer kireç azaldıysa ama tam olarak çıkmadıysa bu işlemi tamamen kireçten kurtulana kadar ama rafların da aşınmasına izin vermeden tekrar edebilirsiniz.

Su püskürtme kanallarının temizliği ile devam ediyoruz

Pervane olarak da anılan bu su püskürtme kanalları bildiğiniz gibi genel olarak bulaşık makinelerinin üst ve alt kısmında olmak üzere 2 adet bulunuyor. Üzerindeki delikler aracılığıyla makineye su püskürtülmesini sağlayan bu pervaneler, suyun çıkış noktası olduğu için en çok kireçlenmenin yaşandığı bölgelerden sayılıyor. Pervaneleri yerinden çıkarmaya çalışmayın, deliklerinin çevresine bakın. Eğer beyaz beyaz tortular, kireçler oluştuysa bu kireçleri temizlemek için kolları sıvayın.

Önce pervanenin deliklerinin çevresinde bulunan kireçleri ince uçlu bir cisimle (İğne, çuvaldız gibi) olabildiğince ve dikkati elden bırakmadan temizleyin. Temizlerken iğneyle çıkardığınız kireçlerin deliklerin içine kaçmamasına, bu alanda çizik oluşturmamasına ve tabii ki elinize çok dikkat edin. Ardından 1 su bardağı sirke ve 1 su bardağı suyu karıştırın. İçine temiz bir sünger daldırıp süngerin bu karışıma iyice bulandığına emin olun. Ardından fazla suyunu süzdürüp hafifçe ovalayarak pervaneleri temizleyin.

Bu işlemi hem alt hem üstteki su püskürtme kanalları için uygulayabilirsiniz.

En kirli alanlardan filtre ve taban temizliğini için de sirkeden destek alabilirsiniz

Bulaşık makinesinin tabanı ve filtre kısmı bildiğiniz gibi en kirli alanlar. Bulaşıklardan çıkan neredeyse tüm kirler buradan gidiyor ve dolayısıyla en çok kir ve kireç de buralarda birikiyor. O halde ne yapıyoruz, hazır bulaşık makinesinin raflarını da yerinden çıkarmışken işe koyuluyoruz.

Tabandaki kapağı çıkarın. Ardından 1 ölçü sirkeye 1 ölçü su karıştırıp basit ve etkili bir karışım elde edin ve karışımı 2'ye ayırın. Karışımın yarısına, çıkardığınız kapağı daldırıp 10-15 dakika bekletin. Bu sırada diğer yarısına ise yine temiz bir sünger daldırıp iyice ıslatın, fazla suyunu sıkıp bulaşık makinesinin tüm tabanını güzelce silin. Son olarak sirkeli suda beklettiğiniz kapağı çıkarın, durulayıp kuruladıktan sonra yerine takın.

Son aşamada işin büyük kısmını bulaşık makinesine bırakabilirsiniz

tips-mujer

tips-mujer

Temizlik yaptınız ama tabii ki bulaşık makinenizin daha ulaşamadığınız birçok yeri kaldı. Bunun için de çözüm olarak makineyi boş bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Boş dedik ama içine bulaşık koymamanız gerektiğini söylemek için boş dedik zira burada da yine temizlikteki en büyük yardımcılarımız olan karbonat ve sirke devreye giriyor.

Nasıl mı? Hemen anlatalım.

Bulaşık makinesinin temizlediğiniz raflarını yerlerine dikkatlice yerleştirin. Çıkardığınız başka bir parçası varsa onları da takın. Ardından deterjan gözüne alabildiği kadar karbonat ilave edin. Bulaşık makinesinin rafında dik bir şekilde durabilecek bir kabın içine de ağzına kadar (en az 1 su bardağı) beyaz sirke koyun. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra makinenin kapağını kapatın ve en uzun programda çalıştırın. Eğer uzun programda çalıştırmazsanız sirke ve karbonatın bir araya gelmesiyle oluşacak köpükler tam olarak temizlenmeyecek ve siz bulaşık makinesinin kapağını açınca bir yığın köpükle karşılaşacaksınız demektir, bizden uyarması.

İşte tertemiz bir bulaşık makineniz oldu bile!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?