Yaz ayları geldiğinde tezgahlarda yemyeşil halleriyle yerini alan taptaze bamyalarlayız bugün.
Pişerken salyalandığı için birçok insanın sevmediği, sırf bu yüzden birçok evde kendine yer bulamayan bu güzelim sebzeyle ilgili bilmemiz gereken çok şey var aslında.
Mesela doğru şekilde temizlediğinizde bamyaları salyalanmadan pişirebileceğinizi biliyor muydunuz?
Bugüne dek bamyayı ağzına sürmeyenlerin, mutfağına sokmayanların bile bamyayı sevmesini sağlayacak bu temizleme yöntemini herkes öğrensin, bamya nasıl temizlenir, nasıl ayıklanır bilmeyen kalmasın!
Doğru bamyaları seçerek işe başlamakta fayda var
Eğer imkanınız varsa ve bamyaları seçerek alabilecekseniz, aldığınız bamyaların çok iri ve olgun olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü olgun bamyaların zamanı geçmiş olabilir, halk arasında "tohuma kaçmış" şeklinde tabir edilen durum söz konusu olmuş olabilir, başka bir deyişle bamyalar yenilebilecek durumdan biraz uzaklaşmış olabilir.
Aynı zamanda bu denli olgun ve iri bamyalarda genel olarak kesikler, yırtılmalar, lekelenmeler söz konusu olabilir. Bu da pişirme işlemi esnasında daha çok salyalanmasına neden olabilir, bizden söylemesi.
Bunun yerine bamyaları seçerken daha ufak, daha taze görünümlü olmasına dikkat etmelisiniz.
Seçtikten sonraki ilk aşama tabii ki bamyaları güzelce yıkamak
Bamyaları seçtiniz, herhangi bir kesik, yırtık olmamasına dikkat ettiniz ve eve geldiniz. Öncelikle bamyaları buzdolabında 2 günden uzun süre bekletmemeye özen göstermeli, mümkünse tüketeceğiniz gün içinde almalısınız, bizden söylemesi.
"Bamya nasıl ayıklanır?" kısmına geçmeden önce onları akan suyun altında yıkarken de dikkat etmeniz gerektiğini söyleyelim. Akan suyun çok tazyikli bir şekilde akmadığından emin olmalı, suyun yapacağı yoğun basıncın bamyanın yüzeyinde delik, yırtık oluşturmasına engel olmalısınız. Elinizle de sert bir şekilde ovalamamalısınız tabii.
En önemli kısım ise bamyaların sap kısımlarını keserken koni şeklinde kalmalarını sağlamak
Bamya nasıl ayıklanır diye düşünenler için bilinmesi gereken püf noktalarına geldik.
Öncelikle bamyaların sap kısımlarını asla dibine kadar kesmemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Aksi halde pişirirken bamyalarınız hemen salyalanacaktır. Bunun yerine ince uçlu minik bir bıçak kullanmalı ve ayıklamanız gereken uç kısımlarını koni ya da huni biçiminde dediğimiz şekilde kesmelisiniz.
Bir bamyayı sol elinize alın, sağ elinizdeki minik, ince uçlu bıçakla döndürerek çevresini koni şekline getirin. Bu ayıklama işlemi bamyanın iç kısmında salyalanmaya neden olan maddelerin içeride kalmasını sağlayacak, açılıp yırtılmayan bamya, salyalanmadan güzelce pişecektir.
Dilerseniz bu noktada bamya açacaklarını da değerlendirebilirsiniz
Eğer bamyaların sağ kısımlarını bıçakla tek tek koni şekline getirmenin zor olduğunu düşünüyorsanız piyasada kolayca bulabileceğiniz bamya açacaklarını da değerlendirebilirsiniz. Tıpkı kalemtıraşlara benzeyen, onlardan biraz daha büyük olan bu açacaklar bamyaların uç kısımlarını doğrudan koni şeklinde açar. Ancak her bamyanın boyutu aynı olmadığından bu açacaklar da sizi zorlayabilir, özellikle büyük bamyaların zedelenmesine neden olabilir.
Yorumlar
0