Bahar aylarında kısa bir süreliğine marketlerin sebze bölümünde, pazarlarda, manavlarda rastlıyoruz baklalara. Mevsiminin kısalığından ötürü daha bir kıymete biniyor. En klasik zeytinyağlılardan da biri kendisi. Ancak bakla pişirirken rengi kararabiliyor, lezzeti de en güzel halinden fersah fersah uzak olabiliyor. Ama buna izin vermemek bizim elimizde. Baklaya mesafeli olanlar bile bu pişirme yöntemlerinden sonra evde sıklıkla bakla pişirmek isteyecek. O denli nefis oluyor. Püf noktalarını not edin, baklalarınızı tezgaha alın. Hafif ama lezzet dolu bir şölen başlıyor.
Bakla nasıl pişirilir?
Bakla ne kadar tazeyse lezzeti o kadar nefis. Kırılırken çıt diye kırılan, kırılma aşamasında zorlanmayan baklalardan seçmeniz oldukça önemli. Baklaların sararmamış, çürümemiş olmalarına özen gösterin. Sakız bakla olarak geçen baklalardan temin etmeye özen gösterin.
Sap kısımlarını temizleyerek işe başlayın. Doğramadan önce bol sudan geçirin. Bol suda yıkadığınız baklaları ardından dilediğiniz boyutlarda kesebilirsiniz. Kesme aşamasına başlamadan hemen önce bir kabın içerisine dilimlenmiş limon ve arzuya bağlı olarak 1 çay kaşığı tuz ilave etmeyi unutmayın.
Baklanın rengini korumak için bu püf noktaları önemli
Baklaların kararmaması için en önemli püf noktalarından biri geliyor. Baklalarınızı doğradıkça hazırladığınız limonlu suyun içerisine ekleyin. Bu sayede pişirme aşamasına geçene kadar baklalar renklerini koruyacaktır ve lezzeti daha da güzelleşecektir. Baklaları limonlu suda bekletmeden pişirme aşamasına geçmemenizi öneririz.
Ardından bol soğanı ve zeytinyağını bir tencereye alıp güzelce kavurun. Baklaları limonlu sudan çıkarıp ilave edin. Birkaç tur kavurduktan sonra üzerine rengini kaybetmemesi için 1 yemek kaşığı un ilave edin. Renginin sararmadan pişmesini bu şekilde kolaylıkla sağlayabilirsiniz. İçerisine şeker ve tuz eklemeyi unutmayın. Şeker, tüm zeytinyağlı yemeklerin tadını daha fazla öne çıkarmak için olmazsa olmazlardan.
Ardından suyunu ve limon suyunu ilave ederek pişmeye bırakın. Piştikten sonra dinlendirip üzerine zeytinyağı ilave edin. Baklalara dereotu da pek yakışıyor. Servis aşamasında dereotu eklemeyi unutmayın. Nefis baklalarınız hazır! Afiyetler olsun.
Yorumlar
0