Arkadaşlar bir dakika arkadaşlar, Adana diyoruz. Homeros'un İlyada'sında adı "Adana" olarak geçen, insanlık tarihinin en eski yaşam noktalarından birisi diyoruz. Yalnızca Homeros'a değil Gılgamış Destanı'na, destanlara da yar olmuştur Adana.
Varın siz düşünün o tarihten sonra nasıl medeniyetlere kucak açtı, nasıl yemekleri ocağında kaynattı, kaç yemeğe yepyeni bir tat kattı. O yüzden Adana denilince bir durmak gerekebilir. Yalnızca tarihiyle değil yemekleriyle de dövebilir
O halde başlayalım Adana'nın o güzide yemeklerine. En iyisini daima Adana'da yiyeceğiniz, en lezzetli Adana yemekleri.
Son olarak da Aman Adanalı şarkısını dinleyerek okuyalım. Pek güzel olacak.
Adana kebap
Adana kebapla başlıyoruz tabii ki. Dikkatinizi celp ederiz "Adana kebabıyla" demiyoruz. Bu konudaki hassasiyeti şu yazımızda açıklamıştık: Harbi Adanalıların Kebapta Görmeye Dayanamadığı 13 Yanlış
Adana lahmacun
Urfa ve Antep lahmacunlarına göre daha küçük, fındık lahmacuna göre daha büyüktür. Hamuru da hafif hamuruna dolgundur. Malzemesi boldur, Adanalı malzemeden çalmaz.
Analı kızlı
Çorbaların şahıdır, irili ufaklı hazırlanan köftelerde hem bulgur hem kıyma vardır. Hatay, Gaziantep, Kayseri, Tokat ve Çorum da sahiplenir ama asıl analı kızlı Adanalıdır.
Mumbar
Dünyanın en garip ancak lezzetli yemeklerinden bir tanesidir. Görünüşü gariptir ama bir kere yiyen bir tane daha ister, bir tane daha ister, bir tane daha ister. Öyle bağımlılık yaratır.
Kırkkat
Şırdanın en yakın dostudur. Ancak şırdana göre biraz daha serttir. Bunun nedeni de kırk kat sarılıyor olmasıymış. Belki eskiden böyleydi, şimdi daha az sarılıyor ama lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor.
Bici bici
Ne demiş şair:
"adanalıyık allaan adamıyık
bici yerik, şalgam içerik"
Gül şerbeti ve kalıp şeklinde kesilmiş nişasta muhallebisinden oluşan, biciyle renklendirilen ve tamamen Adana'ya özgü olan bir tatlıdır. Bu kadar tuzlu yemeğin arasında Adanalı tatlıda da ne yiyeceğini bilir. Buzlu servis edilir, içler serinler.
Sarı burma
Baklavayla yarışan, bazen geçen, bazen çelme takan tatlıdır. Baklavadan daha kıtır ve daha yumuşaktır. Büzgü şeklinde hazırlanır. Biraz oturtmaya benzer.
Kaynar
Adana'nın lohusa şerbetidir. İçinde envai çeşit baharat ve yemiş vardır. Sıcak servis edilir, seveni vardır sevmeyeni vardır ama en lezzetli adetlerden bir tanesidir.
Misis ayranı
İçimi müthiş yumuşak, krema kıvamında bir ayrandır. Soğuk günlerde lıkır lıkır içmek çeker insanın canı, e bir de tabii bu lezzetli Adana yemeklerinin yanında.
Aşlama
Şıra olarak da söyleyebileceğimiz, Adanalıyı Adanalı yapan içeceklerden bir tanesidir. Meyan kökünden yapılır, gazlı içeceklere meydan okur.
Karakuş
Kat kat sarılan hamur, arasında bol ceviz. Bol yağda kaynatılır. Bir de soğuk şerbeti yedi mi üzerine baldan tatlı olur, ağız ballandırır.
Kamhi çorbası
Buğday ve kırmızı etin hüküm sürdüğü bir çorbadır. Bu yemeği keşkek şeklinde hazırlayanlar da vardır. Mevlütlerde servis edilip içleri yumuşatmasıyla ünlüdür.
Fellah köftesi
İnce bulgurla hazırlanan on numara beş yıldız bir lezzettir. Hem baharlı hem de hafiftir. Sosunda domates salçası, biber salçası ve sarımsak da bulunur. Kaşık kaşık yenir.
İçli Köfte
Diğer içli köftelere göre Adana içli köftesi haşlanarak yapılır. Bir tane yiyip bırakan görülmemiştir tarihte. İnsanın yedikçe yiyesi gelir.
Kedibatmaz
Mısır unuyla hazırlanan efsane bir lezzettir. İçindeki kaz etlerini görüp keyiflenmemek ise imkansız. İçinde ceviz olduğunu da ekleyelim tabii.
Yorumlar
2