Özellikle sıcak havalarda en büyük kurtarıcımız buzdolabında soğuk soğuk bekleyip afiyetle yenen zeytinyağlılar. Anne sofrasından eksik olmayan, misafirlere ikram edilmeden sofra toplanmayan, sağlık ve tazeliğin bir numaralı gözdesi zeytinyağlılar gönlümüzün efendisi olabilir ama acaba hazırlarken onların hakkını gerçekten verebiliyor musunuz?
Buzdolabında her zaman bir kap zeytinyağlı yemeği olanların bile sıklıkla yaptıkları hatalar bunlar. Pırıl pırıl parlayan, lezzeti de görüntüsü de yerinde zeytinyağlı yemekler için bu hataların doğrusunu öğrenme vakti geldi.
Tencere başında beklememek için çok fazla su ekliyorsunuz
Zeytinyağlıların en büyük zorluğu sanırız suyunu ayarlamak. Siz başında beklemeyeyim diye tencereye çok fazla su koyuyorsanız üzgünüz ama yaptığınız zeytinyağlı değil de sulu bir sebze yemeğine dönüşecektir. Sebzeler zaten pişerken suyunu saldığı için az su ilavesiyle pişirmeli ve gözlemleyip gerekirse suyunu ilave etmelisiniz.
Yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Aman diyelim, zeytinyağlılar kısık ateşte yavaş yavaş pişmeli. Kısık ateşte pişen sebzeler suyunu kolayca salacak ve yemeğiniz böylelikle tam kıvamında pişecektir.
Pişerken sık sık karıştırıyorsunuz
Zeytinyağlılar pişerken onları karıştırmak onlara zarar vermek demek. Karıştırmayın ki sebzeler zedelenmesin ve bütün olarak kalsın.
Şeker eklemekten kaçınıyorsunuz
Tamam sağlıklı bir öğün hazırlamak istiyorsunuz ama şeker eklenmeyen zeytinyağlılar da çok yavan olacaktır. Zira pişirirken ekleyeceğiniz bir miktar toz şeker yemeğinizin tat dengesini sağlayacak ve çok daha lezzetli bir yemek haline gelmesini sağlayacaktır.
Pişerken zeytinyağlı yemekleriniz kararıyor
Çünkü limon suyu eklemiyorsunuz. Hatta öncesinde doğradığınız sebzeleri limonlu suda bekletmekte doğru bir tercih olacaktır. Ve hatta zeytinyağlı yemeği pişireceğiniz tencereyi tuz ve limonla ovmak da harika bir çözüm.
Zeytinyağlı yemekleriniz yeterince parlamıyor
Zeytinyağlıyı zeytinyağlı yapan onun göz alıcı bir mücevher gibi parlaması. Bunun için tencerenin üzerine yağlı kağıt örtün ve üzerine kapağı kapatın. Yemek piştikten sonra da soğuyana kadar açmayın. Farkı göreceksiniz.
Kuru soğanları rendeleyerek ekliyorsunuz
Kuru soğanı eğer bıçakla doğrarsanız zeytinyağlı yemeğinize daha fazla lezzet kattığını fark edeceksiniz.
Zeytinyağlı enginar dolması ve taze bakla gibi yemeklerde un kullanmanız gerektiğini bilmiyorsunuz
Zeytinyağını az miktarda unla karıştırıp diğer malzemelerle buluşturursanız yemekleriniz daha kıvamında pişecek ve daha lezzetli olacak, emin olun.
Zeytinyağlı yaprak sarma yaparken pirinç, dolmalık fıstık ve baharatı kavurduktan sonra demlendirmiyorsunuz
Dolmanın içinin lapa olmasını istemiyorsanız mutlaka pirinci demlendirmelisiniz. Ayrıca kuş üzümü kullanmaktan hoşlanmıyorsanız bir miktar toz şeker katmayı unutmayın ki demlenmiş pirincin lezzeti nefis olsun.
Sarmaları tencereye dizerken her kata limon suyu ve zeytinyağı gezdirmeyi unutuyorsunuz
Sarmalarınızın piştikten sonra parıl parıl parlaması ve lezzetinin katlanması için bunu yapmayı da atlamamak gerekiyor.
Yorumlar
0