Ispanaklı Peynirli Börek Tarifi

Altın Günlerinin Ustalarının Bile Hamur İşi Yaparken Zaman Zaman Yaptığı 12 Hata

Favorilerime
Ekle

Kim şöyle misafirlerin ağzını sulandıracak, midesini olduğu kadar gözünü de doyuracak nar gibi kızarmış börekler, puf puf kabarmış poğaçalar, ağızda dağılan kekler ve kurabiyeler yapmak istemez ki?

İster ben mutfağımın deneyimli aşçısı, altın günlerinin uzmanıyım diyin, isterseniz mutfakta yeni yeni harikalar yaratmaya başlamış olun, emin olun bazı püf noktalarını gözden kaçırıyor olabilirsiniz.

Bu sıkça yapılan hataları bir kenara not edin, bir sonraki misafiriniz daha mutlu olsun ya da altın gününüz her zamankinden daha keyifli ve leziz olsun.

Poğaça yaparken unu elemeden kullanıyorsunuz

Eğer hamur işi yaparken kuru malzemeleri elemeden karışıma eklerseniz dokusunu bozar, pürüzsüz bir görünüm elde edemezsiniz. O yüzden un ve diğer kuru malzemeleri bir elek yardımıyla elemek şart.

Kek yaparken damla çikolata, kuru meyve ya da kuru yemiş gibi malzemeleri unlamadan hamura ekliyorsunuz

Eğer onları unlamadan kek harcına eklerseniz hepsi dibe çökecek ve hamura eşit derecede dağılmayacaktır. Sonrasu hüsran.

Kek kalıbını fırına vermeden önce tezgaha vurmuyorsunuz

Kek karışımını kalıba dökmeden ve önceden ısıttığınız fırına vermeden yapmanız gereken çok basit bir işlem var aslında ve bunu çoğu zaman atlıyoruz. Bu da kek kalıbını sertçe tezgaha vurmak. Sebebi kek karışımında bulunan hava kabarcıklarını dışarı çıkarmak ve kusursuz bir şekilde pişmesini sağlamak.

Kekin fırında olduğu ilk 15-20 dakikada fırının kapağını açıp kontrol etmek istiyorsunuz

Çoğu kek tarifi 180 derece fırında, 35-45 dakika aralığında pişer ancak en önemli süre onun fırına verildiği ilk 15-20 dakikalık süredir. Bu sürede sabırsız olmamak ve onun sorunsuz pişmesi için fırının kapağını açmamak çok mühim. Ama pişme süresi bitmeye yakın fırının kapağını açarak onu kontrol edebilir ve hatta bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.

Pişme süresi biter bitmez keki fırından çıkarıyorsunuz

Yine acelecilik başımıza iş açmasın. Zira piştikten sonra bile kek on dakika boyunca fırının içinde kek kalıbının içinde kalmalı. Ona dinlenme, terleme fırsatı tanımalısınız. Yalnız uyaralım bu durum brownie gibi kekler için geçerli. Bazı sünger keklerin sönmemesi için oda sıcaklığıyla hemen buluşması gerekebiliyor. Bu yüzden mutlaka tarife sadık kalmaya dikkat edin.

Börek harcı sıcakken yufkalarla buluşturuyorsunuz

Kıymalı, pırasalı börekler yapmaksa amacınız iç harcı önceden hazırlamalı ve ocaktan alınca bir kenarda soğumaya bırakmalısınız. Yoksa sıcak sıcak koyduğunuz harçlar yufkayı terletir ve dağılmasına yol açar.

Böreği fırına vermeden önce dinlenmesine müsaade etmiyorsunuz

Böreği hazırlar hazırlamaz fırına vermek de doğru değil. Üzerini streç filmle sarıp buzdolabında en az bir saat dinlendirmelisiniz ki sosu içine çeksin iyice, iç harcı otursun.

Fırından çıkan börekleri dilimlemeden bekletiyorsunuz

Ispanaklı Peynirli Börek Tarifi

Ispanaklı Peynirli Börek Tarifi

Fırında yapılan böreklerin önce ilk sıcaklığını atmasına izin verin ama sonra hemen dilimleyin. Yoksa içi hamur kalacaktır. Bırakın üst kabuğu terlesin, iyice demini alsın.

Meyveli pasta yaparken taze meyvelere toz şeker serpmeden ekliyorsunuz

Meyve ne kadar tatlı olursa olsun eğer toz şeker serpmeden eklerseniz pastayı yerken ağzınıza acımsı bir tat gelecektir. Ve bunu da kimse istemez, öyle değil mi?

Hamur halindeki kurabiyeleri dinlendirmeden pişiriyorsunuz

kurabiye-hamuru-dinlendirmek

Eğer kurabiyeleriniz fırında pişerken dağılmasın, şekli bozulmasın, boyutları küçülmesin istiyorsanız hamuru buzdolabında en az 1 saat dinlendirmelisiniz. Yoksa pişerken yağlı kağıt üzerinde boyu çekecektir.

Dinlenen kurabiye hamurunu çok fazla yoğuruyorsunuz

Ve böylelikle buzdolabında beklettiğiniz onca süre boşa gidiyor. Zira elinizin ısısıyla hamur yine yumuşayacak ve pişerken dağılacaktır. Bu yüzden yapmanız gereken şey, elinizi soğuk suya batırarak onlara hızlıca şekil vermek.

Kurabiyenin kalınlıklarına özen göstermiyorsunuz

sweetpeasandabcs

sweetpeasandabcs

Ama hamuru ne kadar ustalıkla hazırlamış olursanız olun kurabiyenin kalınlığı burada son söz sahibi. Zira 1 santimden ince olursa çok çabuk kırılıp parçalanırlar, çok kalın olursa da içi hamur yani çiğ kalır. Göz kararınıza güveniyoruz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?