Evinde dört mevsim bitki yetiştirenler, rengarenk çiçekleri saksılarından eksik etmeyenler, toplanın! Görüntüsüyle evinize bambaşka bir hava katacak, her gördüğünüzde içinizi açacak güzeller güzeli bir bitkiyi yakından tanıyacağız bugün: Yıldız çiçeğini!
Eğer görüntüsü hoşunuza gittiği için saksıda yıldız çiçeği aldıysanız ama onun hakkında pek de bir bilginiz yoksa ya da bir yakınınız evde yetiştirmeniz için size onu hediye ettiyse evde yıldız çiçeği nasıl yetiştirilir, yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılır öğrenmenizin zamanı çoktan gelmiş demektir.
Hiç vakit kaybetmeden, zamanı geçmeden yıldız çiçeklerinize nasıl bakabileceğinizi öğrenin, uzun süre en renkli, en sağlıklı halleriyle balkonunuzu, evinizi onunla güzelleştirin.
Yıldız çiçeği nedir?
Yıldız çiçeği, çiçekli bitkilerin en büyük familyası olarak bilinen Asteraceae familyasına ait, başka bir ifadeyle papatyagillerden bir bitki. Hem dünyada hem de ülkemizde dahlia ismiyle de anılan yıldız çiçeğinin de birçok çeşidi var üstelik. Doğru bakıldığında yaz ve sonbahar boyunca çiçekli kalabilen ve şekli yıldızı andıran rengarenk çiçekleriyle dikkat çeken yıldız çiçeğinin ana vatanı ise Meksika.
Halk arasında dalya çiçeği olarak da anılan yıldız çiçeğine ülkemizde de sık sık çiçekçilerin ve yapı marketlerin süs bitkileri reyonlarında rastlamak mümkün. Öyle ki kendisiyle yukarıda da gördüğünüz gibi vazo bitkisi olarak da sık sık karşılaşabilirsiniz ama köklerinden koparıldığı için maksimum 10 gün bu şekilde canlı kalabildiğinden biz bugün onu saksıda nasıl yetiştirebileceğinizden söz edeceğiz. Dilerseniz ona doğrudan saksıda çiçekli olarak ya da tohum halinde güvenilir ve online satış yapan internet siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz. "Peki ya aldıktan sonrası?" diyenleriyse hemen şimdi aşağıya doğru alabiliriz.
Evde yıldız çiçeği nasıl yetiştirilir?
Yıldız çiçeğini evde yetiştirmeye karar verdiyseniz toprak seçiminden sulamasına kadar dikkat etmeniz gereken birçok nokta var demektir. Kendisi yetiştirilme konusunda hassas bir bitki olduğu için şu adımlara mutlaka dikkat etmelisiniz:
Toprak seçimi: Yıldız çiçeğini yetiştirmek için toprak tercihinizi yaparken toprağın mutlaka kolay drenaj sağlanan, bir başka deyişle suyu kolay süzebilen bir toprak olduğundan emin olmalısınız. Verimli topraklarda çok daha sağlıklı yetişen bir bitki olduğundan eğer toprak konusunda yeterince bilginiz yoksa bu konuda mutlaka çiçekçilerden ya da yapı marketlerde çiçek reyonunda çalışan uzmanlardan destek alarak toprağınızı seçmeye özen gösterin.
Ekimi/Dikimi: Yıldız çiçeğinin çoğaltılmasında en çok tercih edilen yöntemler tohumdan ve yumrudan çoğaltmadır. Eğer ilk kez tohumunu ekecekseniz ya da yumrusunu dikecekseniz seçeceğiniz saksının da buna uygun olmasına dikkat etmeli, çok küçük saksıları tercih etmemelisiniz. Yıldız çiçeği ekimi için saksının yarısından biraz daha fazlasını toprakla doldurmalı, ardından tohum ya da yumruları yerleştirmeli ve üzerini tamamen örtecek şekilde toprakla kapamalısınız. Ancak üzerine ilave edeceğiniz toprağı bastırmamalı, havadar bir şekilde kalmasını sağlamalısınız.
Sulama: Bitkinizi ektikten sonra can suyu olarak da anılan ilk sulama işlemini asla ihmal etmemeli, toprağının nemlenmesini sağlamalısınız. Ardından yapacağınız her sulamaya ise toprağın nem oranına göre karar vermeli, toprağı kurumaya başlayınca sulamasını yapmalısınız.
Yorumlar
0