salon-cami-bakimi-subat-2021

Bu Adım Sayesinde Uzun Yıllar Sağlıkla Büyütmek Mümkün: Salon Çamı Bakımı Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Bahçelerinde, balkonlarında ya da evlerinin içinde bitki yetiştirmeyi sevenler, yeşilin en doğalından asla vazgeçemeyenler, kısacası tüm bitki severler hemen buraya! Bugün arakorya olarak da anılan salon çamı bakımını tüm detaylarıyla öğreneceğiz.

Eğer ilk kez bir salon çamı yetiştirmeye karar verdiyseniz, sevdiğiniz biri size salon çamı hediye ettiyse ve ona nasıl bakacağınızı tam olarak bilmiyorsanız ya da halihazırda yetiştirdiğiniz salon çamınız bir türlü istediğiniz gibi büyüyüp gelişmiyorsa bunları bilmenizde fayda var demektir. Onu hiç tanımayanlara da en baştan söylemiş olalım: Birazdan onu tanıyacak, çok sevecek ve en yakın zamanda siz de en az bir saksı salon çamı alıp yetiştirmek isteyeceksiniz.

Evde salon çamı bakımı nasıl yapılır herkes öğrensin, evinizden doğalın en yeşil tonları hiç eksik olmasın.

Salon çamı nedir?

salon-cami-nedir-subat-2021

Salon çamı adından da anlaşılabileceği gibi çamgiller ailesinin üyelerinden, iğne yapraklı bir bitki. Bilimsel olarak araucaria olarak anılan, bu sebeple arakorya ya da yaygın ismiyle salon çamı olarak bilinen bu güzel bitki, doğru adımlara dikkat edildiğinde evde kolayca yetiştirilebiliyor aslında. Dalları genel olarak yere paralel şekilde geliştiği için diğer bitkilerden kolayca ayırt edilebiliyor. Anavatanının Avustralya olduğu düşünülen salon çamı, ülkemizde de iç mekan ya da bahçelerde süs bitkisi olarak sıkça değerlendiriliyor.

Salon çamı bakımı nasıl yapılır?

salon-cami-bakimi-nasil-yapilir

Evde salon çamı yetiştirmeye karar verdiyseniz doğru adımlara dikkat ederek ona uzun yıllar sağlıkla bakabilirsiniz. Üstelik bakımının birçok bitkiye göre çok daha kolay olduğunu dahi söyleyebiliriz. Çok fazla değişiklik sevmeyen salon çamı bakımını yaparken dikkat etmeniz gerekenler şöyle:

Toprak ve saksı seçimi: Salon çamı organik maddeler bakımından zengin, humuslu ve hafif asitli topraklarda kendine kolaylıkla yetişme imkanı buluyor. Buna uygun olarak hazırlanmış salon çamı topraklarını yapı marketlerin bitki reyonlarından, çiçekçilerden ya da bitki ürünleri satışı yapan güvenilir online alışveriş sitelerinden temin etmek mümkün oluyor. Saksının ise altında mutlaka drenajı sağlayan delikleri bulunduğundan emin olmanız gerekiyor. Bu sayede aşırı sulanması durumunda bu deliklerden fazla su çıkma imkanı buluyor ve bitkinin kökünde çürümeler oluşmasının önüne geçilebiliyor.

"Peki ya saksı değişimini kaç yılda bir yapmalı?" derseniz salon çamı, değişimi seven bir bitki olmadığından gelişimini de göz önünde bulundurarak 3-4 yılda bir kez saksısını değiştirmeniz yeterli olacaktır.

Ortam/Sıcaklık: Çok yıllık bir bitki olan salon çamını salonda ya da evin farklı köşelerinde nasıl konumlandıracağınıza gelince, salon çamı aydınlığı seven bir bitki olduğu için gün boyu olabildiğince ışık alan bir alanda konumlandırmaya dikkat etmelisiniz. Aynı şekilde havalandırmasına da özen göstermeli, çok havasız bir ortamda tutmamalı, gerekirse sık sık pencereleri açarak hava almasını sağlamalısınız. Ancak dikkat, özellikle yetişme çağındayken bitkiyi şiddetli rüzgarlardan da korumalısınız. Bu sebeple halk arasında cereyan olarak da bilinen hava akımlarının denk geldiği alanlara koymamalısınız. Bunun yanında salon çamı sık sık yer değişikliğini seven bir bitki olmadığından onu bir kez doğru bir alana konumlandırdıktan sonra yerini çok sık değiştirmemeye özen göstermeli, güneş tek bir yönden geliyorsa ayda bir saksıyı döndürerek tüm dallarının ve yapraklarının güneş ışığını almasını sağlamalısınız, hepsi bu.

salon-cami-bakimi-subat-2021

Sulama: Salon çamı toprağı nemli kalacak sıklıkta ve miktarda sulama yapılarak bakılması gereken bir bitki. Dolayısıyla sulama sıklığı ve miktarı yaz ve kış aylarında farklılık gösteriyor. Kışın daha az sulama yapmanız yeterli olurken havaların sıcak olduğu yaz aylarında sulama sıklığını artırmalısınız. Sulama süresini ayarlamak için işaret parmağınızı bitkinin toprağına batırıp çıkarın. Parmağınız tamamen kuru çıkıyorsa hemen sulama yapın, nemli çıkıyorsa sulamayı bir sonraki güne bırakabilirsiniz.

Salon çamı sulamasıyla ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu da sulama miktarı. Bitkiyi mümkünse hep aynı miktarda suyla sulamaya özen göstermelisiniz. Bunun için hep aynı sulama kabını kullanmanız ve kabı hep aynı miktarda suyla doldurmanız işlerinizi kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde sulama saatlerini de sabitlemeniz bitki gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Örneğin sabah saat 9'da suladıysanız bundan sonraki sulamalarınızı da hep sabah saatlerinde, hatta mümkünse 9'da yapmanız bitkinin alışkanlık kazanmasında ve gelişiminde olumlu etki oluşturacaktır, aklınızda bulunsun.

Budama: Çok yıllık bir bitki olduğundan salon çamını ara ara budamaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Konumlandırdığınız yere ve bitkinin gelişimine göre budama zamanını ayarlayabilirsiniz. Ancak dikkat, budama yaparken havaların soğuk olmamasına özen göstermeli, budama için ilkbahar ya da yaz aylarını tercih etmelisiniz. Bu işlem için budama makası kullanmalı, bitkinin gelişimine göre dilerseniz dallarından dilerseniz de köke yakın dip kısmından budama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Sadece dallarından budama yapmaya karar verirseniz kestiğiniz kısımlardan bitkinin dış etkenlere aşırı maruz kalmasını engellemek için macun sürebilirsiniz. Macunları yapı marketlerin bitki reyonlarından ya da çiçekçilerden temin edebilirsiniz. Dipten budama yapmaya karar verdiyseniz sürgünlere dikkat etmeli, bitkinin köküne zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

Salon çamınız sağlıkla büyüyüp gelişsin, uzun yıllar hep size eşlik etsin. Şimdiden emeklerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?