jollyfarmer

Balkonların Neşesi Olmaya Geliyor: Evde Adım Adım Kahkaha Çiçeği Bakımı

Favorilerime
Ekle

Bugün, evinde bitki yetiştirmeyi sevenlere, ismiyle, görüntüsüyle neşe saçan bir bitkiden söz edeceğiz: Kahkaha çiçeğinden!

Henüz onunla tanışma fırsatı bulamadıysanız kahkaha çiçeği nedir öğrenmenizin, evinizde bakıp büyütmek istiyorsanız kahkaha çiçeği nasıl yetiştirilir bilmenizin, her gün sizi o güzelim renkleriyle capcanlı karşılaşın istiyorsanız kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir keşfetmenizin zamanı gelmiş demektir.

Daha fazla vakit kaybetmeden evde adım adım kahkaha çiçeği bakımını anlatıyoruz, toplanın!

Kahkaha çiçeği nedir?

Kahkaha çiçeği, halk arasında gündüz sefası, sabah sefası, çit sarmaşığı, yıldız sarmaşığı, ay sarmaşığı gibi isimlerle de anılan, dünyada ise daha çok "petunya" (petunia) ya da "morning glory" ismiyle bilinen bir bitki. Tohumdan ekildiğinde dahi kısa sürede hızla büyüyüp gelişen, bu sebeple kolay denebilecek bir yetiştirme rutinine sahip kahkaha çiçeği, ülkemizde de oldukça yaygın.

Balkonlardan bahçelere, hatta parklara hemen her yerde karşımıza çıkan kahkaha çiçeği, namıdiğer petunyanın dünya üzerinde 20'den fazla çeşidi bulunuyor. Ülkemizde de farklı çeşitlerine rastlayabileceğiniz petunya bitkisinin çiçekleri de türüne bağlı olarak mor, kırmızı, sarı, beyaz gibi pek çok farklı renge sahip olabiliyor.

Kolayca ve sık çiçeklendiği, çok yıllık bir bitki olduğu ve doğru bakıldığında uzun yıllar yaşayabildiği için de kahkaha çiçekleri evde bakımı en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Peki onu evde yetiştirmek için neler gerekiyor dersiniz? Buyurunuz, hemen anlatalım.

Evde kahkaha çiçeği nasıl yetiştirilir?

Bahçenizde ya da balkonunuzda renk renk çiçekler yetiştirmeyi seviyorsanız kahkaha çiçeği de tam sizlik demektir. Onu evde yetiştirmeye başlamak için bilmeniz gerekenler de aslında oldukça basit.

  • Kahkaha çiçeği (petunya) hızlı çiçeklenen bir bitki olduğu için tohumdan alıp ekimini yapabilirsiniz. Tohumları temin etmek için çiçekçileri, yapı marketlerin bitki reyonlarını ziyaret edebilir ya da doğrudan güvenilir internet siteleri üzerinden online olarak sipariş verebilirsiniz.
  • Toprak seçimi konusunda da dikkati elden bırakmamalı, kumlu ve taşlı (geçirgen ve yumuşak) toprakları tercih etmelisiniz. Torf bakımından zengin topraklar tercih etmeniz tohumun daha hızlı ve verimli büyümesine de olanak sağlayacaktır, aklınızda bulunsun. Eğer toprak seçimi konusunda yeterince bilginiz yoksa bu konuda da yine işin uzmanı çiçekçilerden yardım alabilir, piyasada "petunya toprağı" şeklinde bulabileceğiniz topraklardan temin edebilirsiniz.
  • Ekim zamanını belirlerken de yaşadığınız yerin iklim koşullarını göz önünde bulundurmayı ihmal etmemelisiniz. Ekim için en uygun aylar ilkbahar ayları gibi gözükse de ılıman iklimlerde, doğru koşullar sağlandığında kış aylarında dahi kahkaha çiçeği tohumları ekilebilir. Özellikle tohumlar çimlenene kadar saksının 16-22 santigrat derece sıcaklıklarda bulunması verimliliği ve büyüme sürecini artıracaktır.
  • Aynı şekilde kahkaha çiçeği tohumlarınızı toprağına yerleştirmeden 1 gün önce nemli, temiz bir bez ile sarıp bekletirseniz çimlenme süresinin hızlanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Tohumları toprağına yerleştirdikten sonra üzerini kalın bir toprak tabakasıyla kapamamaya özen göstermeli, tohumların üzerine en fazla 1 santimetre kalınlığında, çok sıkı olmayan toprakla kapatmalısınız. Yumuşak dokulu, geçirgen toprağın üzerini de çok bastırmamalı, tohumların yukarı doğru hareketine (çimlenmesine) zarar verecek, hava almasını engelleyecek bir işlem uygulamamalısınız.
  • Tohumlar çimlendikten sonra büyümeye başlayan fidelerin en az 10-15 santimetre olduğunu gördükten sonra yer değişikliği yapabilirsiniz, öncesinde fidelerin yerini değiştirmeniz bitkinin ölmesine ya da yeterli büyüyememesine sebep olacaktır, bizden söylemesi.
  • Bitkimizin tohumlarını dikkatli bir şekilde ektik. Bitti mi? Tabii ki hayır. Evde düzenli olarak bakımını da yapmak gerek. "Peki o nasıl olacak?" derseniz sizi hemen aşağıya doğru alabiliriz.

    Evde kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır?

    jollyfarmer

    jollyfarmer

    Evde kahkaha çiçeği bakımı yaparken bu püf noktalarına dikkat etmek çiçeğinizin çok daha uzun yıllar sizinle birlikte olmasını sağlayacaktır:

  • Kahkaha çiçeği güneşe çok maruz kalmayı sevmez. Bu nedenle onu yarı güneş yarı gölge alanlarda yetiştirmelisiniz.
  • Sulama zamanı için mutlaka akşam saatleri seçilmelidir.
  • Çok nemli toprakları sevmediği için sık sık sulama yapılmamalı, toprağı kurumaya yakın bir hal aldıkça sulanmalıdır. Ancak toprağının tamamen kurumasını beklemeden sulama yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız.
  • Kahkaha çiçeğinizi aşırı rüzgar alan yerlerden korumalısınız. Balkon ya da bahçenize petunya saksılarınızı yerleştirirken bu konuya mutlaka dikkat etmelisiniz.
  • Kahkaha çiçeği büyüdükçe boyu da uzayacağından ve adeta bir sarmaşık gibi büyüme gösterdiğinden büyüdükçe bitkinin sağlığı için orkidelerde yaptığımız gibi çeşitli destekler kullanabilirsiniz.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?