Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte memlekete doğru yolculuklar tüm hızıyla başladı! Uzun yola çıkmadan önce arabaların son kontrolleri yapıldı, otobüs ve uçak biletleri deseniz günler, hatta haftadan önce hazırlandı. Peki ya et taşımanız gerekirse yeterince hazırlıklı mısınız? Hadi gelin uzun yolda et nasıl taşınır, kurban eti nasıl bozulmadan bir yerden bir yere götürülür, öğrenelim.
Sözün kısası siz de bayramı, yaşadığı yerden uzaktaki o güzelim memleketlerinde geçirecek olanlardansanız büyük ihtimalle dönüş yolunda çok işinize yarayacak bir soruya yanıt veriyoruz bu kez: Kurban eti yolculukta nasıl taşınır?
Biliyorsunuz, et oldukça hassas davranılması gereken bir yiyecek. Söz konusu bir de uzun yolculuklar olunca çok daha dikkatli olunmalı, sağlığı tehlikeye atacak hiçbir yöntem uygulanmamalı. Peki ama bu nasıl mümkün olur?
Buyurunuz, uzun yolda et nasıl taşınır anlatmaya başlıyoruz.
Uzun yolda et nasıl taşınır, kurban etini yolculukta taşımak mümkün müdür?
Bayram dönüşü memleketinizden yaşadığınız yere kurban eti götürmeyi düşünüyorsanız hem sağlığınız için hem de aracınızın kirlenmemesi için mutlaka uygulamanız gereken yöntemler var tahmin edebileceğiniz gibi.
İlk olarak kesimden gelen etin güzelce soğutulması gerekiyor. Soğuyan etlerden evinize götüreceğiniz kısmı pay ettikten sonra, bu etleri mümkünse yarımşar kilogramlık buzdolabı poşetlerine koyun. Eğer etleriniz kemikli ise, yarım kilo olacak şekilde ayıramıyorsanız en fazla 1 kilo olacak şekilde de buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz.
Eğer etlerinizin çok yer kaplamamasını istiyorsanız bu aşamada eti biraz dövdürerek inceltebilir ya da tercihen kıyma haline getirerek paketleyebilirsiniz.
Buzdolabı poşetlerine pay ettiğiniz etleri yolculuğa çıkmadan en az 1 gün önce dondurucuya atmalısınız. Eğer etiniz bayramın 1. günü gelir ve siz 4. günü ya da sonrasında yolculuğa çıkarsanız etlerinizin donduruda geçireceği süre uzun olacağından, içleri de güzelce donacak ve taşıma işleminiz daha risksiz bir hale gelecektir.
Güzelce donan etlerinizi araca yerleştirmek için ise özellikle balıkçıların nakliye için tercih ettiği "strafor kutu" ya da "köpük kutu" olarak bilinen kutulardan temin etmeniz iyi bir tercih olacaktır. Bu kutulara yapı marketlerden, nalburlardan ya da online alışveriş sitelerinden ulaşabilirsiniz. Bu kutular sızdırma yapmayacağı gibi dışarının sıcaklığını da iç kısmına hızlıca iletmeyecek ve etleriniz daha güvende olacaktır.
Tabii yapmanız gerekenler bu kadarla sınırlı değil. Strafor kutu ya da köpük kutu dediğimiz bu kutuların içlerini de güzelce soğutmanız gerekiyor. Bunun için de piyasada "buz aküsü" ismiyle anılan, jel ya da kaset şeklinde olan buz kalıplarından temin etmelisiniz. Bu buz aküleri buzun klasik buz kalıplarından çok daha uzun süre erimeden kalmasını sağlıyor, bu da onları uzun yolculuklar için daha kullanışlı bir hale getiriyor.
Bol bol alacağınız buz akülerini strafor kutunun hem altına, hem etlerin arasına hem de üstüne yerleştirmeniz gerekiyor. Böylece dondurucudan çıkarıp doğrudan kutulayacağınız etler hiç çözülmemiş oluyor ve bildiğiniz gibi etler zaten bir kez çözdürüldükten sonra hemen kullanılması gereken yiyeceklerden olduğundan en sağlıklı taşıma yöntemlerinden biri bu yöntem oluyor.
Farklı ve çok daha pratik bir yöntem olarak "taşınabilir buzluk"lardan alabilirsiniz. Ancak dikkat, etin buzlukta muhafaza edileceği en ideal sıcaklığın -18 derece olduğunu unutmamalı ve buna uygun olarak bulabildiğiniz en düşük ısıya inebilen, sağlam buzlukları tercih etmelisiniz.
Yorumlar
0