turp-nasil-yetistirilir-2

Saksı Seçiminden Sulamasına, Evde Adım Adım Turp Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Antioksidan özellikleri çok etkili olduğu için vücuda neredeyse tepeden tırnağa fayda sağlıyor, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olurken kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kolesterolü dengelemeye yardımcı olurken kilo vermek isteyenlere destek olmayı da ihmal etmiyor... Evet, turptan söz ediyoruz! Bu kadar faydalı bir besinken birçok beslenme uzmanının onu daha çok tüketmemizi önermesi de boşuna değil.

Tam da bu yüzden bu kez turpun faydalarından söz etmekle kalmayacak, onu nasıl yetiştirebileceğimizi de birlikte öğreneceğiz. Kabul, herhangi bir bitki yetiştirebilmek için önce bolca emek ve sabır gerekiyor ama konu turp yetiştirmek olduğunda verdiğimiz tüm emeğe değeceğini de şimdiden biliyoruz.

Siz de evde bitki yetiştirmeyi sevenlerdenseniz, saksılar içinde çiçeklerini, biberini, hatta kumkuatını, domatesini özenle büyütenlerdenseniz turp nasıl yetiştirilir öğrenmenizin zamanı gelmiş demektir. Buyursunlar...

Turp nasıl yetiştirilir?

turp-nasil-yetistirilir-1

Bitki yetiştirmek için bahçeniz varsa ne mutlu, şanslı azınlıktansınız demektir. Böyle bir durumda bahçenizin güzel bir köşesini de turp yetiştirmek için ayırabilirsiniz. Ancak bahçeniz yoksa, balkonunuzda olabildiğince bitkilere yer ayırmaya çalışıyorsanız hiç üzülmeyin, doğru bir saksı seçimi ve düzenli bir bakımla siz de evde turp yetiştirebilirsiniz. İzlemeniz gereken temel adımları hemen anlatmaya başlayalım:

Saksı seçimi: Turp yetiştirmek için geniş ve derin saksılar tercih etmeniz verimli sonuçlar almanızı kolaylaştırır. Bu sebeple dilerseniz uzun dikdörtgen saksıları tercih edebilirsiniz. Elinizdeki yuvarlak saksıları değerlendirmek isterseniz tabii ki onları da kullanabilirsiniz ama içine turpları aralıklarla ekmeniz gerekeceğinden bu tür saksılara daha az miktarda tohum ekmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Seçeceğiniz saksıların en az 30 santimetre derinliği bulunduğundan da emin olmalısınız. Turp toprak altında büyüyüp gelişen bir sebze olduğundan saksıda buna uygun alan bulunmalıdır. Son olarak saksıların altında drenajı sağlayacak deliklerin bulunmasına da özen göstermelisiniz, söylemeden geçmeyelim.

Toprak seçimi: Turp, organik maddeler bakımından zengin topraklarda çok daha verimli bir şekilde yetişiyor. Bu sebeple torf bakımından zengin toprakları temin edebileceğiniz gibi bahçe toprağını torf ile katıştırarak da uygun topraklar elde edebilirsiniz. Toprak konusunda yeterli bilginiz yoksa bu konuda çiçekçilerden, yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışan uzmanlardan yardım isteyebilirsiniz, aklınızda bulunsun.

turp-nasil-yetistirilir-2

Turp ekimi: Toprak ve saksımızı seçtik, verimli turp tohumlarımızı da temin ettik. Sıra geldi ekime. Turp ekimi için öncelikle saksıyı bolca toprakla doldurarak işe başlayın. Toprağı hafifçe nemlendirmeniz gerektiğini de unutmayın. Ardından saksının büyüklüğüne göre toprakta en az 5'er santimetre aralıklarla tohumları ekeceğiniz minik çukurlar açın. Parmağınızla kolayca açacağınız bu aralıklı çukurların her birine birer tohum bırakın ve üzerini yine az miktarda toprakla çok bastırmadan örtün. Ardından can suyunu verin ve saksıyı filizlenmeye başladığında ihtiyaç duyacağı gün ışığını alabileceği bir yerde konumlandırın. İşte bu kadar.

Sulama: Ekim işlemini başarıyla tamamladınız ama bitmedi. Şimdi mis gibi turpları elde edene dek düzenli olarak sulamayı ihmal etmeme zamanı. Turp, sağlıklı bir şekilde büyüyebilmek için nemli bir toprağa ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple toprağının kurumasına izin vermeyecek sıklıkta sulama yapmak büyük önem taşıyor. Yalnız dikkat, toprağı çok sulu değil nemli kalmalı. Eğer toprak gereğinden fazla sulu olursa köklerde çürüme meydana gelir ki bu da turpların sağlıklı olmamasına, doğrudan bozulup çürümesine sebep olur, aman diyelim. Eğer fazla sulama yaparsanız bir süre su vermemeli, saksının altında biriken fazla suyu da hiç bekletmeden bitkiden uzaklaştırmalısınız.

turp-nasil-yetistirilir-3

Hasat zamanı: Tüm koşulları sağladınız, turplarınız büyümeye ve toprak altından kendilerini göstermeye başladı ve sizin aklınızda "Ne zaman topraktan çıkarıp tüketebilirim" sorusu oluşmaya başladı diyelim... Turpun hasat zamanını anlamak için toprağın altından kırmızı rengiyle kendini göstermeye başlaması yeterli aslında. Ekeceğiniz turp tohumunun cinsine göre bu süre çok değişecek olsa da bitki filizlendikten yaklaşık 1,5-2 ay sonrasında turplar toprak altından hafifçe yükselmeye ve kendilerini göstermeye başlayacaktır. Şimdiden emeklerinizin ve sabrınızın tadını doya doya çıkarmanız dileğiyle! Afiyetler olsun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?