safran-nasil-yetistirilir-2

Dünyanın En Değerli Baharatını Evde Hazırlamak İsteyenlere: Saksıda Safran Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Yemeklere kattığı renk ve lezzetle en özel baharatlar arasında gösterilen, pahalılığı sebebiyle altından daha değerli olduğu söylenen safran nasıl yetiştirilir, ne emeklerin ardından raflarda yerini alır, hep birlikte öğreneceğiz bugün.

Lezzeti ve yemeklere verdiği o güzelim rengi dışında vücuda tepeden tırnağa fayda sağladığı için de çok sevilen ve önerilen safran, kan dolaşımını düzenlemeden tutun da depresyon ve uykusuzluğa iyi gelmesine dek, o kadar yararlı ki onu tanıdıkça daha da çok seveceksiniz.

Et ve tavuk yemeklerinden sebzelere, hamur işlerinden tatlılara, içine dahil olduğu her tarifin lezzetini ve değerini artıran safran nasıl yetiştirilir, evde safran bakımı nasıl yapılır keşfetme zamanı geldi. Buyursunlar...

Evde safran yetiştirmek için ihtiyacınız olan malzemeler

safran-nasil-yetistirilir-2

Safran, soğanlı bitkiler ailesinden geldiği için evde, saksı içinde safran bitkisi yetiştirmek istiyorsanız ilk olarak güvenilir yerlerden verimli safran soğanları temin etmelisiniz. Safran soğanlarını verimli bir şekilde yetiştirmek için ikinci ihtiyacınız olacak malzeme ise tabii ki toprak. Safran bitkisi organik maddeler bakımından zengin humuslu topraklarda daha verimli bir şekilde yetişme şansı bulduğundan çiçekçilerden humuslu toprak temin etmelisiniz.

Bu iki malzeme dışında safran yetiştirebilmek için tabii ki genişçe bir saksı, sulama kabı ve bolca suya da ihtiyacınız olacak. Saksı seçerken hem derin hem de geniş bir saksı aldığınızdan emin olun. Safran soğanlarının sağlıklı yetişebilmesi için küçük saksılar doğru bir seçim olmayacaktır, aklınızda bulunsun.

Saksıda safran bitkisi nasıl yetiştirilir?

safran-nasil-yetistirilir-1

Malzemelerinizi hazırladığınızda ise ilk olarak safran soğanlarını toprakla buluştırmanız ve ekimi tammaladıktan sonra bitkinizi uygun şartlarda yetiştirmeye başlamanız gerekecek. Tüm bunları yaparken şu adımlara mutlaka dikkat etmelisiniz:

  • Saksının içini önce toprakla yaklaşık yarısına kadar doldurun. Ardından safran soğanlarını ince kısımları üste gelecek şekilde toprağa yerleştirin.
  • Ardından üzerini yine toprakla doldurun. Üzerine yaklaşık 15-20 cm kadar toprak ilave edebilirsiniz.
  • Safran soğanlarının sağlıklı bir şekilde tutması için bu işlemi ağustos ve eylül aylarında yapmanız önerilir, aklınızda bulunsun.
  • Safran soğanlarını ektikten sonra can suyu olarak da bilinen ilk sulamasını yapmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Ekim işlemini tamamladıktan sonra ise sulamayı ihmal etmemelisiniz. Sulama miktarına karar vermek için toprağı parmağınızla kontrol edebilirsiniz. Eğer toprağa parmağınızı soktuğunuzda parmağınız tamamen kuru çıkıyorsa hemen sulama yapmalısınız, eğer nemli ise sulamayı bir sonraki güne bırakabilirsiniz.
  • Toprağınızı aşırı sulamaktan ise mutlaka kaçınmalısınız. Fazla sulama safran soğanlarınızın çürümesine sebep olacaktır, aman diyelim.
  • Safran bitkisini ektiğiniz saksıları ise mutlaka güneş gören ve çok rüzgar almayan yerlere koymalısınız. Akdeniz ikliminde rahatlıkla büyüyüp gelişme imkanı olan bir bitki olduğundan safran için evinizde de ılıman şartlar sağlamanız gerektiğini unutmamalısınız.
  • Safran bitkiniz olgunlaşıp çiçeklendikten sonra ise çiçekleri gün doğmadan toplamaya özen göstermeli, bu çiçeklerin ortasındaki 3 adet tepeciği dikkatlice ayırmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Evde safran yetiştirmek için bilmeniz gerekenleri anlattık ama siz safranla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz, faydalarından kullanım alanlarına, safranla ilgili tüm detaylara şu yazımızdan da ulaşabilirsiniz: Her Gün Yeni Bir Faydası Keşfedilen Altın Değerinde Bir Baharat: Safran


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?