sevketi-bostan-nasil-yetistirilir

Muazzam Faydalarından Nasıl Yetiştirildiğine, Onu Bilmeyen Kalmasın: Şevketi Bostan

Favorilerime
Ekle

Ege mutfağına hakim olanların ve sebze severlerin vazgeçilmez lezzetlerinden olan ama ne yazık ki değeri yeterince bilinmeyen bitkilerden biri şevketi bostan. Oysa onu bol bol tüketmek için o kadar çok sebebimiz var ki...

Sadece faydaları için değil enfes tadıyla da sofralara çok yakışan şevketi bostanı yakından tanıyalım istiyoruz bugün. Şevketi bostan nedir, nasıl yetiştirilir, faydaları nelerdir tek tek öğrenelim, onu mutfaklarımıza daha sık konuk etmeye başlayalım.

Hadi o zaman hazırsanız başlayalım, karşınızda tüm yönleriyle şevketi bostan!

Şevketi bostan nedir?

sevketi-bostan-nedir

Halk arasında bostan otu, mübarek dikeni, akkız gibi isimlerle de anılan şevketi bostan, ülkemizde en çok Ege Bölgesi'nde yetiştiriliyor ve tüketiliyor. Papatyagiller familyasının bir üyesi olan şevketi bostan dünya üzerinde ise Portekiz'den Fransa ve İran'a dek birçok yerde yetiştiriliyor. Yabani bitkiler arasında adı geçen şevketi bostanı düzgünce ayıklayıp yenebilecek hale getirmek de büyük önem taşıyor.

Nasıl tüketildiğine gelince, Girit mutfağında ve Girit mutfağından esinlenilen Ege mutfağında kuzu etiyle pişirilmiş hali en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Bunun yanında salatası da hazırlanabiliyor. Dileyenler enginar gibi farklı sebzelerle bir arada pişirerek de servis edebiliyor, her hali ayrı enfes oluyor.

Şevketi bostan nasıl yetiştirilir?

sevketi-bostan-nasil-yetistirilir

Şevketi bostan doğru koşullarda doğada kendiliğinden dahi kolayca yetişen yabani bir bitki aslında. Ama evde, saksı içinde yetiştirmek isteyenler için de bilinmesi gerekenler var. Genel olarak bahçelerde yetiştirilen şevketi bostanları saksı içinde yetiştirmek istiyorsanız buna uygun olabilecek geniş saksıları tercih ederek işe başlayabilirsiniz. Bunun dışında şu adımlara da özen göstermelisiniz.

  • Verimli bir şekilde yetişme imkanı bulursa şevketi bostanlar neredeyse 1 metreye kadar kök salabilir. Bu sebeple tohumlarınız çimlenip büyümeye başladıktan sonra sadece geniş değil, aynı zamanda da olabildiğince derin saksılara geçiş yapmalısınız.
  • Şevketi bostan yetiştirmek için temin edeceğiniz tohumların verimli tohumlar olduğuna emin olmalı, güvenilir yerlerden temin etmelisiniz.
  • Ekim işlemi için en uygun zamanlar Ege Bölgesi için haziran, temmuz ve ağustos ayları olsa da evinizde doğru sıcaklığı sağlayarak yılın diğer zamanlarında da ekim yapabilirsiniz.
  • Ekim işleminin ardından bitkinizi düzenli olarak sulamanız gerektiğini unutmamalısınız. Toprağının tamamen kurumasına izin vermemeli, toprağı nemli olacak şekilde sulamasını yapmalısınız.
  • Sulama işlemini olabildiğince aynı saatlerde ve aynı miktarda suyla yapmaya özen göstermeniz bitkinizin sağlıkla gelişmesine destek olacaktır, aklınızda bulunsun.
  • Şevketi bostanın faydaları nelerdir?

    Şevketibostan Tarifi

    Şevketibostan Tarifi

    Şevketi bostanı yakından tanımaya şimdi de vücuda olan yararlarıyla devam edelim diyor ve sizi hemen şevketi bostanın faydaları ile baş başa bırakıyoruz:

  • İçeriğinde bolca magnezyum, demir ve kalsiyum bulunduğu söyleniyor. Vücuda sağladığı vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
  • Grip, nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, özellikle balgam söktürücü etkiler göstererek boğazı rahatlatıyor.
  • Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sürmesini sağlıyor. Bu özelliği sayesinde beynin de ihtiyaç duyduğu oksijene kavuşmasını sağlıyor.
  • Sağlıkla çalışan beyin sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde hafızayı güçlendirdiği, konsantrasyonu artırdığı biliniyor.
  • Karaciğerin de sağlıkla çalışmasını destekliyor.
  • Aynı şekilde şevketi bostanın böbrek sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğu söyleniyor.
  • Hem idrar hem de gaz söktürücü bir etki oluşturuyor.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?