ejder-meyvesi-nasil-yetistirilir-2

Kaktüsgillerin En Şık Üyesi O: Ejder Meyvesi (Pitaya Bitkisi) Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Pembe tonlarındaki kabuklarının rengiyle, içinin güzelliği ve lezzetiyle giderek daha popüler hale gelen, ülkemizde, özellikle Akdeniz ve civarında da yetiştirilmeye başlanan ejder meyvesi, namıdiğer pitaya bugünkü konumuz!

Saksıda ejder meyvesi nasıl yetiştirilir, evde pitaya bakımı nasıl yapılır hep birlikte öğrenelim diyoruz bu kez. Hem lezzeti hem de faydalarıyla şaşırtan, tadına bir kez bakanın hemen müptelası olduğu bir meyve o. Üstelik ejder meyvesinin bitkisi de tıpkı meyvesi gibi çok şık, bizden söylemesi diyor ve hemen onu yetiştirmek için bilmeniz gereken önemli detayları anlatmaya başlıyoruz.

Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir?

pitaya-ejder-meyvesi-nedir-kimdir

Kaktüsgiller ailesinin en sevimli üyelerinden ejder meyvesi, pembe kabuklarının ardından saklı enfes tadı ve faydalarıyla deneyen herkes tarafından çok seviliyor, şık görüntüsüyle göz dolduruyor. Tam da bu sebeplerle onu evinde yetiştirmek isteyenlerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Kabul, böyle bir bitkiyi evde verimli bir şekilde yetiştirmek çok büyük emek istiyor ama imkansız da değil. Eğer siz de ejder meyvesi bitkiniz olsun istiyorsanız aşağıdaki noktalara dikkat ederek evde, saksıda ejder meyvesi yetiştirmeye başlayabilirsiniz:

Toprak ve saksı seçimi: Hem tropikal bir meyve olması hem de kaktüsgiller arasında bulunması sebebiyle ejder meyvesi için en uygun toprak kumlu topraklar olarak görülüyor. Eğer elinizde bahçe toprağı varsa bu toprağı kum ile karıştırarak kullanabilirsiniz. Drenajının iyi sağlanması da önemli olduğundan seçeceğiniz saksının altında mutlaka fazla suyun akacağı delikler bulunmasına da özen göstermeniz gerekiyor. Aksi halde su fazla geldiğinde ejder meyvesi bitkinizin kökleri kısa sürede çürüyebilir, aman dikkat.

ejder-meyvesi-nasil-yetistirilir-1

Tohum temini: Pitaya bitkisi yetiştirebilmek için tabii ki öncelikle verimli tohumlar elde etmeniz gerekiyor. Bu tohumları doğrudan hazır olarak alabileceğiniz gibi meyveden kendiniz de temin edebilirsiniz. Eğer doğrudan ejder meyvesi tohumu alacaksanız mutlaka güvenilir yerlerden aldığınızdan ve tohumların verimli olduğundan emin olmalısınız. Eğer meyveden kendiniz alacaksanız, meyvenin içindeki siyah tohumları dikkatlice, tohumlara zarar vermeden toplayıp hemen nemli bir kağıt havlunun üzerine koymalı, üstlerini de nemli bir kağıt havluyla kapatarak bu şekilde en az 1 gün bekletmelisiniz.

Çimlendirme: Tohumları bir gün nemli kağıt havluda beklettikten sonra hemen plastik bardaklara ya da özel çimlendirme kaplarına uygun toprağı koymalı, üzerine tohumları dikkatlice aktarmalı ve üzerine çok az miktarda toprağı serpiştirmelisiniz. Tohumların üstünün toprakla çok kapanmamış olmasına da dikkat etmeli ve son olarak sulamasını yaparak çimlenmesini beklemelisiniz. Yaklaşık 20-30 gün içinde çimlenme istenen seviyeye gelecektir. Unutmadan, bu süre boyunca toprağın hep nemli kalması gerektiğini unutmamalı ve düzenli olarak sulamayı ihmal etmemelisiniz.

ejder-meyvesi-nasil-yetistirilir-2

Saksıya aktarma: Çimlendirme kabında güzelce çimlenmesini beklediğiniz bitkinizi yaklaşık 20-30 gün sonrasında küçük bir saksıya aktararak daha sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesini sağlayabilirsiniz. Bitkiyi saksıya aktarırken yine kumlu toprak kullanmalı ve çimlenen kısımların zarar görmemesi için eldivenlerle, çok dikkatli bir şekilde aktarma işlemini tamamlamalısınız.

Sulama: Bitkiniz saksıda sağlıkla büyümeye başladıktan sonra sulama sıklığını doğru ayarlayabilmeniz de önemli. Diğer birçok ev bitkisi toprağı hep nemli kalacak şekilde sık sık sulamaya ihtiyaç duysa da ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için bu kadar sık sulamaya ihtiyaç duymaz. Sadece toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapmanız yeterli olacaktır. Unutmadan, sulama yaparken bitkinin doğrudan toprağını hedef almalı, gövdesine suyun gelmemesine özen göstermelisiniz. Aksi halde bitkinin gövdesinde de çürümeler meydana gelebilir.

Sıcaklık: Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun değildir. Tam da bu yüzden ülkemizde Mersin ve çevresi başta olmak üzere Akdeniz ikliminin yaşandığı alanlarda yetiştirilir. Siz de evinizde bu bitkiye uygun bir ortam oluşturmak istiyorsanız sıcak, kuru ve güneş alan alanları tercih etmelisiniz. Özellikle soğuktan bitkinizi sürekli korumalı, onu 10 derecenin altında kalacak alanlarda tutmamalısınız. 28 santigrat derece ise bitkinin meyve vermesi için ideal sıcaklık olarak belirlenmiştir, bizden söylemesi.

Son olarak, pitaya bitkisini evde yetiştirmeye başladıktan hemen sonra meyve vermesini beklememelisiniz, hatırlatmak isteriz. Önemli derecede bakım isteyen ve gelişmesi gereken bu bitkinin birçok türü kendi kendine meyve üretebilse de bazı türleri tozlaşmaya ihtiyaç duyar. Bu da birbirine yakın şekilde en az 2 pitaya bitkisini aynı ortama yan yana koymanız gerektiği anlamına geliyor. Bu şekilde bitkinin meyve verme ihtimalini yükseltebilirsiniz, aklınızda bulunsun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?