Mevsimi gelince pazarlarda marketlerde uygun fiyatlıları satılmaya başlayan, çocukluğumuzdan bu yana yerken en çok mutlu olduğumuz şeylerden biridir haşlanmış mısırlar. Onları evde pişirmek hep çok zaman alıyor. Bazen tatları da hiç beklediğimiz gibi olmuyor. Ne kadar kaynatırsak kaynatalım dışarıda yediklerimiz kadar yumuşacık ve lezzetli olmuyor.
İşin sırrı aslında sütte saklı. Gelin şimdi neden hep sütten yardım almanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatalım.
Mısır seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Pazarda ya da markettesiniz, canınız mısır yapmak istedi. Peki ama mısırın iyisini nasıl seçeceksiniz? Hemen anlatalım. Market ya da pazarlarda mısır seçerken seçeceğiniz mısırın yapraklarının tamamen kapalı olmamasına özen gösterin. Yaprakları kapalıysa yapraklarını aralayarak tanelerine ve sapına dikkat edin. Eğer taneleri çok sarı ve sertse o mısır saatlerce pişse de yumuşamayacak ve lezzetlenmeyecek mısırlandır. Çok açık sarı ve sertse de henüz olmamış mısırladır. Mısır alırken orta sarılıkta olmasına dikkat edin. İki parmağınızın arasına aldığınızda patlayıp içinden çok hafif bir süt geliyorsa, yiyeceğiniz en şahane mısırı da buldunuz demektir.
Şimdi alın o mısırları ve pişirmeye koyulun.
Mısır haşlarken neden içine süt koymalısınız?
Mısır oldukça sert yapıda ve lezzetli bir bitki. Bu lezzetinin en nefis ve sağlıklı bir şekilde ortaya çıkarmanın da yolu onu haşlamaktan geçiyor. Mısırı ise en yumuşacık ve lezzetli haşlamak için ise süte ihtiyacınız var. Süt sayesinde mısırlarınızın tadı güzelleşiyor, daha yumuşacık oluyor ve daha hızlı bir şekilde pişiyor. Özellikle sert mısırları istediğiniz kıvamda pişirmek ve dilediğiniz lezzeti yakalamak için sütten yardım alın. ''Nasıl haşlayacağız?'' diyenlerinize de hemen anlatalım.
Pazardan ya da marketten aldığınız mısırların kabukları soyulmamışsa siz soyun ve yapraklarının bir kısmını bir kenara ayırın. Püsküllerini temizleyin. Mısırlarınızı güzelce yıkadıktan sonra bir düdüklü tencerenin içine alın. Düdüklü tencereniz yoksa normal tencerede olur. İçerisine ayırdığınız yaprakları, tencerenin yarısına gelecek kadar suyu ilave edin. 1 yemek kaşığı toz şeker ve 2 küp şeker büyüklüğündeki tereyağı parçasını ve 1 su bardağı sütü de ilave edin. Düdüklü tencerede pişiriyorsanız önce yüksek ateşte 25 dakika, sonra orta ateşte mısırınızın sertliğine göre 20 dakika kadar daha pişirin.
Yorumlar
2