sumak-eksisi-nasil-yapilir-shutter-1

Sandığınızdan Daha Faydalı Bir Baharat: Sumak

Favorilerime
Ekle

Faydalarıyla dünyanın en sağlıklı baharatları arasında adı geçen, genel olarak soğanla ve tercihe göre maydanozla bir araya getirilerek hazırlanan pratik salatasıyla tanınan sumak, aslında bir baharattan çok daha fazlası.

Bu baharata da adını veren bu güzeller güzeli sumak bitkisinin faydaları öyle çok ki öğrenince her gün sofranıza sumağı taşımak için bir bahane arayacak, onu bol bol tüketmek için hangi farklı şekillerde kullanıldığını da keşfetmek isteyeceksiniz

Tam da bu yüzden sumak nedir, faydaları nelerdir, nerelerde ve nasıl kullanılır tek tek anlatalım, hemen herkesin aklına takılan o "Sumak zayıflatır mı?" sorusuna da hep birlikte cevap bulalım dedik.

Buyurun, bugüne dek hiç bilmediğiniz özellikleriyle, sumak bitkisi karşınızda!

İçindekiler

  • Sumak bitkisi nedir, sumak nedir?

sumak-shutter1

Yukarıda da söylediğimiz gibi sumak sadece bir baharat değil, bir baharattan çok daha fazlası. Sumak bitkisi, çalı görünümlü yapısı, kıpkırmızı çiçek ve tohumlarıyla görür görmez tanıyabileceğiniz karakteristik bir bitki. Dünya üzerinde 100'ün üzerinde çeşidi bulunan bu bitki, ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi hariç hemen her yerde yetiştirilebiliyor, dünyada da en çok Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Akdeniz, İran ve Afganistan'da yetiştirildiği biliniyor.

Ancak dikkat, sumak bitkisinin zehirli çeşitleri de bulunuyor. Bu nedenle eğer sumak bitkisiyle karşılaşırsanız ve bu konu hakkında uzman sayılabilecek bir bilgiye sahip değilseniz asla sumak bitkisine dokunmayın, kullanmak istediğiniz sumakları mutlaka güvenilir aktarlardan, marketlerin ilgili reyonlarından ya da doğal ürün satışı yapılan online alışveriş sitelerinden temin edin.

Sumak baharatına gelince, sumak baharatı, sumak bitkisinin kırmızı kısmının özel şartlar altında kurutulması, ardından sofra tuzuyla bir araya getirilip öğütülmesiyle elde edilen çok özel bir baharat. Daha önce tadına en az bir kez baktıysanız tadının da ekşimsi hoş bir aroması olduğunu biliyorsunuz demektir.

Peki bu lezzeti neden bol bol tüketmeliyiz? Sumağın faydalarını görünce bizi daha iyi anlayacaksınız.

  • Sumak faydaları nelerdir?

  • Mideye iyi geliyor.
  • Sumağın en yaygın olarak değerlendirilen faydası, hazımsızlığa çözüm olması ve mideyi rahatlatması.
  • Sık yaşanan sindirim sorunlarına çözüm oluyor.
  • Bu özelliği sayesinde hazımsızlık kaynaklı mide ağrısı, kramp ve gaz gibi sorunlara da çözümü oluyor.
  • Bağırsak hareketlerinin dengelenmesini sağlıyor.
  • Hem ishal hem de kabız gibi sorunlara çözüm oluyor.
  • Kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor.
  • Bu özelliği nedeniyle özellikle kandaki şeker oranı yüksek olan kişilere öneriliyor.
  • Toksinleri vücuttan uzaklaştırıyor.
  • Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden vücuttaki toksinleri, yani zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor.
  • Hastalıklara karşı vücudu koruyor.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde sumak, grip, nezle gibi kış hastalıklarından tutun çok daha ciddi sağlık problemlerine dek birçok rahatsızlığa karşı vücudumuzu koruyor, hastalıklara yakalanma riskimizi en aza indiriyor.
  • İltihaplı bölgelerin iyileşme sürecini hızlandırıyor.
  • Vücutta oluşan iltihap probleminin hızlı bir şekilde geçmesine destek oluyor.
  • Kalp ve damar sağlığını koruyor.
  • Güçlü antioksidan etkisi nedeniyle kalp krizi, felç, inme gibi aniden gelişebilecek kalp ve damar hastalıklarının önüne geçiyor.
  • Metabolizmayı hızlandırıyor.
  • Bu sayede daha enerjik hissetmenize yardımcı oluyor
  • İdrar yollarına iyi geliyor. Vücutta idrar söktürücü bir etki oluşturuyor.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde sumak, düzenli tüketildiğinde çok daha ışıl ışıl, temiz ve parlak bir cilde sahip olmanıza yardımcı oluyor.
  • >Ciltte yaşlılık belirtilerini, kırışıklıkların oluşumunu en aza indiriyor.
  • Regl döneminin daha rahat geçmesini sağlayan sumak, özellikle bu dönemde çekilen ağrıların azalmasını, düzensizliklerin son bulmasını sağlıyor.
    • Sumak nerelerde kullanılır?

    Sumaklı Limonata Tarifi

    Sumaklı Limonata Tarifi

    Sumağı soğan ve maydanozla bir araya getirerek çok pratik bir salata hazırlayabilir, onun o kendine has ekşimsi tadını doya doya çıkarabilirsiniz bildiğiniz gibi. Ama sumağın kullanım alanları bu kadarla sınır mı? tabii ki değil.

    Sumak, kuru patlıcan dolması tarifinden gavurdağı salatası tarifine, ıspanaklı yumurtadan Arnavut ciğeri tarifine, birçok et ve sebze yemeğinin içine dahil olabiliyor. Damak tadınıza uygun olduğunu düşündüğünüz tüm yemeklere çekinmeden dahil edebileceğiniz sumakla dilerseniz nefis ve sıra dışı bir limonataya bile imza atabilirsiniz, öyle diyelim. Bakınız: Sumaklı limonata tarifi

    Sumağın faydalarından yararlanmak için onu daha pratik bir şekilde kullanmak isterseniz 1-2 yemek kaşığı sumağı 1 kase yoğurdun içine karıştırıp afiyetle yiyebilir, sumak çayı ya da sumak suyu olarak anılan çayı hazırlayabilirsiniz. Sumak çayı nasıl hazırlanır derseniz, 1 bardak kaynatıp kenara aldığınız suyun içine 1-2 yemek kaşığı sumak ilave edin. Bu şekilde 10 dakika demlenmesini bekleyip ardından temiz bir tülbentle çayı güzelce süzdürün ve taneleri kenara ayırın. İşte bu kadar!

    • Sumak zayıflatır mı?

    sumak-eksisi-nasil-yapilir-shutter-1

    Sumak, genel olarak zayıflattığı söylenen bir bitki ama bu ne kadar doğru dersiniz? Buyurun, hemen anlatalım: Sumak, antioksidan özellikler gösterip vücuttan toksinleri uzaklaştırdığı için, metabolizmayı hızlandırdığı için, aynı zamanda da kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak tokluk hissini daha uzun bir süreye yaydığı için zayıflamanıza oldukça destek olacak doğal ürünlerden biri.

    Ancak tabii ki tek başına bir çözüm değil. Bildiğiniz gibi hiçbir doğal ürün, yeme düzeninizi ya da egzersiz programınızı değiştirmediğiniz takdirde tek başına size bir özüm olmayacak, ancak faydalarıyla bu süreçte size yardımcı olacaktır. Bu nedenle eğer aşırı kilolarınız varsa, kilolarınız sağlığınızı olumsuz yönde etkilemeye başladıysa mutlaka bir beslenme uzmanından, diyetisyenden ya da spor eğitmeninden destek almanızda yarar var.

    • Sumağın zararları nelerdir?

    sumak-suyu-nasil-yapilir-3

    Sumağın faydalarından, nasıl kullanılacağından söz ettik ama olası yan etkileri varsa, bunları öğrenmeden, sumağın zararlarını bilmeden de tüketmemeliyiz.

    Öncelikle, en başta da söylediğimiz gibi sumağın dünya üzerinde onlarca farklı çeşidi bulunuyor ve bu çeşitlerin bazıları zehirli. Dolayısıyla ilk olarak kullanacağınız sumağın mutlaka ama mutlaka güvenilir yerlerden alındığından emin olmalısınız.

    Bunun yanı sıra sumak, hazırlanışı sırasında içine eklenen tuzun da etkisiyle tansiyonu yükseltici bir etki oluşturabiliyor. Hal böyle olunca kendisi yüksek tansiyon hastası olanlara pek önerilmiyor.

    Aynı şekilde özellikle kuru yemişlere alerjisi olanlar başta olmak üzere hassas bünyesi olanlara, vücudu farklı maddelere karşı alerjik reaksiyonlar gösterenlere doktorlarına danışmadan tüketmeleri önerilmiyor.

    Son olarak, sumak aşırı tüketildiğinde ciltte kaşıntı, deride kızarıklık gibi sorunlara da neden olabiliyor. Tüm bu özellikleri nedeniyle güvenilir yerlerden aldığınız sumağı, ölçülü bir şekilde, asla aşırıya kaçmadan tüketmeniz gerekiyor, bizden uyarması.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?