thepioneerwoman.com

Dolapta Hep Bulunsunlar Diye: Buzlukta Saklanacak Hamur İşleri Yapmanın Püf Noktaları

Favorilerime
Ekle

Hamur işlerinin eve yaydığı o enfes kokunun hayranı olmayan yoktur aramızda. Sıcak sıcak yemeyi çok seviyoruz onları. Hep tazeliklerini korusunlar da istiyoruz. Fazla fazla yaptığımız tam vaktinde tüketemediğimiz durumlar oluyor bazen. Öyle zamanlarda fazla yaptığınız hamurlar kalıyor, kurabiyeler, poğaçalar tazeliklerini kaybedebiliyor. Kekler o yumuşacık dokularını kaybediyor.

Aslında tazeliklerini hep koruyan, dilediğiniz zaman çıkarıp afiyetle tüketebileceğiniz hamur işlerini yapmak sandığınızdan çok daha kolay. Birkaç püf noktasıyla onları en güzel şekilde saklayabilir, dilediğiniz zaman çıkarıp afiyetle de tüketebilirsiniz. Hazırsanız başlıyoruz.

Önemli not: Hamur işlerinizi bir kere çözdürdükten sonra yeniden dondurmayın. Buzdolabınız bir gece çalışmadığında ya da dışarı çıkarıp çözüldüklerinde yeniden dolaba kaldırmayın. Kızartmasını yapmak istediğiniz hamur işlerini mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin ve buzlarının çözülmesini sağlayın. Buzları çözülmeden kızgın yağa atmayın.

Buzlukta kurabiye ve kek nasıl saklanır?

Kurabiye hamuru çiğ olarak dolapta uzun süreler saklayanabilen hamurların başında geliyor. Özellikle yumurtasız kurabiye hamurlarını daha uzun süreler saklama imkanına sahipsiniz. Pişmemiş kurabiye hamurunu uzun süre saklamak için; yumurtasız, yoğurt ya da sütsüz bir kurabiye hamuru tercih edin. Ardından kurabiye hamurunuzu silindir bir rulo şekline getirin ya da bezelere bölün. Streç filmle hava almayacak şekilde sarın ve buzluğunuza yerleştirin. Bu şekilde hazırladığınız kurabiyenizi 3-4 aya kadar buzlukta saklama şansına sahipsiniz. Rulo şeklinde hazırladıysanız buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında bir süre beklettikten sonra (maksimum 10 dakika) bıçak yardımıyla keserek pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Beze şeklinde olanları da merdane yardımıyla açarak şekillendirebilirsiniz.

Pişmiş kurabiyelerinizin içerisine henüz yaparken sirke ilave ederseniz hem dayanma süresi artacaktır hem de lezzetleri nefis olacaktır. Özellikle hamuruna sirke koyduğunuz kurabiyeleri pişirip buzlukta bekletme şansına sahipsiniz. Pişmiş kurabiyeleri 3-4 aya kadar kilitli buzdolabı poşetinin içerisinde, buzlukta bekletebilirsiniz. Yemeden önce çıkarıp fırın tepsisine dizin ve 180 derecelik fırında bir süre ısıtın. Ardından afiyetle tüketin.

Pişmemiş kek hamuru içerisinde süt, yumurta gibi malzemeler bulundurduğu için çabuk bozulabiliyor, bu nedenle buzlukta saklanmıyor. Ancak pişmiş ve soğuduktan sonra dilimlenmiş keklerinizi kilitli buzdolabı torbası ya da buzdolabı poşetinin içerisinde bekletebilirsiniz. Buzdolabında bekletmelik en güzel keklerin başında ise pandispanya geliyor.

Buzlukta börek, poğaça ve gözleme nasıl saklanır?

Buzlukta rahatlıkla börek de saklayabilirsiniz. Pişmemiş böreklerinizi buzdolabı poşetinin içerisine aktarın. Ardından dilediğiniz zaman çıkarıp sodalı ve sütlü bir karışım hazırlayıp, içine batırın ve fırında pişirin. Bu şekilde böreklerinizin lezzetine lezzet katacak ve hiç dolapta beklemiş gibi hissetmeyeceksiniz. Ancak bu böreklerin iç harçlarına dikkat! Özellikle etli, tavuklu iç harçlara sahip börekleri bu kadar uzun süreler buzdolabında bekletmemenizi öneririz. Peynir, patates, zeytin ya da diğer börek türlerinizi pişmemiş şekilde 4-5 aya kadar buzlukta bekletebilirsiniz. Fırında değil de kızartmasını yapmak istediğiniz börekleri mutlaka oda sıcaklığında çözdürüp kızartma aşamasına geçin.

Kahvaltılık Patatesli Bazlama Tarifi

Kahvaltılık Patatesli Bazlama Tarifi

Gözleme, bazlama, pide gibi hamur işlerinizi de pişmiş şekilde dolapta saklama şansına sahipsiniz. Etli olmayan hamur işlerinizi buzdolabı poşetine aktarın. Tüketmek istediğinizde çıkarıp oda sıcaklığında bir süre dinlendirdikten sonra ister fırında isterseniz de tavada yeniden ısıtarak afiyetle tüketin. Pişmiş poğaçalarınıza da aynı işlemi uygulayabilirsiniz.

Mayalı hamur buzlukta saklanır mı?

thepioneerwoman.com

thepioneerwoman.com

Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun. Tarifinizi yapmadan 1 saat kadar önce mayalı hamurlarınızı buzluktan çıkarıp ve oda sıcaklığında çözülüp mayalandırılmasını sağlayın.

Ardından pişirip afiyetle tüketebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?