750g

Ağzı Dar Yağ Şişesi Birkaç Basit Yöntemle Nasıl Kolayca Temizlenir?

Favorilerime
Ekle

Yağ, döküldüğü, değdiği herhangi bir alandan zaten çok da kolay çıkan bir madde değil ama... Söz konusu bir de dar ağızlı, günlerce, aylarca kullanılan yağ şişeleri olunca işler tamamen kontrolden çıkabiliyor. Yağ şişelerinin kenarlarından akıp giden, tüm şişeyi yapış yapış yapan, hatta zaman zaman ağız kısımlarının bile tıkanmasına neden olan yağlardan kurtulmak hiç ama hiç kolay olmuyor...

Siz de bu dertten muzdarip olanlardansanız, "Yağlarımı koyduğum şişeler öyle çok kirleniyor ki asla tam olarak temizleyemiyorum" diyorsanız, hatta yağ şişesini tam olarak temizleyemediğiniz için kendinizi hep yeni bir tane yağ şişesi almak zorunda hissediyorsanız yaklaşın böyle.

Belki de bugüne dek temizlikte kullanmayı aklınızın ucundan bile geçirmediğiniz malzemelerle yağ şişelerini tüm o yağ kalıntılarından temizleyeceğiz bugün! Hem de düşündüğünüzden çok daha kolay bir şekilde!

Buyursunlar, yağ şişesi nasıl temizlenir, birlikte öğreniyoruz.

Yağ şişesini kahve telvesi ile temizleme

Yağ şişesi temizlemenin en ilginç yöntemi karşınızda: Kahve telvesi ile yağ şişesi temizleme. Evet, yanlış okumadığınız, Türk kahvesi, filtre kahve ya da espresso fark etmez, evde kahve yaptıktan sonra kalan telveleri çöpe atmayıp değerlendirerek yağ şişelerinizi temizleyebilirsiniz.

Yarım çay bardağı kadar kahve telvesini en az 1-2 su bardağı su ile güzelce karıştırın. (Şişenizin büyüklüğüne göre miktarı artırıp azaltabilirsiniz.) İçindeki yağ bitmiş olan kirli yağ şişenizi alıp hazırladığınız bu karışımı yağ şişenize bir huni yardımıyla aktarın. Ardından lavabonun başına geçin ve yağ şişesinin ağzını elinizle kapatarak güzelce çalkalamaya başlayın. Telvelerin pütürlü yapısı yağ şişenin iç yüzlerine yapışıp kalan yağları ve kalıntıları kısa sürede çözecektir. Ardından şişenizi bol suyla güzelce durulayın ve hem içindeki yağlardan hem de kahve telvelerinden kurtulduktan sonra kurumaya bırakın. Şişenizin içinin tamamen kuruduğundan emin olmadan içine yeni yağ koymayın.

Yağ şişesini sirke ile temizleme

Kahve telvesiyle temizleme işlemi size zor geldiyse sirkeden de yardım alabilirsiniz. Antiseptik özellikleri sayesinde bir numaralı doğal temizlik yardımcımız olan sirkenin hangi türünü seçeceğinizse tamamen size kalmış. İster elma, ister üzüm sirkesi kullanabilir, isterseniz beyaz sirkeden de destek alabilirsiniz.

1 çay bardağı sirkeyi 1 su bardağı su ile karıştırın ve bu karışımı huniyle yağ şişesinin içine aktarın. Dilerseniz sirkeye eklediğiniz suyu sıcak olarak kullanarak karışımın etkisini artırabilirsiniz. Yağ şişesine aktardığınız karışımın tüm yüzeylere çarpması için şişenizin ağzını parmağınızla kapatıp güzelce çalkalayın. Eğer hala yağ kalıntıları kaldığını düşünüyorsanız kullandığınız karışım soğuyana dek şişenizi bu şekilde bekletip ardından durulama işlemine geçebilirsiniz.

Yağ şişesini karbonat ya da kaya tuzu ile temizleme

Tıpkı sirke gibi doğal temizlik yardımcılarımız arasında başı çeken isimlerden bir diğeri olan karbonat yağ şişelerini temizleme konusunda da bizi yalnız bırakmıyor. Ama siz evinizde pek karbonat bulundurmuyorsanız kaya tuzu ya da sofra tuzu ile de bu işlemi yapabilirsiniz.

1 yemek kaşığı kadar karbonat, kaya tuzu ya da sofra tuzunu bir şişeye aktarın, ardından üzerine en az 2 bardak su ilave edip karıştırın. Bu aşamada eğer yağ şişenizin çok kirli olduğunu düşünüyorsanız karışımın içine yarım çay bardağı kadar sirke de ilave edebilirsiniz. (Karışıma sirke eklediğinizde köpürme olursa endişe etmeyin.)

Hazırladığınız bu karışımı yine ince uçlu bir huni yardımıyla yağ şişenizin içine aktarın ve çalkalamaya başlayın. Kaya tuzu kullanıyorsanız çalkalardan dikkatli olmanızda fayda var. Zira irili ufaklı bir yapısı olduğundan kaya tuzu cam şişelerinizin çizilmesine neden olabilir. Son aşamada yine yağ şişenizin içini tamamen kullandığınız malzemelerden arındırmak için güzelce durulayın. İşte bu kadar!

Yağ şişesini limon ile temizleme

750g

750g

Limonu da tıpkı sirke gibi kullanmanız gereken bu temizlik yöntemi biraz daha fazla zamanınızı alabilir. 1 adet bol sulu limonun suyunu taze taze sıkın ve 1-1,5 su bardağı kadar sıcak su ile karıştırın. Karışım soğumadan yağ şişesinin içine aktarın. Mümkünse karışımın yağ şişesinin ağzına kadar gelmesini sağlayın. Eğer yağ şişeniz litrelik büyük şişelerdense hem limon hem de sıcak su miktarını arttırın.

Ağzına kadar bu karışımla dolan yağ şişesini bu şekilde içindeki karışım soğuyana kadar bekletin. İçindeki yağ kalıntıları tamamen yumuşayınca şişenizden bir miktar karışımı boşaltıp ağzını elinizle kapatın ve güzelce çalkalayın. Ardından her zamanki gibi durulama işlemine geçebilirsiniz.

Yağ şişesini pirinç ile temizleme

sise-nasil-temizlenir-manset

Ağzı dar cam şişeleri temizlemek için kullanabileceğiniz malzemelerden biri de pirinç. Kirli yağ şişesini alın, çıkabiliyorsa ağız kısmını çıkarın ve içine şişenin beşte birini dolduracak kadar pirinç ekleyin. Ardından üzerine biraz da bulaşık deterjanı ilave edin. Son olarak şişeye çalkalayacak kadar boşluk kalacak şekilde su doldurun ve hafif hafif çalkalayarak cam şişenin iç yüzeylerine yapışıp kalan yağları temizlemeye başlayın. Ardından cam şişenin içindeki tüm pirinçler çıkana dek güzelce durulama işlemini yapın.

Ancak dikkat, pirinçler de şişenin içine yapışıp kalabileceğinden bu yöntemi çok dar ağızlı yağdanlıklarda kullanmayın. Eğer ağız kısmı çok darsa tuz, sirke ve limon suyu gibi suya homojen bir şekilde karışabilen ve suda çözülebilen maddeleri tercih edin.

Cam şişe nasıl kolayca temizlenir adım adım görmek isterseniz Daha Pratiği Yok: Ağzı Dar Cam Şişe En Kolay Nasıl Temizlenir? başlıklı yazımıza da mutlaka göz atın deriz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?