Ispanakgiller familyasından gelen sirken otu, küçük yeşil çiçekleri sahip tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları saplı ve uç kısımlarına doğru dişli bir yapıya sahiptir ve geniş damarlı olan bu yaprakları koyu yeşil ve gri tonlarında olur.
Salkım şeklinde olan çiçeklerinde tohum oluşur ve sirken bitkisi bu tohum ile çoğalır. Yaprakları hem şekil hem tat hem renk olarak ıspanağa bezer. Bu yüzden sirken bitkisi farklı yörelerde tel ıspanak veya yabani ıspanak olarak bilinir.
Sirken otunun mevsimi ne zamandır?
Doğada kendiliğinden yetişen sirken otu; dağ ve ovalarda, çayırlarda, yol kenarlarında büyür. Ilıman iklimde yetiştiği için en fazla Ege’de görülür. Havaların ısınması ile mart ayında büyümeye başlar ve yaz mevsimin sonunda çiçek açar. Sirken otu çiçekleri açmadan önce toplanır ve nisan ayı ile ağustos ayları arasında semt pazarlarında ve manavlarda kolaylıkla bulunabilir.
Sirken otunun nasıl saklanır?
Pazarlarda ve manavlarda kök kısımları ile birlikte satılan sirken otunun önce kök kısmı kesilir ve sert sap kısımları ayıklanır. Taze yaprak kısımları suyla yıkandıktan sonra 15- 20 dakika sirkeli suda bekletilir.
Sirken otu saklanacağı zaman ıspanak gibi önce haşlanmalıdır. Temizlenen sirken otları büyük parçalara bölünerek diri kalacak şekilde 1- 2 dakika haşlanır ve suyu iyice süzüldükten sonra buzdolabı poşetinde konarak buzlukta saklanır.
Sirken otu nasıl pişirilir?
Sirken otu ıspanağa benzeyen tadı ile ıspanağın kullanıldığı her yemekte kullanılabilir. Haşlandıktan sonra süzülüp servis tabağına alınır ve üzerine yoğurt dökülerek yenir. Sirken otunun en bilinen yemeği ise zeytinyağlı sos ile hazırlanan kavurmasıdır. Bunun yanında sirken otu ile domatesli yemek yapılır ve fırında pişirilir. Sirken otunun yaprakları ise haşlanarak salata yapımında kullanılır. Gözleme ve pide gibi hamur işlerinde iç malzeme olarak kullanılan sirken otu, sirken otlu gül böreğinin ana malzemesidir.
Sirken otunun faydaları nelerdir?
- Nişasta bakımında oldukça zengin olan sirken otunun mide rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.
- Sirken otu tıpkı ısırgan otu gibi kanı temizler.
- Bağırsakları yumuşatan sirken otu, bağırsakları temizleyici özelliğe sahiptir.
- Sirken otunun suyu ve lapası yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Görselin kaynağı: https://stilenaturale.com/
Yorumlar
0