Gömeç

Favorilerime
Ekle

Ormanlarda, tarlalarda, su ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişen gömeç, iki ya da çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Boyu 20-30 santimetreye kadar uzayabilen gömeç, yaz aylarında ve sonbahar mevsiminin başında pembe renkte çiçekler açar. Meyveleri ise on parçadan meydana gelen kuru tohumlar şeklindedir. Malva sylvestris, ebegümeci ve kazankarası adlarıyla da bilinen gömeç, döktüğü tohumlarından çoğalan bir bitkidir.

Gömeç nerelerde kullanılır?

Gömecin oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Bitkinin hem yemeği hem çayı yapılabilir. Özellikle mide rahatsızlığı olanların gömeç yemeğini sıkça tüketmesi önerilmektedir. Kilo vermek isteyenler ise, bir tatlı kaşığı kurutulmuş gömeci bir bardak kaynamış suyun içinde 10 dakika demleyerek aç karnına içebilir.

Bitkinin taze çiçeklerinin 1 litre su içinde, 8 saat bekletilerek süzülmesiyle elde edilen çay, basur sorunu olanlar tarafından oturma banyosu olarak kullanılabilir.

Cilt temizliği ve bakımı için, bir miktar kaynar suyun içinde demlenen gömeç, bir pamuk yardımıyla yüze uygulanır. Cilt lekelerinden şikayetçi olanlar bu toniği her gün kullanabilirler.

Gömecin faydaları nelerdir?

- Gömeç, protein ve C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bileşimindeki malvin diş sağlığını korurken, ağız yaralarını iyileştirir.

- Göğsü yumuşatır, boğaz ağrısını hafifletir. Grip, nezle ve soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olur.

- Düzenli olarak içilen gömeç çayı kilo vermeyi kolaylaştırır.

- Tıpkı hindiba gibi bağırsak sorunları ve mide rahatsızlıkları üzerinde şifalı etkilere sahiptir.

- Harici olarak uygulanan gömeç, göz altı morlukları ve göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesini destekler.

- Taze gömeç yapraklarından hazırlanan lapa, yara ve çıbanların ağrısını dindirir.

- Gömeç çayı göze kompres şeklinde uygulandığında, göz kuruluğunu ortadan kaldırır.

Gömecin zararları nelerdir?

Gömeçte bulunan bazı maddeler, hamile kalmayı zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte, gebelik dönemindeki kadınların gömeç tüketmesi sakıncalı sonuçlara yol açabilir. İlaçlarla bir arada kullanılmaması gereken bitkinin, bilinçsiz ve düzensiz tüketildiğinde kalp krizine sebep olabileceği düşünülmektedir. Aşırı gömeç tüketimi, kişilerde uykusuzluk, sinirlilik ve kalp çarpıntısı gibi yan etkiler doğurabilmektedir. Tüm bu nedenlerle gömecin kontrollü ve ölçülü tüketilmesi gerekmektedir.

Görselin kaynağı: http://www.agaclar.net/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?