Hindiba

Favorilerime
Ekle

Bileşikgiller familyasından gelen hindiba, boyu 1 metreye kadar uzayabilen çok yıllık, otsu bir bitki türüdür. Cichorium intybus, radika ve yabani hindiba adlarıyla da bilinen hindiba, döktüğü tohumlardan çoğalmakla birlikte; bayırlarda, yol kenarlarında ve ekilmemiş tarlalarda yabani olarak yetişir.

Sert yapılı bir gövdeye, içi boş dallara sahiptir. Yaprakları tırtıklı ve açık mavi renktedir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek veren hindiba, toprağın 20 santimetre derinine kadar ulaşabilen bir köke sahiptir.

Hindiba nasıl kullanılır?

Hindibanın hem çiçek ve yapraklarından hem kökünden faydalanılabilir. Taze olarak toplanan hindiba, salata yapımında kullanılmaktadır. Sulu, gevrek ve acımsı bir aromaya sahip olan hindiba otunun tadı, kıvırcık salatayı andırır.

Çay şeklinde demlenerek de içilebilen hindiba pek çok rahatsızlığın tedavisini desteklemektedir. Bunun için hindibanın kurutulmuş kökleri parçalara ayrılır ve 2-3 tatlı kaşığı kadarı bir miktar suyun içine atılarak kaynaması sağlanır. Kısık ateşte 15-20 dakika süresince demlenmeye bırakılan hindiba çayı, günde iki kez ve birer bardak içilebilir.

Hindibanın faydaları nelerdir?

- Karaciğer üzerinde detoks etkisi bulunan hindiba, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları üzerinde etkilidir.

- Tıpkı çemen otu gibi egzama ve diğer kaşıntılı cilt hastalıklarının iyileşme sürecini hızlandırır.

- Vücudu kuvvetlendirir. İştah açar ve kanı toksik maddelerden arındırır.

- İyi bir idrar söktürücü olan hindiba, laksatif etkisiyle bağırsakları çalıştırır.

- Midede biriken zararlı maddeleri temizler ve mideyi rahatlatır.

- Damar sertliği ve yüksek kolasterolü önleyici niteliktedir.

- Menopoz ve adet dönemindeki gerginliği bertaraf eder. Yaşlılığın olumsuz etkilerine karşı vücudu savunur.

- Hindibanın, virüslerin neden olduğu hastalıklara ve kansere karşı etkili olduğu düşünülmektedir.

Hindibanın zararları nelerdir?

Hindiba genel olarak güvenli kabul edilen bir bitkidir. Ancak bazı hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Gene, diüretik tesiri olan ilaç türleriyle bir arada tüketilmesi sakıncalı olabilir.

Diyabet ilaçları kullanan hastaların hindiba tüketmeden önce mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir. Aksi halde ilaçlarla etkileşime giren hindibanın pek çok yan etkisi ortaya çıkabilir. İshal şikayeti olan kişilerin de hindiba tüketiminden kaçınması tavsiye edilmektedir.

Görselin kaynağı: https://pixabay.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?