sarimsak

Sarımsak

Favorilerime
Ekle

Sarımsağın yaygın kullanımı yazılı tarih öncesine kadar uzanır. Sanskritçe kayıtlar, yaklaşık 5000 yıl önce sarımsağın ilaç yapımında kullanımını belgelemektedir. Tarih boyunca sarımsak; temizleyen, iyileştiren, dezenfekte eden, iyi ve güvenilir ilaç olarak kabul edilmiştir.

Sarımsağın faydaları nelerdir?

-İçeriğindeki allisin, damarlarda büzülmeye neden olan anjiotensin II isimli maddeyi bloke ederek damarları genişletir, bu sayede kan akışı hızlanır, tansiyon düşer.

-Kanı sulandırarak pıhtılaşmayı azaltır, kötü kolesterolü düşürür, kalbi korur. Damar hastalıkları, kalp krizi ve felce karşı etkilidir.

-Kansere, özellikle mide kanserine yakalanma riskini düşürür.

-Güçlü antibiyotik özelliğine sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücutta bakteri gelişimini engeller.

-Yoğurtla birlikte yenildiğinde zehirlenmelere karşı etkilidir. Arsenik, civa, kurşun ve kadmiyum zehirlenmelerinin tedavisinde katkı sağlar.

-İyi bir toksin temizleyicidir. Çıban ve yaraları iyileştiricidir. Çocuk felcine karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

-Bağırsak kurtlarına ve diğer parazitlere karşı yok edici tesirleri vardır. Bağırsak ve mideyi zararlı bakterilerden temizler.

-İştah açar ve sindirimi hızlandırır.

-Cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır.

Sarımsak alırken nelere dikkat edilmelidir?

Sarımsak mümkün olan en taze haliyle satın alınmalı ve dişleri sert olmalıdır. Yumuşak olması içten içe çürümeye ve filizlenmeye başladığının göstergesidir. Pul, toz ya da macun formunda işlenmiş sarımsak, özellikle keskin kokusundan arındırılmış haliyle tüketime sunulmuş olsa da, taze sarımsak kadar etkili değildir.

Sarımsak nasıl muhafaza edilir?

Sarımsak en iyi, ısıya maruz kalmayan, güneş ışığından uzak, serin ve karanlık bir yerde, açık kap içinde ve oda sıcaklığında muhafaza edilir. Bu şekilde saklamak filizlenmesini önlemeye yardımcı olur ve uzun süre tazeliğini korumasını sağlar. Sarımsak kurutularak da saklanabilir. Sarımsağın lezzetini yoğunlaştıran kurutma işlemi, 5 mm dilimler haline getirilerek güneş görmeyen, havadar, kuru ve sıcak bir odada veya 50 dereceyi aşmayan fırın sıcaklığında uygulanabilir. Kurutulan sarımsaklar hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Dilenildiği takdirde kurutulan sarımsaklar toz haline getirilerek kapalı bir kap içinde muhafaza edilebilir. Sarımsaklar soyulmuş ve bütün olarak ya da suyu çıkarılarak buzlukta dondurulabilir ve gerektiğinde kullanılır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?