Meyan Kökü Çayı

Meyan Kökü Çayı

Favorilerime
Ekle

Şifalı etkileriyle vücudu hastalıklardan koruyan meyan kökü çayı, aynı zamanda birçok rahatsızlığın tedavisine yardımcı olarak kullanılmaktadır. Meyan, Asya ve Avrupa kıtalarında doğal olarak yetişmektedir. Boyu 1-2 metreye kadar uzayabilen bitkinin kök kısımları toprağın derinlerine kadar ilerler.

Yılın her mevsiminde toplanabilen meyan kökü, Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak yetişir. Başta Adana olmak üzere pek çok yörede şerbeti yapılan ve çay şeklinde demlenerek içilen meyan kökü, sağladığı faydalar ve lezzetli aromasıyla sıklıkla tercih edilmektedir.

Meyan kökü çayı nasıl demlenir?

Meyan kökü aktarlardan kolaylıkla temin edilebilmektedir. Bitki kök halinde satın alındığında, öncelikle bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayrılmalıdır. Bir bardak kaynamış suyun içerisine 1-1,5 tatlı kaşığı meyan kökü atılır ve 5-6 dakika süresince demlenmeye bırakılır. Meyan kökü çayı, bir çay kaşığı bal ya da bir çubuk tarçın ilavesi yapılarak tatlandırılabilir.

Hazırlanan çay hem aç karnına hem tok karnına içilebilir. Günde iki bardak sınırını geçmeyecek şekilde öğlen ve akşam yemeklerinin ardından tüketilmesi, meyan kökü çayından alınan faydayı artırmaktadır.

Meyan kökü çayının faydaları nelerdir?

- Meyan kökü çayı, karaciğer hastalıkları ve karaciğer iltihabı üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

- Grip, nezle ve soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirici özelliktedir.

- Hazımsızlığı giderir, ödem oluşumunu önler. Ülsere karşı koruma sağlar.

- Harici olarak kullanıldığında, tıpkı karabaş çayı gibi egzama yaralarının düzelmesine destek olur.

- Vücuttan su atan meyan kökü çayı, özellikle kilo vermek isteyenler için destekleyici niteliktedir.

- Susuzluk hissini yok eder. İshale karşı etkili olduğu düşünülmektedir.

- Boğazda oluşan iltihap ve ağrıları bertaraf eder.

Meyan kökü çayının zararları nelerdir?

Meyan kökü çayı, aşırı tüketildiği takdirde vücut ve yüzde ödeme yol açabilmektedir. Yine fazla içilmesi halinde sıvı kaybı ve böbrek rahatsızlığına neden olabileceğinden kullanımı mutlaka sınırlı tutulmalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların meyan kökü çayı tüketmesi tavsiye edilmez. Kansızlık, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, potasyum eksikliği, meme, rahim ve prostat kanseri olan kişiler de meyan kökü çayı tüketiminden kaçınmalıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?