Yaprakları sert, geniş ve parçalı olan karpuzun, çiçekleri sarı renkte, içi çok çekirdekli, etli ve suludur. Ana vatanı Kuzey Afrika olmakla birlikte, tüm dünyada yetiştirilmektedir. Ülkemizde bulunan başlıca karpuz türleri; hafif çizgili ve kabuğu açık yeşil, eti çok tatlı yenidünya; siyah çekirdekli, kalın kabuklu, Diyarbakır yöresinde yetiştirilen alaca karpuz; uzunlamasına çizgili, kabuğu koyu yeşil ve dayanıklı karapuz; az sayıda üretilen kışlık bir çeşit olan gülle olarak sıralanabilir.
Karpuzun faydaları nelerdir?
-B, E ve C vitaminlerinin yanı sıra, yüzde doksan beş oranında su içeren karpuz, tıpkı domates gibi likopen yönünden zengin bir meyvedir.
-Kolesterol ve yağ barındırmadığından kilo vermek isteyenler için destekleyici bir meyvedir. Aynı zamanda vücudu kalp hastalıklarına karşı korur.
-Brokoli ve lahana gibi antioksidan özelliklere sahiptir. Böbrekleri çalıştırarak, vücuttaki üre ve ürat tuzlarını bertaraf eder.
-Hafızayı güçlendirerek, unutkanlığı giderir. Kansere karşı en yüksek koruma sağlayan meyve karpuzdur.
-Bileşimindeki potasyumla, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
-Doku ve organlarda oluşan tahribatı onararak, hücre yenilenme sürecini hızlandırır.
İyi karpuz nasıl seçilir?
Karpuz satın alınırken, öncelikle ağırlığı kontrol edilir. Ağır olan karpuzlar hem daha sulu hem de lezzetlidir. Karpuzun alt kısmı, açık yeşil ya da beyaz değil, krem renginde olmalıdır. Düzgün bir yuvarlaklığa sahip, üzerinde girinti çıkıntı bulunmayan ve en önemlisi parlak olmayan bir karpuz tercih edilmelidir. Kabuğunda böcek izleri gözlendiği takdirde, karpuzun yenilebilir kıvamına geldiği anlaşılmaktadır. Bu sebeple hafif aşınmış karpuz, iyi karpuzdur. Son olarak, kabuğuna vurulduğunda tok ve derinden bir ses geliyorsa, karpuz yeterince olgunlaşmış demektir.
Karpuz tüketirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kesilmeden buzdolabına konulan karpuz tüm vitamin değerlerini yitirir. Dilimlenmemiş olarak, oda sıcaklığında muhafaza edilen karpuz ise dalından yeni koparılmış ya da buzdolabında saklanan karpuzdan daha fazla antioksidan içermektedir. Bir yaz meyvesi olan karpuz, dalından koparıldıktan sonra da gelişimini sürdürür. Aynı zamanda antioksidan değerleri yönünden de güçlenir. Ancak, soğuk hava şartları, karpuzun gelişim sürecini sekteye uğratabilmektedir. Bu nedenle, karpuzlar kesilmediği sürece oda sıcaklığında tutulmalıdır. Kesildikten sonra da, bozulmaması için buzdolabına kaldırılması gerekir. Çok beklemiş ya da olgunlaşmamış karpuz, bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına ve mide bulantısına yol açabilmektedir.
Yorumlar
0