karayemis

Karayemiş

Favorilerime
Ekle

Taflan ve Hint kirazı olarak da bilinen karayemiş, gülgiller familyasına aittir. Daha çok gölgeli ve rutubetli bölgelerde bulunan, beş-on metre boyları arasında, küçük beyaz çiçekler açan ve yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür. Yüksekliğin fazla olduğu bölgelerde yetişen karayemiş meyveleri, başta kırmızı olmakla birlikte zamanla olgunlaşarak siyah bir renk alır. Karayemiş, Güneydoğu Avrupa ve Güneydoğu Asya'da, ülkemizde ise; Artvin, Ordu, Rize, Trabzon ve Giresun yörelerinde doğal olarak yetişmektedir.

Karayemiş nasıl kullanılır?

Karayemiş meyveleri, hem taze olarak, hem meyve tohumlarının kurutulup toz haline getirilmesi suretiyle tüketilmektedir. Aynı zamanda; reçel, pekmez, marmelat, turşu ve salamura yapımında kullanılır. Şeker ve kalsiyum yönünden zengin olan taze yapraklarının suyu da değerlendirilmektedir. Karayemiş yapraklarıyla hazırlanan taflan suyu, öksürüğü keser ve göğsü yumuşatır. Meyvenin tohum kısımları, vücuttaki şeker oranını dengeleyici etkiye sahip olduğu için şeker hastaları tarafından tercih edilmektedir. Meyveleri, ateş düşürücü ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Karayemiş yaprakları zehirli olduğu için yaş olarak yenilmesi zehirlenmelere yol açabilir. Sadece su buharı yardımıyla yaprakların suyu çıkarılarak, bu suyun tüketilmesi gerekmektedir.

Karayemiş kurusu nasıl tüketilir?

En az yirmi,yirmi beş adet karayemiş meyvesi, sabah aç karnına iyice çiğnenip yutulduktan sonra, üzerine bir ya da iki bardak ılık su içilir. Ardından otuz dakika boyunca hiçbir şey yenmez. Aynı yöntem öğlen ve akşam yemeklerinden kırk beş dakika sonra tekrarlanır. Karayemişi çekirdeğiyle birlikte yiyemeyenler, meyvenin tamamını havanda dövdükten sonra, kaynar su içerisinde on-on beş dakika demleyerek posasıyla birlikte içebilir. Bu faydalı içecek, özellikle şeker hastaları için şifalı etkilere sahiptir.

Karayemişin faydaları nelerdir?

-Kalp çarpıntılarını giderir ve sinirleri yatıştırır.

-Nefes darlığı ve bronşit tedavisine yardımcı olarak kullanılır.

-Mide bulantısı ve karın ağrıları üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir.

-Sindirim sistemini rahatlatır. Adet döngüsünü düzenleyerek spazmları bertaraf eder.

-Tıpkı vişne gibi, antioksidan etkisiyle yaşlanma etkilerinin önüne geçer ve hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırır.

-Şeker hastalığı, alzheimer, cilt rahatsızlıkları ve kansere karşı vücudu korur.

-Karayemiş meyvelerinin sıkılması sonucu elde edilen su, egzama ve mide ülserine karşı etkilidir.

Görsel kaynak: grupagac.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?