hurma

Hurma


Hurma, Türkiye’de Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmektedir. 1000’in üzerinde çeşidi olan hurma meyvesi; yumuşak, kuru ve yarı kuru olmak üzere üç çeşide ayrılmaktadır. Hurma meyve olarak tüketilebildiği gibi; hurma şekeri, hurma pekmezi, hurma cezeryesi, hurma ezmesi, hurma kahvesi, hurma suyu, hurma sirkesi ve hurma reçeli gibi farklı şekillerde de tüketilmektedir.

Hurmanın içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Hurma; lif, yağ ve protein açısından zengin bir meyvedir. Hurmada; kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum ve demir minerallerinin yanı sıra B9 vitamini yani özellikle hamilelerin alması gereken folik asit yer almaktadır. B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri, A Vitamini ve betakeroten bakımından da zengindir.

Hurmanın faydaları nelerdir?

-Hurma, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliklere sahiptir.

-Kan yapıcıdır, kansızlığa iyi gelir.

-Vücuda enerji ve kuvvet verir.

-Anne sütünü artırır.

-Bronşit, verem ve öksürüğe iyi gelir.

-Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.

-Kemik gelişimini destekler.

-Hamile ve yeni doğum yapmış kadınların toparlanmasında yardımcı olur.

-İçerdiği potasyum sayesinde çocukların gelişimini destekler.

-Cinsel gücü artırır.

-Kansere karşı koruyucudur.

-Karaciğeri güçlendirir.

Hurma nasıl saklanır?

Hurma genellikle kurutularak saklanmaktadır. Kuru hurma, 0 ila 10 derece arasında, buzdolabının sebzelik bölümünde muhafaza edilebilir. Kuru hurma saklanırken yıkanmamasına özen gösterilmelidir. Hurma yaş olarak da tüketilen bir meyvedir. Arap ülkelerinde yaş hurma dondurularak muhafaza edilmektedir. Evde taze hurma saklamak isteyenler derin dondurucuda saklayabilmektedir. Yaş hurmayı tüketmeden en az on dakika önce derin dondurucudan çıkartmak gerekir.

Hurma nerelerde yetişir?

Hurma, Mısır’ın hava sıcaklığı yüksek olan bölgelerinde, Libya, Akdeniz kıyılarındaki yerleşim bölgelerinde, özellikle İskenderiye ve Sina yarımadasında, Irak’ta, Amerika’da, Avustralya ve Avrupa’nın güneyinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise Ege ve özellikle Akdeniz bölgesinin kıyı şeridinde yetişir. Ayrıca Datça ve Gölköy hurması adı verilen, tadı Arap hurmalarınınki ile aynı fakat daha az etli olan iki hurma türü de ülkemizde yetişmektedir. Dünyanın en büyük hurma üreticileri Irak, İran, Suudi Arabistan, Cezayir, Libya, Fas, Tunus, Sudan ve Libya’dır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?