Beyaz Şarap Sirkesi

Favorilerime
Ekle

Beyaz şarap sirkesinin tarihi şarap ve bira kadar eskidir. Kafkaslardan Mezopotamya’ya kadar olan bölge ana vatanıdır. Aslında içinde şeker ve alkol barındıran her tür meyveden sirke yapmak mümkündür. Ancak şarap sirkesi için önce üzümlerin şaraba dönüştürülmesi gerekmektedir. Beyaz şarap sirkesi de sadece taze beyaz üzümlerden elde edilen şaraptan üretilir.

Beyaz şarap sirkesi vitaminler, mineraller, aminoasitler, polifenoller ve uçucu olmayan yağ asitleri açısından zengin bir gıdadır. Faydalı bir gıda olduğu yüz yıllardır bilinmekte olan sirke, büyük tıp bilginleri Hipokrat ve İbn-i Sina tarafından da tıpta kullanılmıştır.

Beyaz şarap sirkesi nasıl yapılır?

Taze beyaz üzümlerden elde edilen şaraplar, birtakım işlemlerden geçirildikten sonra, içindeki alkol dönüştürülerek beyaz şarap sirkesi üretilir. Bu işlem endüstriyel olarak yapıldığında Orleans ve Pastör metotları olmak üzere iki ayrı yöntemle yapılır. Evlerde ise yapımı oldukça basittir. Artan beyaz şaraplar ağzı açık ama tülbentle kaplanmış bir kapta birkaç hafta bekletildiğinde kolaylıkla sirkeye dönüştürülebilir.

Beyaz şarap sirkesi nasıl kullanılır?

Beyaz şarap sirkesi bir sirke türü olarak diğer sirke türlerinin kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Başta salatalar olmak üzere soslarda ve yemek yapımında tercih edilir. Ayrıca turşu ve diğer tüm salamura yiyecek yapımlarında sirke baş rolde yer alır. Antiseptik özelliğinden dolayı başta yeşil yapraklı salata çeşitleri olmak üzere, sebze ve meyvelerin temizliğinde kullanılır. Ayda bir boş çamaşır makineleri, biraz beyaz şarap sirkesi ile durulama modunda çalıştırılırsa makinenin hijyeni açısından çok fayda sağlar.

Beyaz şarap sirkesinin faydaları nelerdir?

- Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Salmonella bakterisini ve çocuk felci virüsünü etkisizleştirdiği düşünülmektedir.

- Hipertansiyon üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.

- Zararlı kan yağları olan kolesterol ve trigliseridi düşürücü özelliği vardır.

- Kan şekerini düşürmekte etkisi olduğu saptanmıştır.

- Etlerin marinatında kullanılan beyaz şarap sirkesi sindirimi kolaylaştırır.

- İçerdiği asetik asit ve polifenoller sayesinde, kanserden koruyucu özelliğe sahip olduğu düşünülmektedir.

- Asırlardır vücutta eklem yerlerine sürülerek, geleneksel tıpta ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Gorkem Yildirim8 Ocak 2021 20:05
Merhaba kaç hafta dışarda beklememiz gerekiyor
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?