Bahar gelince, yaz yaklaşınca, hele de içine mutlaka girilmesi gereken bir elbise ya da mezuniyet, düğün gibi pek yakında gerçekleşecek bir organizasyon varsa hızlı kilo verme isteğine kapılmamak neredeyse imkansız hale geliyor.
İşte tam bu noktada da devreye şok diyetler giriyor. Yumurta diyetinden hurma diyetine, patates diyetinden yoğurt diyetine, birbirinden farklı ama hepsi kısa sürede çok kilo verdirmeyi vadeden şok diyetler bir yana, tek tip beslenmeye, tek bir gıdaya ağırlık vermek istemeyenler için de şok diyet listeleri mevcut aslında.
Sözün kısası, "Ben yumurta yiyemem." diyenleri, "Her gün 3 öğün aynı besinle beslenemem." diye düşünenleri böyle alalım, onlara da örnek bir şok diyet listesiyle aslında menüyü çeşitlendirmenin mümkün olduğunu gösterelim diyoruz.
O zaman şok diyet nedir, ne değildir öğrenelim, örnek bir şok diyet listesi ile şok diyet nasıl yapılır, bir yan etkisi, bir zararı var mıdır hep birlikte öğrenelim.
Şok diyet nedir?
Şok diyet, hızlı kilo verdirmeyi hedefleyen diyetler için kullanılan genel bir isim aslında. Yani tek bir şok diyet yok, birbirinden farklı birçok şok diyet listesi var. Bunlardan bazıları yukarıda da söylediğimiz gibi yoğurt diyeti, yumurta diyeti şeklinde anılan ve tek bir besin maddesinin ön plana çıktığı, belirli bir süre boyunca tek tip beslenmeye neden olan diyetler. Bu şekilde beslenmek istemeyenler için tabii ki farklı şok diyetler de mevcut.
Besin çeşitliliği görece daha çok olan bu şok diyetler, genel olarak daha çok tercih edilse de aslında tüm şok diyetlerin bir ortak amacı var: En kısa sürece en çok kiloyu verdirmek. Tam da bu amaçla şok diyetlerin hemen hemen hepsi 500 ila 1000 kalori arasında değişen, çok düşük kalorili bir beslenme programına sahip oluyor. Bu sayede gün içinde harcanan kalori, alınan kaloriden hep daha fazla oluyor ve kilo verme hızı artıyor.
Son olarak "7 günde 9 kilo verdiren diyet", "3 günde 5 kilo verdiren diyet" gibi isimlerle anılan bu şok diyetlerin asla uzun süreli olarak yapılmaması ve bir uzman gözetiminde uygulanması da büyük önem taşıyor, söylemeden geçmek olmaz diyor ve örnek bir şok diyet listesi görmek isteyenleri hemen aşağıya doğru alıyoruz.
Şok diyet nasıl yapılır: 3 günde 3 kilo verdiren şok diyet listesi
Hızlı kilo verdirmeyi hedefleyen bir çok diyetin uygulayacak kişinin yaşına, kilosuna, cinsiyetine, gün içindeki aktivitelerine, alerjisi ve intoleransı bulunan yiyeceklere ve daha birçok değişkene uygun olarak kişiye özel şekilde hazırlanması en doğrusu ama siz, yine de örnek bir şok diyet listesi görmek isterseniz aşağıdaki 3 günde 3 kilo verdiyen şok diyet listesine göz atabilirsiniz.
1. gün
Sabah: 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 bardak şekersiz çay
Öğlen: 1 porsiyon az yağlı ya da yağsız sebze yemeği, 1 kase yoğurt
Akşam: 1 kase sebze çorbası (kremasız), 1 büyük kase bol yeşillikli salata (bol yağ içeren malzemelerle hazırlanan salata sosları kullanılmamalı)
2. gün
Sabah: 1 dilim tam buğday ekmeği, 2 dilim beyaz peynir, 1 bardak şekersiz çay
Öğlen: 100 gram kırmızı et, 1 büyük kase bol yeşillikli salata
Akşam: 1 porsiyon haşlanmış sebze
3. gün
Sabah: 1 su bardağı az yağlı süt, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 bardak şekersiz çay
Öğlen: 1 kase sebze çorbası, 1 büyük kase bol yeşillikli salata
Akşam: 200 gram ızgara balık, 1 büyük kase bol yeşillikli salata
Tüm bunlara ek olarak 3 gün sürecek diyet boyunca ara öğünlerde bol bol ayran ve bitki çayı içebilir, kendinizi zor durumda kalacak kadar aç hissettiğiniz anlarda işlem görmemiş ceviz içi, fındık, badem gibi kuru yemişlerden çok az miktarda yiyebilirsiniz. Yine diyet boyunca gün içinde bol bol su içmeyi de asla ihmal etmemelisiniz.
Şok diyetle ilgili dikkat edilmesi gerekenler var: Şok diyetin zararları

Şok diyet nedir öğrendik, örnek şok diyet listesini de hep birlikte gördük. Sıra geldi şok diyetleri uygulamadan önce bilmeniz gereken en önemli noktalardan birine: Şok diyetin zararları.
Son olarak yeniden uyarmış olalım, herhangi bir şok diyet de dahil olmak üzere katı bir beslenme programına başlamaya karar vermeden önce mutlaka bir beslenme uzmanından ya da diyetisyenden yardım almalı, kendiniz için en doğru diyet listesini oluşturmalı, doktorunuza da danışarak onun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.
Yorumlar
1