zayiflama-yontemleri

Kısa Sürede Kilo Vermenizi Sağlayacak 11 Sağlıklı ve Etkili Zayıflama Yöntemi

Favorilerime
Ekle

Günümüzde sosyal medyanın da etkisiyle birlikte başta estetik kaygılarla başvurulan zayıflama yöntemleri, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde uygulandığında aslında diyabet, kanser ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığın da önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, sağlıklı bir şekilde zayıflamanın yolu aç kalmaktan ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerden kaçınmaktan değil; bilinçli tüketimden ve dengeli beslenmekten geçiyor. Elbette bunun yanı sıra, düzenli hareketi yaşam biçimimizden eksik etmemek gerekiyor.

1.Kalori hesabı yapın

iki-yuz-kalori-tabakta-nasil-duruyor

Etkili zayıflama yöntemleri, beslenme alışkanlıklarında bir takım düzenlemeler gerçekleştirmeyi gerektiriyor. Bunların başında kalori hesabı yapmak geliyor. Günlük harcanan enerji ile orantılı bir kalori alımı, düzenli beslenmenin yolunu açıyor. Tüketilen besinlerin kalorilerine dikkat etmek, dengeli beslenme alışkanlığı kazanmaya yardımcı oluyor.

2.Kahvaltıdan önce ve gün içerisinde bol su tüketin

%75 oranında sudan oluşan insan bedeninin sağlıklı kalabilmesi için günlük ortalama 8-10 bardak su tüketmesi gerekiyor. Uyandıktan sonra içilecek bir bardak su metabolizmayı hızlandırarak organların çalışmasına yardımcı oluyor. Öğünlerden önce içilen 1 bardak su ise sindirimi kolaylaştırıcı ve açlık hissini azaltan etkisiyle birlikte porsiyon kontrolünün sağlanmasında önemli bir rol oynuyor.

3.Kahvaltı ve ara öğünleri atlamayın

Kahvaltı ve ara öğünleri atlamak gibi sık yapılan beslenme hatalarından kaçınmak gerekiyor. Araştırmalar, güne enerjik bir şekilde başlayabilmek açısından önemli bir öğün olan kahvaltının geçiştirilmesi ya da ayaküstü yapılmasının obeziteye davetiye açtığını söylüyor. Besin değerleri yüksek yiyecekler ile evde yapılan bir kahvaltı, diyetinizde oldukça yarar sağlıyor.

4.Dengeli beslenin

dengeli-beslenmek

Zayıflama yöntemlerini uygularken karbonhidrat ve yağlardan uzak durmak yerine bunların bilinçli ve doğru bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Protein, karbonhidrat ve lif açısından zengin öğünler hazırlamak, dengeli beslenmede temel yapı taşı olarak yer ediniyor.

5.Beyin sağlığınız için doymamış yağları tercih edin

coklu-tekli-doymamis-yaglar

Dengeli beslenirken, beyin sağlığını tehdit eden doymuş ve trans yağlar yerine metabolizma hızına olumlu etki edecek olan zeytinyağı, balık yağı, avokado, çiğ badem ve fındık gibi doymamış yağ içeren besinler tüketmek gerekiyor. Beslenme alışkanlıklarının kontrolü açısından da avantaj sağlayan bu tür besinlerin tüketimi kalp-damar hastalıkları riskinden koruyor.

6.Sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulayın

buharda-balik-pisirmek

Besinleri pişirirken kızartma gibi yöntemlerin tercih edilmesi besinin doğrudan ve aşırı ısıya maruz kalmasıyla birlikte ağır metal ve kimyasalların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu tür durumlar fazla kalori alımının yanı sıra vücutta demir ve alüminyum birikimi ile sonuçlanabiliyor. Bu sebeple ızgara, buharda pişirme ve haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinin uygulanması hem sağlık hem de zayıflama yöntemleri açısından daha uygun bir tercih olarak yer ediniyor.

7.İşlenmiş gıdalardan uzak durun

Kanserojenler arasında ilk sıralarda yer alan işlenmiş et ürünlerinden ve hazır gıdalardan uzak durmak hem sağlık açısından hem de uygulanan zayıflama yöntemlerinden sonuç almak açısından fayda sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre bu ürünlerin içerdiği kimyasallar metabolizma hızını düşürerek obezite ve diyabet riskini artırıyor.

8.Düzenli egzersiz içeren bir yaşam tarzı benimseyin

http://icube.milliyet.com.tr/GaleriHaber/2017/09/21/en-kolay-ve-saglikli-kilo-verme-yontemleri-9909111.Jpeg |

Kendi bedenini tanıyarak uygun bir beslenme alışkanlığı edinmek, bilinçli ve sağlıklı zayıflama yöntemleri söz konusu olduğunda atılan ilk adım oluyor. Yaşam alışkanlıkları arasına eklenecek olan düzenli egzersiz ile birlikte, zayıflamanın ve sağlıklı bir hayat sürmenin de önü açılıyor.

9.Doğa yürüyüşlerine çıkın veya koşu yapın

Spora başlamak için mutlaka yoğun ve vakit alan egzersizler yapmak gerekmiyor. Düzenli olarak yapılacak 30 dakikalık bir yürüyüş kalori yakmaya yeterince yardımcı oluyor. Yürüyen merdivenler ya da toplu taşımayı tercih etmek yerine işe yürüyerek gitmek güzel bir başlangıç olabilir. Hafta sonlarını ise açık havada ve yeşilin bol olduğu bir yerde hafif tempolu koşu yaparak değerlendirmek kalp sağlığını da olumlu etkiliyor.

10.Stresten uzak durarak yağ oranınızı azaltın

Fitness, yoga ve pilates gibi, egzersizleri verimli hale getirerek duruş bozuklukları, bölgesel yağ toplanması hatta stres gibi problemlerin önüne geçilmesine yardımcı olan sporlara yönelmek de bir seçenek olarak bulunuyor. Stres, vücuttaki kortizol seviyesini yükselterek vücuttaki yağ oranının artmasına sebep oluyor. Ayrıca, hormonal dengelerin bozulmasına ve açlığın tetiklenmesine ve yeme ihtiyacının artmasına yol açıyor.

11.Uykunuzu düzene koyun

cabeau

cabeau

Düzenli beslenme ve egzersizin yanı sıra, uyku düzenine de dikkat etmek gerekiyor. Yalnızca karanlık ortamda ve uyku esnasında salgılanan ve güçlü bir antioksidan olan melatonin hormonu, vücudun biyolojik saatini ve ritmini düzenleyerek sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı oluyor. Uyku yoksunluğu vücutta atıştırma ihtiyacını baskılayan leptin seviyesini düşürürken, açlığı tetikleyen girelin seviyesini artırıyor. Yapılan araştırmalar düzenli uykunun vücuttaki yağ oranının kontrolünde önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?