babycenter

Hamilelik Kilolarından Hızla Kurtardığı Söylenen Emziren Anne Diyeti

Favorilerime
Ekle

Bir kadının hayatı boyunca hem fiziksel hem de ruhsal olarak büyük değişimlerden geçtiği en özel dönemlerden biri hamilelik. Hamileliğin ardından, doğum sonrası başlayan en önemli telaşlardan ikisi de bebeği sağlıkla emzirme ve hamilelik kilolarından bir an önce kurtulma tabii.

Peki, hem bebeği sağlıkla ve olması gerektiği gibi emzirmek hem de bu süreçte kilo vermek mümkün mü? Emzirme dönemindeki bir annenin diyet yapması ne kadar sağlıklı? Emziren annelere uygun bir diyet programı var mı?

İşte bu yazımızda artısıyla eksisiyse emziren anne diyetinden söz ediyor, çiçeği burnunda bir annenin hem ilk 6 ay boyunca bebeğini tamamen anne sütüyle beslemesinin hem de doğum kilolarından kurtulmasının mümkün olup olmadığını öğreniyoruz.

Unutmayın, sağlıklı ve doğru bir beslenme düzenini oturttuktan sonra hem siz hem de bebeğiniz daha mutlu ve huzurlu olursunuz diyor ve başlıyoruz.

Emziren anneler için zayıflama yöntemlerinden biri olarak anılıyor: Emziren anne diyeti nedir?

Emziren anne diyeti, kısaca tanımlamak gerekirse doğumun hemen ardından hamilelik nedeniyle aldığı kiloları vermek isteyen annelerin yaptığı diyettir. Ancak bu dönem hem anne hem de bebek için oldukça hassas bir dönem olduğundan yapılacak olan "emziren anne diyeti"nin dikkatli bir şekilde oluşturulması büyük önem taşır.

Doğumdan sonra bir kadında yaklaşık 6 ila 12 kilo arası doğum kilosu kalabilir. Elbette bu miktarlar, hamilelik sürecinin ve annenin bünyesinin değişkenliği sebebiyle daha fazla ya da daha az da olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en temel noktalardan biri, doğum yapmış bir annenin (doğumu hangi şekilde yapmış olursa olsun) en azından 3 hafta boyunca emziren anne diyetine başlamamasıdır.

Çünkü ilk 3-4 haftalık dönem hem annenin bünyesinin hamilelik sürecinde ve doğum sırasında yaşadıklarını atlatabilmesi, hem bebekle kuracağı fiziksel ve ruhsal ilişkinin sağlığı hem de bebeğin genel durumu için çok önemlidir.

Bu sürenin ardından, doktorunuz ve beslenme programınızı oluştururken destek almanız gereken diyetisyen ya da beslenme uzmanı yapacağınız "emziren anne diyet programı"nı onaylarsa bu diyete başlayabilirsiniz.

Bu süreç, yani doğumla başlayan ve bebeğiniz 6 aylık olana dek geçecek olan zaman da çok önemlidir. Zira bu 6 aylık süre boyunca bebeğin sadece ve sadece anne sütüyle beslenmesi büyük önem taşır. Bu nedenle eğer emzirmekle ilgili bir sorun yaşamaz ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde emzirmeye başlarsanız emziren anne diyetini de çok hassas ve dikkatli bir şekilde uygulamaya özen göstermelisiniz.

Çünkü bebeğinizin sağlıklı beslenebilmesi ve yeterli anne sütünü alabilmesi için sizin sağlıklı ve yeterli beslenmeniz en önemli noktadır. Elbette çok yemek yemek anne sütünün çok olacağı anlamına gelmez ama bu süreçte kaliteli ve doğru yiyeceklerle beslenmek bu konuda size büyük katkı sağlar.

Bu yüzden emziren anne diyetinin mutlaka ama mutlaka uzman kişiler tarafından hazırlandığından, size, bünyenize, genel beslenme rutinlerinize ve bebeğinize uygun olduğundan emin olmalısınız.

Emziren anne diyet listesinde neler olmalı: Emziren anne diyeti nasıl yapılır?

Yukarıda da söylediğimiz gibi emziren anne diyeti aslında anne ve bebek temel alınarak hazırlanmalı ve tıpkı tüm diğer diyetlerde olması gerektiği gibi kişiye özel olmalıdır. Ancak "Emziren anne diyeti nasıl yapılır?" diye merak ediyor ve bu konuda örnek bir listeden fikir almak istiyorsanız aşağıdaki örnek emziren anne diyet listesine göz atabilirsiniz.

Kahvaltı: 1 bardak süt, 1 adet haşlanmış/az yağda pişirilmiş/ıspanakla zenginleştirip omlet haline getirilmiş yumurta, 1 dilim peynir, 4-5 adet zeytin, 1 dilim tam buğday ekmeği (Canınız mutlaka tatlı yemek istiyorsa kahvaltıda bazı günler 1 tatlı kaşığı kadar bal da tüketebilirsiniz)

Ara öğün: 1 adet elma ya da 1-2 kuru kayısı ya da incirle lezzetlenlendirilmiş 1 kase yoğurt

Öğle yemeği: 1 porsiyon olabildiğince yağsız olarak hazırlanmış etli sebze ya da baklagil yemeği (etli türlü gibi), 1 kase yoğurt, içine ceviz ya da badem gibi kuru yemişler eklenerek zenginleştirilmiş bol yeşillikli bir salata ve gerekli gördüğünüz takdirde 1 küçük kase yağ kullanmadan hazırlanmış, sadece haşlanmış makarna.

Ara öğün: 1 kase yoğurtlu kereviz salatası (Kereviz yerine farklı sebzeler ve hatta meyveler seçerek çeşitlendirebilirsiniz)

Akşam yemeği: 1 kase besleyici bir çorba (Karabuğday, bulgur ve tavuk gibi malzemelerle hazırlanan çorbalar tercih edilmeli), 1 porsiyon haşlanmış, fırınlanmış ya da ızgarada pişirilmiş kırmızı et ya da tavuk (Bazı günler bunu 3 adet köfte ve fırında ya da buğulama yöntemiyle pişirilmiş balıkla değiştirebilirsiniz), 1 büyük kase bol yeşillikli, domates ve havuçlu salata. (Mevsime göre salatanın içine koyacağınız malzemeleri çeşitlendirebilirsiniz tabii ki)

Ara öğün: Yarım elma, muz ya da armut veya 1 bardak süt

Bu örnek emziren anne diyetinde dikkat etmeniz gerekenler mutlaka ama mutlaka kullandığınız tüm yiyeceklerin ve içeceklerin olabildiğince doğal olmasına özen göstermeniz ve tabii ki doktorunuzun onaylamadığı, sizde ya da bebeğinizde alerjik reaksiyonlara sebep olacak hiçbir şeyi yememeniz. Aynı şekilde anne sütünü etkileyecek en önemli faktörlerden biri de gün boyu bol bol su içmeyi ihmal etmemeniz, bizden söylemesi.

Gerçekten faydalı mı: Emziren anne diyeti hızlı kilo verme sağlar mı?

Emziren anne diyeti, diğer birçok katı diyet listesinden çok daha fazla kalori içerebiliyor gördüğünüz gibi. Tabii ki bunda annenin emzirme döneminde olması ve sütünün kalitesini artırmak gibi faktörler etkili ancak yine de bunun gibi emziren anne diyet listeleri genel olarak annelerin hızlı kilo vermesine destek oluyor.

Emziren anne diyetinin hem bebek hem de anne için faydalı olabilmesi adına takip edilmesi gereken kuralsa basit aslında: Emziren annenin amacı sadece kilo vermek değil, sağlıklı bir şekilde kilo vermektir. Bu nedenle sütünün kalitesini, genel sağlığını, bebeğinin sağlığını göz ardı etmemeli ve buna uygun olarak bol proteinli diyet listelerinden destek almalıdır.

Yukarıdaki örnek emziren anne diyet listesinde olduğu gibi kırmızı et ve tavuk gibi besinlerden alınacak hayvansal proteinlerin yanı sıra fasulye gibi baklagillerden bolca alınacak bitkisel proteinler de ihmal edilmemelidir. Aynı şekilde vitamin ve mineral yönünden zengin, süt yapıcı özellikleriyle bilinen meyve ve sebzeler de bol miktarda kullanılmalıdır.

Tüm bu öneriler doğrultusunda hareket etmeyi başaran bir anne, hem doğum sonrası kilolarından kolayca kurtulma hem bebeğini sağlıkla ve yeterli miktarda anne sütüyle besleme hem de genel sağlık durumunu çok daha iyi bi noktaya taşıma fırsatı yakalayabilir.

Emziren annenin diyet yapmasında bir sakınca var mı: Emziren anne diyetinde dikkat edilmesi gerekenler

sfexaminer

sfexaminer

Çiçeği burnunda bir anne emziren anne diyetini uygulamaya kararlıysa dikkat etmesi gerekenleri de mutlaka bilmeli tabii ki.

Öncelikle yukarıda da söylediğimiz gibi kendine ve bebeğine uygun yiyeceklerden oluşan, kendine özel bir beslenme programı oluşturmalı. Bunun için mutlaka diyetisyene ve doktorunuza danışmalısınız. Örneğin laktoz intoleransınız varsa süt yerine yiyip içebileceğiniz farklı alternatifleri öğrenmeli, alerjiniz olan malzemelerle hazırlanan tarifleri mutlaka listenizden çıkarttırıp yerine alternatifler koydurmalısınız.

Bunun yanı sıra diyetin asla yeterli olmayacağını bilmeli, zor olsa da kendinize yürüyüş ya da hafif sporlar yapacak vakit yaratmalısınız.

Son olarak tabii ki sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kesinlikle uzak durmalı, kendiniz kullanmadığınız gibi kullanılan alanlardan da uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Siz, siz olun böylesine özel ve güzel bir dönemi ağız tadıyla geçirmeye, doktorlar ve diyetisyenler eşliğinde hareket etmeye özen gösterin. Sizin de bebeğinizin hep birlikte geçireceğiniz sağlık dolu ve upuzun yıllarınız olsun.

Küçük bir not: Aklınızda hiçbir soru işareti kalmaması adına emziren annelerin mutlaka yemesi gereken yiyeceklere göz atabilir, nelerden uzak durmanız gerektiğiyle ilgili olarak emziren anneler ne yememeli sorusunun cevaplarını öğrenebilirsiniz. Havuçtan rezeneye dek, anne sütünü artıran yiyecekleri de öğrenmeyi unutmayın, bizden söylemesi.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?