Restoran mutfaklarından çıkıp masamıza gelen o lezzetine doyum olmayan yemeklerin sırrı aslında profesyonel şeflerin mutfakta uyguladığı püf noktalarında yatıyor.
Mutfak akademilerinde de öğretilen, ünlü şeflerin de kullandığı bu püf noktalarını aslında siz de kolaylıkla kendi mutfağınızda uygulayabilir, hem zamandan kazanıp hem de yemeklerinize ekstra lezzet katabilirsiniz.
Kalem, kağıt hazırsa başlıyoruz.
Yemek soslarınızın daha zengin ve parlak gözükmesini istiyorsanız son aşamada soğuk tereyağı ekleyin
Restoranlarda gördüğünüz sosların sırrı aslında şeflerin onları servis etmeden, son aşamada ekledikleri tereyağında yatıyor. Gastronomi dünyasının "beurre monté" olarak adlandırdığı bu yöntemi uygulamak isterseniz tek yapmanız gereken sos hazır olmaya yakın içine birkaç parça soğuk tereyağı eklemek ve karıştırmak.
Tavanın dibinde kalan kalıntıları israf etmeyin, onları sıvılarla çözerek sos haline getirin
Pişirdiğiniz yemeğin tavanın dibine yapışan kısımlarını yıkayarak ziyan ediyorsanız aslında çok büyük bir fırsatı da kaçırıyorsunuz. Bunun yerine "deglaze" denilen yöntemle onları et suyu gibi çeşitli sıvılarla çözerek leziz bir sosa dönüştürebilirsiniz.
Pişireceğiniz eti mutlaka tamamen kurulayın
İster kırmızı ister beyaz et olsun, onun pişmeden tamamen kuru olması çok mühim. Zira ancak bu şekilde dışı kusursuz pişecek ve tavaya yapışmayacaktır. Bu yüzden eti pişirmeden önce onu kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın.
Daha fazla lezzet için baharatları tavada ısıtın
Baharatları önce kuru bir tavada kısık ateşte hızlıca çevirerek ısıtın ve yemeklerinize öyle katın. Ardından yemeklerinizin tadının nasıl farklılaştığına ve nasıl daha lezzetli olduğuna inanamayacaksınız.
Yemeğinizin tadı yavan geliyorsa asitli yiyeceklerden yardım alın
Yemeğinizin tadı yavan olmuşsa onu kurtarmanın aslında çok kolay bir yolu var. Zira tatları dengeleyen ve yiyeceklere parlak bir görünüm veren asitten yardım alabilirsiniz. Yemeğinize çok az limon sıkarak ya da çok az sirke ekleyerek tadın ön plana çıkmasını sağlayabilir ve onu yavanlıktan kurtarabilirsiniz.
Makarnayı her zaman sosunun içinde pişirin ve makarna suyunu dökmeyin
Makarnanızı pişirdikten sonra onu hazırladığınız sosla aynı tencere içinde buluşturun. Ardından makarnanın haşlandığı sudan da göz kararı alarak makarnanın olduğu tencereye dahil edin. Daha fazla detay için şu içeriğimize göz atabilirsiniz.
Yumurtaların kuru ve lastik gibi olmaması için onları kısık ateşte pişirin
Yumurtalarınızın kusursuz olması için onları mutlaka kısık ateşte yavaş yavaş pişirin ve hiçbir zaman tavanın çok ısınmasına müsaade etmeyin. Yüksek sıcaklık onların lastik gibi olmasına yol açacaktır.
Tavada pişen eti sürekli çevirip dokunmayın
Mis gibi pişmiş etler için sabır ilk şart. Bu yüzden tavadaki eti sürekli dürtüp çevirmemek lazım. Mesela bifteği yüksek ateşte pişirip sadece bir kere çevirmeniz lazım. O hazır olduğunda suyunu salmaya başlayacaktır.
Pişmiş eti kesmeden önce dinlenmesine izin verin
Et pişince hemen onu dilimlemeye girişmeyin. Piştikten sonra onu bir süre dinlenmeye bırakmak sularının eşit şekilde dağılmasını sağlayacaktır.
Yorumlar
0