Mürver Nedir

Saymakla Bitmeyen Faydalarıyla Farklı Bir Bitki: Mürver

Favorilerime
Ekle

Baktığınız zaman görüntüsüyle içinizi mutluluk dolduran çiçekleri, rengi ve duruşuyla kendine hayran bırakan meyveleriyle bahçenizin en özel ağaçlarından biri olacak mürverle tanışın. Özellikle büyüklerimizin sıklıkla kullandığı bu nefis bitkiyi yeniden tanıma ve daha çok sevme zamanı geldi!

Tek başına eczane görevi gören mürverin meyveleri ve çiçekleri kullanılıyor. Reçeli, sosu, şerbeti, suyu, tatlısı, çayı... Neredeyse her şeyi de yapılıyor. Anne sütünü arttırma özelliğiyle tanınan çiçeği ve meyvesi, cilt tedavisinde de sıklıkla kullanılıyor. Bunlar gibi onlarca faydası mevcut. Hadi o zaman mis gibi kokuların ardındaki şifaları da keşfedelim. Buyursunlar. 

İçindekiler

Mürver nedir?
Mürver ve mürver çiçeğinin faydaları nedir?
Mürver ve mürver çiçeği nasıl kullanılır? Nerelerde bulunur?
  • Mürver nedir?

murver-nedir

Biz mürveri bahçelerden, parklardan tanıyoruz. Mini mini meyveleri ve vakti gelince açan, misler gibi kokan beyaz çiçekleriyle gözlerimizi şenlendiriyor. Hanımeligiller familyasına ait olan mürver; patlangıç, mindiraç, sultanotu, telligelin, mındar ağ, melesir, kara mürver gibi farklı isimlerle de anılıyor. İngilizce çiçeğine ''elderflower'', meyvesine ise ''elderberry'' deniliyor. Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da popüler olan bu bitkiye özellikle Almanya'da sıkça rastlanıyor. Kendisi alternatif tıbbın da baştacı olan bitkilerin başında.

murver-cicegi-nedir

Çok yıllık çiçekli bir bitki olan mürver, mavi, bordo ve siyaha kaçan bordo renklerinde de meyvelere sahip olabiliyor. Bu meyvelerin tadı hafif mayhoş, hafif de tatlı. Yapraklarından tutun çiçeklerine hatta ağaç kabuklarına kadar her şeyi tüketilebiliyor. Ancak özellikle yapraklarında bazen zehirli maddeler bulunabildiği için yapraklarını kullanmadan önce bir doktora danışmak gerekebiliyor.

  • Mürver çiçeği nedir?

murver-cicegi-kullanimi

Mürver ağacının mevsimi geldiğinde açan beyaz ya da sarıya kaçan beyaz renklerde şahane çiçekleri oluyor. Sadece kokularının ve görünüşlerinin güzelliklerine bakmayın. İşte bu çiçekler tam bir şifa deposu aslında. Bu çiçeklerden çaydan tutun şerbete, kremden dondurmaya kadar birçok farklı şey yapılabiliyor. Binbir derde de deva oluyor. Gelelim onların kullanım alanlarına...

  • Mürver ve mürver çiçeğinin faydaları nedir?

murver-cayi

Mürverin yaprakları, kabukları, çiçeği ve meyvesi;

  • Özellikle mürver meyvesinden yapılan ve mürver çiçeğinden yapılan şerbetler emziren annelerin sütünün artmasına yardımcı oluyor.
  • Mide hastalıklarında ya da mide ağrılarında mürver meyvesi ve çiçeği, ağrı kesici özellik taşıdığı için kullanılıyor. Ağrıların geçmesine yardımcı olurken, hastalıkların tedavisine de destek oluyor.
  • Mürver ağacının kabuklarının kaynatılarak düzenli ve belli miktarlarda içilmesi sonucunda kabızlık şikayetlerini azaltabiliyor ve bağırsak hareketlerinizin daha düzenli olmasına yardımcı oluyor.
  • İçerisinde bulunan A, C ve B vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini destekliyor ve hastalıkları daha kolay atlatmanıza, daha zor yakalanmanıza yardımcı oluyor.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunuyor.

murver-cicegi-serbeti-yapimi

  • Balgam söktürüyor.
  • Terletici özelliği olduğu için ateşli hastalıklarda, grip, zatüre gibi hastalıklarda kullanılıyor.
  • Düzenli kullanımda yağ yakımına ve kilo vermeye destek oluyor.
  • Mürverin yaprakları ciltteki açık ve derin yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor.
  • Mürver ve mürver çiçeği nasıl kullanılır? Nerelerde bulunur?

murver-kullanimi

Kara mürverin meyvesi ezilerek reçel yapımında kullanılıyor. Tatlılarınızın içerisinde de rahatlıkla kullanabileceğiniz bu reçeller, mayhoş tadıyla farklı bir aroma veriyor. Bitkinin meyvelerinden çay ve özellikle boğaz ağrılarına iyi gelebilen şuruplar elde ediliyor. Çiçeklerinden şerbet ve çay yapılıyor. Süsleme amaçlı kullanılıyor, sütlü tatlıların özellikle de dondurmaların içerisinde farklı bir aroma olarak da kullanılabiliyor. Çiçekleri balla ve limonla tatlandırılarak da içilebiliyor. Ağacının kabukları kaynatılarak tüketiliyor. Yaprakları da lapası yapılarak cilt yaralarının üzerine uygulanabiliyor.

Onlarca şifasının arkasında gereğinden fazla tüketildiği durumlarda zehirlenme, ishal gibi durumlar yaşanabiliyor. Bu nedenle belli miktarlarda ve belli aralıkla tüketmek önemli. Alerjiniz olabileceği için de tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışın deriz.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?