Teff Unu Faydaları

Bir An Önce Faydalarıyla Tanışmanız Gerek: Teff Unu

Favorilerime
Ekle

Çok değil bundan kısa bir süre önce hayatlarımıza kinoa gibi yeni nesil süper besinler girdi. Salataları, köfteleri derken kinoa beslenmemize yerleşmeye iyiden iyiye devam ediyor. Avokadolar, amarantlar, chia tohumları, soya sütleri, proteinli ve şekersiz ürünler, mikrofilizler ve daha niceleri... Son zamanlarda faydalarıyla önem kazanan ve mutfaklarımızda daha çok görmeye başladığımız daha birçok ürün var. Bunların arasına her geçen bir yenisi daha eklenmeye devam ediyor. Bugün sözlüklere eklenecek o yeni kavramla geç olmadan tanıştıralım sizi. Tanışınca faydalarını da, lezzetini de çok seveceğiniz o ürün: Teff unu!

İsmini birçoğunuzun ilk kez duyduğuna eminiz. Ama yakın zamanda en çok aranan ve sevilen ürünlerden birine dönüşecek kendisi. Henüz yeni yeni market raflarında yerini almaya başlayan bu ürün geleceğin süper besinlerinden biri olarak tanınıyor üstelik. Hazırsanız faydalarından nasıl kullanıldığına kadar tüm detaylarını paylaşıyoruz.

Buyursunlar.

İçindekiler

  • Teff unu nedir?

Teff Unu Nedir

Bu minik tohumlara sahip olan teff bitkisinin doğum yeri Kuzey Etiyopya. Orada yılda sadece birkaç kez ekiliyor ve zor iklim şartlarında yetişiyor. O nedenle çok kıymetli sayılan malzemelerin başında geliyor. Doğum yeri burası olsa da son zamanlardaki bilinirliği arttıkça farklı ülkelerde de yetiştirilmeye başlandı bile. Kanada, Mısır, Uganda, Avustralya bunların başında geliyor. Kırmızı, beyaz ve kahverengi gibi farklı tohum renklerine sahip olan teff bitkisinin tohumları kullanılıyor.

Renk farklılıklarına göre tat ve besin değer, farklılıkları da yaşanıyor. Örneğin; beyaz teff ununun tadı kestaneye, kırmızı tohumlardan üretilen teff unu demir açısından çok zenginken kahverengi teff ununun tadı da fındığa benziyor. Bu nedenle tatlı ya da tuzlu tariflerde renklerine göre farklı teff unları kullanılabiliyor.

Özellikle tatlı ve ekmeklerde kahverengi teff unu çok tercih ediliyor. Keten tohumunun daha yuvarlak halini andıran bu şifa ve fayda dolu tohumlar çok farklı tarifler içinde diğer unların yerini tutuyor.

Teff unu da bu çok özel bitkinin tohumlarının öğütülmesi sonucunda ortaya çıkan kıymetli bir malzeme. Özellikle glutensiz oluşuyla, bolca protein barındırması ve aminoasitlerce zengin olması nedeniyle son zamanlarda diğer unlara nazaran daha fazla tercih edilmesi olası ürünlerin başında geliyor. Faydaları ise tabiri caizse şaşkınlık verici.

  • Teff ununun faydaları nedir?

Teff Unu Faydaları

Sırada geldi bu mucizevi malzemenin meziyetlerini öğrenmeye. O minicik tohumlarının içinde yatan protein değerini duyunca çok şaşıracak bir an önce mutfaklarınıza taşımak isteyeceksiniz. Buyursunlar. Karşınızda: Teff ununun faydaları.

  • Hayvansal protein bir kenara söz konusu bitkisel protein olduğunda teff unu muhteşem bir kaynak olarak önümüze çıkıyor. İçindeki protein miktarı ile başta kinoa olmak üzere chia ve mantar gibi diğer protein kaynakları ile yarışıyor.
  • Sadece protein değil, içinde ciddi oranda C vitamini bulunduruyor, kalsiyum açısından çok zengin. Ayrıca içerisinde magnezyum, fosfor, demir, tiamin de bulunduruyor. Bunlar unu birçok un çeşidinden daha sağlıklı kılıyor.
  • Buğday gibi içinde gluten bulundurmmuyor. Bu nedenle glutensiz beslenenlerin rahatlıkla tüketebileceği bir ürün. Glutensiz olduğu için vücut tarafından rahatlıkla emilebiliyor.
  • Sindirim sistemi yormuyor. Yenildiğinde bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.
  • İçinde bulundurduğu protein, vitaminler dışında teff tohumları ve unu önemli bir amino asit kaynağı.
  • Kan şekerini dengeliyor, çabuk acıkmaların önüne geçiyor ve tok kalmanıza yardımcı oluyor.Şeker hastaların dahi rahatlıkla tüketebileceği bir ürün kendisi.
  • Yağ yakımını hızlandırarak daha çabuk kilo vermeye de yardımcı oluyor.
  • Teff unu nelerde kullanılır? Teff unu nerelerde satılır?

Teff Unu Nasıl Kullanılır?

Teff unu, hali hazırda un kullandığınız tüm tariflerin içerisinde kullanabileceğiniz bir un çeşidi. Glutensiz olması nedeniyle o alışılan pofuduk kıvamları teff unuyla yakalamak bir tık zor. Bu nedenle teff unu ile birlikte farklı bitkisel unları karıştırarak farklı tarifler elde edebilirsiniz. Özellikle krep, ekmek ve kek yapımında kullanılabiliyor. Yemeklerinizin içerisine 1 yemek kaşığı kadar ilave ederek de tüketebilirsiniz. Farklı bir tat verecektir ancak sağlığınıza sağlık katacağına eminiz.

Teff tohumlarını tıpkı kinoa, amarant ya da bulguru pişirdiğiniz gibi pişirerek de tüketebilirsiniz. Miktarları ve pişirme süreleri de hemen hemen birbirlerine yakın. Teff unu ve tohumunu büyük marketlerin organik ürün reyonlarında, aktarlarda ya da internet üzerinden sipariş ederek ulaşabilirsiniz. Minik bir not ekleyelim. Teff unu ya da tohumlarına alerjiniz olabilir, bu nedenle miktarlarını ve tüketip tüketmemeniz gerektiğini mutlaka bir doktora danışın deriz.

Sağlıkla kalın!

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanına danışmadan hiçbir beslenme programını uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?