Lokanta Usulü Köfte

Neden Lokantada Yediğimiz Izgara Köfte Evdekinden Hep Daha Lezzetli?

Favorilerime
Ekle

Çocukluktan beri en sevdiğimiz tariflerin başında gelen yemek. Köfte...

Büyüdük, anne köftesi kadar güzel köfteler yapmak için kolları sıvadık, kendi mutfağımızda yüzlerce kez köfte yaptık, yanına da patates kızarttık ama belki de hiçbir zaman o dışarıda sokakta ya da lokantada yediğimiz ızgara köftelerin tadını bulamadık.

Peki lokantalar ne yapıyor da kokusuyla ayrı bir cezbedici, lezzetiyle damaklarda farklı bir tat bırakan ızgara köfteler hazırlamayı başarıyorlar?

Lokanta usulü köftelerin sırlarını açıklıyoruz, yaklaşın.

Lokanta usulü ızgara köftenin evdekinden farklı olmasının sebebi ne?

Lokanta Usulü Köfte

Lokantalarda "ızgara köfte" ya da "cızbız köfte" olarak yer alan köfteler ne anne köftesini ne de ev yapımı köfteleri pek andırmıyor. Kıvamı daha tok, daha yağlı ama lezzeti daha fazla damakta kalan köfteler hazırlamak içinse lokanta şeflerinin kıyma seçiminden pişirmesine bizden çok daha farklı yaptığı kendince yöntemleri var.

Bunları kendi mutfağınızda yaptığınız takdirde lokanta usulü ızgara köftelerin lezzetini yakalamamak için hiçbir nedeniniz yok.

Lokanta usulü ızgara köftenin püf noktaları nedir?

Cızbız Köfte Aşama 3
  • Her şey aslında en başta kıyma seçimine bağlı. Lokantaların kullandığı kıymalar tek tip olmuyor asla. Dana ve kuzu kıyma karışık kullanıyorlar.
  • Kıyma iki kez çekiliyor mutlaka. Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla.
  • Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar. Soğan suyu köfteye acılık veriyor çünkü.
  • Bizim evde yaptığımız gibi yumurta ve maydanozu ise çoğunlukla kullanmıyorlar.
  • Köftenin yoğunluğunu sağlamak içinse kaynatılmış et suyu ekliyorlar harca. Bulyon değil, özellikle belirtelim.
  • Hiç ekmek eklemeyenler de var, ekleyenler ise suyu iyice sıkılmış minimum düzeyde ekmek ekliyorlar. İyi yoğrulmuş ve dinlendirilmiş köftenin ekmeksiz de dağılmayacağını iyi biliyorlar.
  • Baharat olarak karabiber, kimyon ve bazen de kırmızı toz biber kullanıyorlar. Tuzu ilk aşamada eklemiyorlar, çünkü tuz etin suyunu çekebiliyor.
  • Köftenin kabarması için karbonat ekleyenler de var. 1 kilo kıymaya 1 tatlı kaşığı eklenebiliyor.
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra mutlaka kıymayı dolapta uzun süre bekletiyorlar. Bir gece bekletmek en ideali.
  • Pişirmeye geçmeden önce bir kez daha yoğuranlar da var. Üzerine kuyruk yağı sürülmüş ızgaranın üzerine alıyorlar köfteleri ve sadece gerektiğinde maşa ile çeviriyorlar.
  • Köftelerin bir tarafı sararıncaya kadar kızartıp sonra öbür tarafını pişirip kenara alıyorlar. Dışının iyice pişmiş, içinin sulu kalmış olması iyi bir gösterge. Bu şekilde tam kıvamında pişmiş, lezzeti dillere destan köfteleri servis ediyorlar.

Izgara köfte tarifimizi de şöyle bırakalım.

Afiyet olsun!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?