kirmizi-kapya-biber-nasil-yetistirilir-2

Saksıların En Lezzetli Konuğu O: Evde Adım Adım Kırmızı Kapya Biber Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Mezeler, salatalar, salçalar, hatta ana yemekler onsuz olmuyor, dahil olduğu her tarifi lezzetlendiren o etli etli kapya biberler bu kez saksılarımızı doldurmak için sabırsızlanıyor.

Eğer bahçesi olan şanslı insanlardansanız ya da balkonunuzda kendinize saksılardan rengarenk bir mini bahçe oluşturduysanız bir saksınızı da kapya biberlere ayırın. "Evde kapya biber yetiştirilir mi?" diye düşünenlere de cevap olacak bu adımlarla saksıda en verimli ve lezzetli şekilde biberlerinizi yetiştirebilirsiniz.

Tam da şu sıralar bol bol tükettiğimiz kapya biberlerin çekirdeklerini bir kenara ayırmayı ve güzelce muhafaza etmeyi unutmayın, hemen ardından aşağıdaki adımları atlamadan uygulayarak evde, ellerinizle biberlerinizi büyütmeye başlayın. Hadi o zaman, saksıda kırmızı kapya biber nasıl yetiştirilir anlatmaya başlayalım.

Saksıda kırmızı kapya biber nasıl yetiştirilir?

kirmizi-kapya-biber-nasil-yetistirilir-1

Saksıda kırmızı kapya biber yetiştirebilmek için öncelikle birkaç malzemeyi bir araya getirmeniz, hemen ardından da doğru toprak ve saksı ile biber tohumlarını buluşturmanız gerekiyor. Sulama zamanlarını doğru ayarladığınız ve saksıları doğru konumlandırdığınız takdirde de 10 ila 20 gün içinde biberleriniz önce çimlenmeye, ardından da hızla büyüyüp serpilmeye başlıyor. Peki kapya biberler için doğru saksı, toprak, ortam ve sulama zamanı seçimi nasıl olmalı dersiniz? Gelin hep birlikte öğrenelim.

Evde kapya biber yetiştirmek için gerekli malzemeler:

Kolları sıvayın, malzemeleri bir araya getirerek işe başlayalım. Balkonda, saksıda kırmızı kapya biber yetiştirmek için ihtiyacınız olan temel malzemeler şöyle:

  • Verimli tohumlar
  • Plastik bardak ya da kalıplar
  • Derin ve geniş saksı/saksılar (En az 30 cm derinliğinde ve 25 cm çapında)
  • Organik madde bakımından zengin (torflu) toprak
  • Temiz sprey şişe
  • 1. adım: Kırmızı kapya biber tohumlarını çimlendirme

    Verimli biber tohumlarını ve diğer malzemelerinizi hazırladıysanız hemen ilk adıma geçelim. Öncelikle tabii ki biber tohumlarını çimlendirmeniz gerekiyor. Eğer bu adımla uğraşmak istemezseniz ya da başarısızlık yaşamak istemiyorsanız doğrudan biber fideleri de temin edebilirsiniz. Tohumdan biber yetiştirmek içinse hızlıca çimlendirmeyi sağlamak adına şu adımları izlemeniz yeterli:

    Plastik bardaklarınızın ya da kalıplarınızın içine bolca toprak aktarın. Her bir bardağın ya da kalıbın içine birkaç biber tohumu koyun ve üzerlerine çok havasız kalmayacak şekilde toprak ilave edin. Ardından temiz bir sprey şişenin içine su aktarın ve toprağı güzelce nemlendirin. Daha hızlı çimlenmesini sağlamak için bardak ya da kalıplarınızın üzerini temiz bir poşetle kapatın. (Poşete birkaç küçük hava deliği de açmayı ihmal etmeyin) Çimlendirmek üzere ektiğiniz biber tohumlarını uygun koşulları sağlamak adına oda sıcaklığında bu şekilde bekletmeye başlayın. Doğru koşullar altında yaklaşık 1 hafta içinde tohumlarınız çimlenecektir.

    2. adım: Çimlenen bitkileri saksılara güzelce yerleştirin

    https://www.cayennediane.com/growing-peppers-from-seed/ | cayennediane

    cayennediane

    Biber tohumlarınız çimlendikten sonra onları bardak ya da kalıplarda çok bekletmeyin ve çok daha uzun süre yaşayacakları saksılarına aktarın. Saksıya aktarırken çimlenen bitkinin zarar görmemesi için dikkatli davranın, köklenmeye başlayan bitkiyi bardaktaki tüm toğrağıyla birlikte dikkatlice çıkarın ve yaklaşık yarısına kadar toprakla doldurduğunuz saksıya yerleştirin. Üzerine çok bastırıp zarar vermeden saksının kalan kısmını da toprakla doldurun ve çimlenen kısmın dik durmasını sağlayın.

    Bitkiniz büyüdükçe hem boyu hızla uzayacağından hem de biberler oluşup ağırlık yapmaya başlayacağından toprağa birkaç destek çubuğu da yerleştirebilirsiniz, aklınızda bulunsun. Saksıya aktarma işini tamamladıktan sonra yine sulamasını yaparak toprağını nemlendirmeyi de unutmayın. İşte bu kadar, kapya biber ekim işlemi tamamlandı bile.

    Adım adım kırmızı kapya biber bakımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir?

    kirmizi-kapya-biber-nasil-yetistirilir-2

    Saksıda biber yetiştirmek için ilk adımları tamamladık ve ekim/dikim işlemlerimizi tamamladık. Ancak bu, tabii ki yeterli değil. Sağlıklı ve verimli bir şekilde saksıda kapya biber yetiştirmek için bakımını da ihmal etmemeli, şu adımlara mutlaka dikkat etmelisiniz:

  • Evde kapya biber yetiştirmeye başlamak için ekim zamanını doğru belirlemelisiniz. Biber ekimi için en ideal zamanlar mart-nisan aylarıdır. Ancak ılıman bir iklimde ve bitkinin ihtiyacı olan güneş ışığını sağlayabilecek konumlarda yaşayanlar diğer aylarda da ekim yapabilir.
  • Sulama zamanlarını ihmal etmemeli, mümkünse hep aynı gün ve saatlerde yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Toprağın çok sulu kalmamasına ya da kurumamasına dikkat etmeli, toprak hem nemli kalacak şekilde sulamanızı yapmalısınız.
  • Sulama miktarını doğru ayarlayabilmek için hep aynı sulama kabını kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Aynı şekilde sprey şeklinde bir şişe kullanarak sulama miktarınızı kolayca ayarlayabilirsiniz.
  • Toprağınızın mineraller ve diğer organik maddeler bakımından zengin olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Biber saksılarınızı mutlaka güneş alan yerlerde konumlandırmalısınız.
  • Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız.
  • Biber bitkinizi gölgeden ve şiddetli rüzgarlardan korumalısınız.
  • Biberleriniz büyüyüp ağırlık yapmaya başlayınca saksıya ilave edeceğiniz çubuklar ve iplerle bitkiye destek olmayı unutmamalısınız.
  • Olgunlaşan biberleri dikkatlice, bitkiye zarar vermeden koparmaya özen göstermelisiniz.
  • Bitkinizin üzerinde sararan, çürüyen yapraklar oluştuğunda bu yaprakları da dikkatlice temizlemelisiniz.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?