installitdirect

Toprak Seçiminden Sulama Sıklığına, Evde Adım Adım Cezayir Menekşesi Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Çeşit çeşit menekçe içinde belki de en dikkat çeken, en çok sevilenlerden biri o. Evinde bitki yetiştirmeyi sevenlerin en vazgeçilmezlerinden biri. Evet, bugünkü konumuz Cezayir menekşesi!

Sizin de evinizde saksılarca Cezayir menekşesi varsa ve onlara nasıl daha iyi bakabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız ya da ilk kez evinizde cezayir menekşesi yetiştirmeye karar verdiyseniz ve onu nasıl en sağlıklı şekilde yetiştirebileceğinizi keşfetmek istiyorsanız hemen buyurun böyle.

Toprak seçiminden sulamasına, evde Cezayir menekşesi nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır, bilmeniz gereken tüm detaylar hemen aşağıda!

Cezayir menekşesi nedir?

cezayir-meneksesi-nasil-yetistirilir-1

Cezayir menekşesi dediğimizde aklımıza hemen mor renkli menekşeler gelse de aslınde dünya üzerinde eflatun ya da beyaz gibi farklı renklere sahip Cezayir menekşeleri de bulunuyor. Evlerde, balkon ve bahçelerde bolca yetiştirilen bu menekşe türünün ülkemizde uygun iklim koşulları sayesinde doğada kendiliğinden yetişen türleri de bulunuyor. 5 parçadan oluşan, hoş görüntülü ama çok hafif kokulu çiçekleriyle tanınıyor.

Küçük, büyük, orta ve otsu Cezayir menekşesi gibi farklı çeşitleri bulunan Cezayir menekşesi, doğru şartlar sağlandığında yaz-kış demeden, yapraklarını dökmeden sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebiliyor. Görece hassas yapıdaki çiçeklerinin uzun süre solmadan, çürümeden kalması içinse onu nasıl yetiştirebileceğinizi, nasıl sulamanız gerektiğini iyi bilmeniz gerekiyor.

Cezayir menekşesi nasıl yetiştirilir?

installitdirect

installitdirect

Bahçe ya da balkonlarınızda saksı içinde Cezayir menekşesi yetiştirmek istiyorsanız toprak seçiminden tutun da sulamasına, birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz, bitkinizin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için birkaç püf noktasını aklınızda bulundurmanız gerekiyor. İşte o önemli adımlar da burada sizi bekliyor:

Toprak ve saksı seçimi: Besin değeri yüksek topraklarda daha verimli bir şekilde yetişen Cezayir menekşesi için torf bakımından zengin toprakları tercih edebilirsiniz. Sulama dengesini ayarlayabilmek için ise alacağınız saksının altında mutlaka delikler olduğundan emin olmalısınız. Eğer "Ben toprak türlerinden ya da saksılardan çok anlamıyorum" derseniz çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki reyonlarından çiçek toprağı ve drenajlı saksı bulabilir, aklınızda bir soru işareti oluşursa buralardaki alanında uzman çalışanlara danışarak destek alabilirsiniz.

Ekimi/dikimi: İster tohum olarak alıp ekerek büyütmek isteyin isterseniz de fide şeklinde alıp doğrudan dikerek daha hızlı bir şekilde sonuç alın, hiç fark etmez ama ilkbahar ya da sonbahar aylarında Cezayir menekşesi dikimini gerçekleştirerek sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz, aklınızda bulunsun. Eğer uzun saksılara birden çok Cezayir menekşesini aynı anda ekmeyi düşünüyorsanız iki kök arasında en az 30 santimetre bıraktığınızdan da emin olmalısınız. Büyüdükçe bolca çiçeklenip yapraklanacağından sık mesafelerle dikimini gerçekleştirirseniz verim alamayabilirsiniz.

Sulama: Cezayir menekşesinin toprağının her zaman nemli olmasına özen göstermelisiniz. Bu sebeple özellikle ilk başlarda toprağını bir parmağınızla kontrol etmeli, parmağınızı toprağa batırıp çıkardığınızda nemli kalıyorsa sulamamalı, tamamen kuru kalıyorsa hemen sulamalısınız. Eğer toprak çamur gibi çok sulu bir kıvamdaysa hemen saksının altındaki tablada biriken suyu dökmeli, sulama sıklığınızı değiştirmeli ve bitki köklerinin çürümesinin önüne geçmeye çalışmalısınız.

Ortam: Güneş ışığını doğrudan ve dik açıyla almayı sevmese de Cezayir menekşesi ışıklı, aydınlık ortamları sever. Bu sebeple mümkünse bahçe ya da balkonunuzda onu koyacağınız alanı ışık alan ama doğrudan ve aşırı güneş ışığına maruz kalmayan bir yer olarak seçmelisiniz.

Cezayir menekşesi bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

cezayir-meneksesi-nasil-yetistirilir-3

Toprak ve saksı seçimi, sulama gibi evinde ilk kez Cezayir menekşesi yetiştirecek olanların aklına takılabilecek temel konuları öğrendiğimize göre geçelim dikkat edilmesi gereken diğer detaylara:

  • Cezayir menekşesinin sulamasını yaparken suyu doğrudan toprağa gelecek şekilde yaparsanız fazla sulamadan dolayı çiçekler zarar görmeyecek, çürümeyecektir.
  • Bitkinizin sulama sıklığını hava sıcaklığını da düşünerek değiştirmeli, özellikle sıcak havalarda sulama miktar ve sıklığını artırmalısınız. Görece daha soğuk havalarda ise yukarıda anlattığımız gibi parmağınızla hızlıca toprağının nemini ölçmeli ve gerekli görürseniz sulamasını yapmalısınız.
  • Hemen her bitkide olduğu gibi menekşelerinizi de mümkünse her zaman aynı saatlerde sulamalısınız.
  • Balkon ya da bahçenizde yetiştireceğiniz bitkinizi şiddetli rüzgar ve yelden korumalı, gövdesinin zarar görmesini engellemelisiniz.
  • Eğer bitkinin üzerinde kurumuş, sararmış yapraklar görürseniz bu yaprakları bir makas yardımıyla dikkatlice budamalı ve bu sayede diğer yaprakları da kurutmasının önüne geçmelisiniz. Bu sayede sağlıklı yapraklar ve çiçekler çok daha uzun süre sağlıklı kalmaya devam edecektir, unutmamalısınız.
  • Evinizde farklı menekşe türleri varsa, menekşe bakımıyla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz şu yazımıza da mutlaka göz atmalısınız: Menekşe Bakımı


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?