myperfectplants

En Tazesi Hep Elinizin Altında Olacak: Adım Adım Saksıda Marul Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Salataların vazgeçilmezi, sağlıklı ve hafif beslenmek isteyenlerin mutfağından eksik etmediği isimlerden biri o. Evet, maruldan söz ediyoruz. Bundan böyle dışarıdan marul almaya hiç ihtiyaç duymayın diye evde, saksıda marul nasıl yetiştirilir anlatalım istiyoruz.

Siz de bahçenizde ya da balkonunuzda minik bir sebze bahçesi yapanlardan, "Kendi sebzemi meyvemi kendim yetiştireyim" diye yola çıkıp tüm balkonunu saksılar dolusu sebze ve meyveye teslim edenlerdenseniz hemen yaklaşın böyle. Saksıların içinde yetiştirip en taze halleriyle afiyetle değerlendirebileceğiniz marulların sırları bu adımlarda saklı.

Hadi o zaman evde marul nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır adım adım anlatmaya başlayalım.

Saksıda marul nasıl yetiştirilir?

Evde, saksıların içinde marul yetiştirmek aslında düşündüğünüzden bile kolay. Ancak en sağlıklı şekilde onu yetiştirebilmek için bilmeniz gereken birkaç önemli adım da var:

Tohum veya fide seçimi: Marulu ister tohumdan isterseniz de fideden yetiştirebilirsiniz. Eğer daha hızlı ve kesin sonuç almak istiyorsanız doğrudan fide kullanmanız işlerinizi kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde dilerseniz kök kısmını düzgün bir şekilde ayırdığınız marulların bu kök kısımlarını da tıpkı bir fide gibi değerlendirerek yeniden çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Fide ya da tohum alırken dikkat etmeniz gereken ise mutlaka güvenilir yerlerden bu tohum ya da fideleri temin etmeniz olmalı. Aksi halde bitkiniz büyüyüp gelişmeyebilir, verimsiz kalabilir.

Toprak seçimi: Marul, besin değeri yüksek, torf bakımından zengin topraklarda çok daha verimli ve sağlıklı bir şekilde yetişiyor, bu yüzden humus bakımından zengin, asit oranıysa yüksek olmayan bahçe topraklarını tercih edebilirsiniz. Toprak türleri hakkında yeterince bilginiz yoksa çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki bölümlerinde hizmet veren uzmanlardan yardım alabilir, torflu topraklara kolayca erişebilirsiniz.

Saksı seçimi: Toprak ve fidelerimizi aldığımıza göre sıra geldi saksı seçimine. Evde marul yetiştirmek için seçeceğiniz saksının çok derin olmamasına özen gösterin. Birden fazla marul ekecekseniz marulların büyüdükçe yapraklanıp birbirinin üstünü kapatmaması için ya uzun saksıları seçmelisiniz ya da her bir marul fidesi için ayrı ayrı küçük saksılar almalısınız. Eğer uzun tek bir saksı alacaksanız ekim sırasında marul fidelerinin arasına mesafe koymayı unutmayın, çok sık bir şekilde fideleri dikmeyin.

Işık ve konum: Yaz aylarında saksılarda yetişen marul bitkisinin doğrudan güneş ışığı alması zararlı olacaktır, bu sebeple yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında ise gün ışığı alan, ancak yine doğrudan güneşe maruz kalmayacak yerlerde saksılarınızı muhafaza edebilirsiniz. Kış aylarında kapalı balkonlarda da kolayca yetiştirebileceğiniz marulları şiddetli rüzgar ya da yelden de korumanız gerektiğini unutmamalı, saksılarınızı şiddetli rüzgar geçişi olmayan yerlerde konumlandırmalısınız.

myperfectplants

myperfectplants

Sulama: Marul, tahmin edebileceğiniz gibi sulamayı seven bir bitki. Ancak aşırı sulama da marulun hızla çürümesine sebep olabilir, aman dikkat. Peki "Hangi sıklıkla sulamam gerektiğini nasıl anlayacağım?" derseniz toprağını parmağınızla kontrol ederek bu sıklığı kolayca ayarlayabilirsiniz. Toprağı her zaman nemli olması gerektiğinden eğer bir parmağınızı toprağa sokup çıkardığınızda tamamen kuru kalıyorsa hemen sulama yapmalı, çamur kıvamında bir toprak parmağınıza yapışıyorsa bir süre sulama yapmadan toprağın nem dengesini bulmasını beklemelisiniz. Özetle, marul bitkisinin toprağı hiç kuru kalmamalı, her zaman nemli olmalı. Ancak çamur gibi çok sulu da olmamalı.

Tüm bu şartları sağladığınızda marullarınız kısa sürede yapraklanıp gürleşmeye başlayacaktır. Ancak yetiştirme kısmında dikkat etmeniz gerekenler birkaç önemli nokta da var:

  • Eğer yapraklarda çürümeler oluştuysa sulama miktarını ve sıklığını hemen azaltmalısınız.
  • Çürümenin başladığı yaprakları bir makas yardımıyla dikkatlice ayırmalı ve bitkinizin sağlıklı kalmasını sağlamalısınız.
  • Eğer marul yapraklarında böceklenme meydana gelirse hemen gerekli önemleri almalı, budama ve hatta gerekliyse ilaçlama yapmalısınız. İlaçlama bitkinin doğallığını bozacağından mümkün olduğunca ilaçtan uzak doğal yöntemleri seçmelisiniz.
  • Birden çok marul yetiştirecekseniz mutlaka saksıya aralıklarla dizmeli, yaprakların birbirinin üzerini örtmesine engel olmalısınız.
  • Şimdiden ellerinize sağlık.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?