kemik erimesine ne iyi gelir

Ağrılar Dinsin: Kemik Erimesine Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

Çeşitli sebeplerle halk arasında sıkça yaşanan sorunlardan biri olan kemik erimesi, özellikle belirli bir yaştan sonra hızla kendini belli etmeye başlayabiliyor, sağlığa olumsuz birçok etkisi de olabiliyor. Bu sebeple öncelikle tabii ki doktorlarımızın söylediklerini harfiyen uygulamamız, sonra da beslenmemize daha çok dikkat etmemiz büyük önem taşıyor. Tam da bu yüzden bugün akıllardaki o soruya, "Kemik erimesine ne iyi gelir?" sorusuna yanıt bulmaya çalışacağız birlikte.

Osteoporoz olarak da bilinen ve düşündüğünüzden de yaygın olarak görülen kemik erimesi neden olur, nasıl geçer siz de merak ediyor, beslenme düzeninizde buna uygun olarak değişikliklere gitmek istiyorsanız aşağıdaki detayları öğrenmenizde fayda var.

Yalnız dikkat, yukarıda da söylediğimiz gibi doktorunuza danışmadan, gerekli ölçümlerinizi yaptırmadan aşağıdaki yiyecekler de dahil olmak üzere hiçbir yiyecek-içeceği tek başına tedavi edici olarak görmeyin, düzenli olarak kullanmaya başlamayın. Bir kişi için iyi olabilecek bir seçenek sizin için doğru olmayabilir, bunu da en iyi doktorunuz bilir. Siz siz olun, doktorunuzun önerilerinin dışına çıkmayın.

İçindekiler

Kemik erimesi nedir, neden olur?
Kemik erimesine ne iyi gelir?
  • Kemik erimesi nedir, neden olur?

kemik-erimesine-ne-iyi-gelir-shutter-1

Kemik erimesi (Osteoporoz), kemik dokusunun yoğunluğunun azalması ve kemiklerin mikro yapılarının bozulması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, kemiklerin normalden daha ince, poröz ve kırılgan olmasına neden olur. Kemik erimesi genellikle kemik kütlesinin kaybına ve kalsiyum, fosfor ve diğer minerallerin kaybına bağlı olarak meydana gelir.

Osteoporoz, özellikle menopoz sonrası kadınlarda ve yaşlı erkeklerde daha yaygındır, ancak her yaş ve cinsiyetten bireyi etkileyebilir. Kemik erimesinin ana nedeni, vücuttaki kemik oluşturan hücrelerin (osteoblastlar) kemik yıkım hücreleri (osteoklastlar) tarafından aşırı çalışmasına karşı kaybetmeye başlamasıdır. Bu dengesizlik, kemik kaybına ve kırılabilirliğe yol açabilir.

Kemik erimesi rahatsızlığı, kendini genel olarak bel ağrısı olarak göstermeye başlayan yaygın bir hastalık. Bu hastalığın oluşmasına sebep olan birçok farklı faktör söz konusu. En yaygın olarak bilinen nedenleri ise şöyle:

  • Yaşın ilerlemesi
  • Kadın olmak
  • Erken menopoz ve/veya menopoz sonrası dönemde olmak
  • Erken yaşta yumurtalıkların alınması
  • Kalsiyum eksikliği
  • Yetersiz D vitamini alımı
  • Fosfor eksikliği
  • Genetik faktörler
  • Tiroid hormonlarında yaşanan bozukluklar
  • Hareketsizlik
  • Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar
  • Steroid, kortizon içerikli ilaçların kullanımı
  • Kemik erimesine ne iyi gelir?

kemik-erimesine-ne-iyi-gelir-shutter-2

İleri yaşlarda kemik erimesi sorunuyla karşılaşmamak ve kemik erimesi riskini en aza indirmek için beslenme programınıza sağlıklı yiyecekleri daha çok dahil edebilirsiniz. Eğer aklınızda hemen "Kemik erimesine ne iyi gelir, kemik erimesi nasıl geçer?" gibi sorular oluştuysa buyurun hemen anlatalım. Kemik erimesine karşı vücudu koruduğu ve kemik erimesi riskini azalttığı düşünülen besinler şöyle:

  • Süt

İçeriğinde hem bolca kalsiyum bulunduğu hem de güçlü bir B, D ve E vitamini kaynağı olarak görüldüğü için süt, kemik erimesine karşı tüketebileceğiniz, vücudunuzu kemik erimesi riskinden koruyabilecek besinlerin başında geliyor. Ancak dikkat, sütün sizin bünyenize uygun olup olmadığını da mutlaka doktorunuza danışmanız, herhangi bir intoleransınız olup olmadığını öğrenmeniz de büyük önem taşıyor.

  • Kuru meyveler

Kuru erik başta olmak üzere birçok kuru meyve fenolik bileşikler açısından zengin olmaları sebebiyle kemik erimesine karşı tüketilmesi önerilen besinlerden. Kemik sağlığı açısından vücuda oldukça katkı sağlayan bu besinleri tüketmeye karar verirseniz aşırıya kaçmamanız gerektiğini ve olabildiğince doğal yollarla kurutulmuş olanları tercih etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

  • Badem

Badem de tıpkı süt gibi içeriğinde bolca kalsiyum bulunan besinlerden biri. Bu sebeple düzenli olarak badem tüketmeniz de bu rahatsızlığa yakalanma riskinizi azaltmanıza destek olacaktır. Bademi günde bir avucu aşmayacak miktarda ve kavrulmamış, tuzlanmamış, çiğ haliyle tüketmeniz de önemli, aklınızda bulunsun.

  • Brokoli

Demir eksikliğine iyi gelen, içeriğinde bolca A, C ve E vitamini bulunan brokoli de kemik erimesine karşı sizi koruyabilecek besinlerden biri. Tam da mevsimiyken onu olabildiğince doğal haliyle tüketmeye özen gösterebilir, brokoli salatası hazırlayarak afiyetle yiyebilirsiniz. Daha fazlası için bakınız: Kemik Erimesi ve Kistlerden Koruyan, Zayıflamaya Yardımcı Bir Lezzet: Brokoli Kürü

  • Marul

Şaşırtıcı olsa da marul da kalsiyum bakımından zengin yiyeceklerden biri. Bir başka deyişle vücudunuza kalsiyum olmak için sadece süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda değilsiniz aslında. Taptaze marullarla nefis salatalar hazırlayabilir, vücudunuza lezzetli ve hafif bir iyilik yapabilirsiniz.

  • Ispanak

Koyu yeşil yapraklı sebzelerin en faydalılarından ıspanak bu konuda da bizi yalnız bırakmayan isimlerden. Kas ve kemik sağlığını ve gelişimini destekleyen ıspanak, bu özelliği sayesinde kemik erimesi sorununu yaşama ihtimalini azaltıyor.

  • Balık çeşitleri

Bu rahatsızlığa yakalanma riskini azaltmak için kendinize yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri de vücudunuzun ihtiyacı olan omega-3'ü mutlaka almanız. Ve bildiğiniz gibi omega-3 alabileceğiniz en doğal kaynaklardan biri balıklar. Hm kemik hem de kalp sağlığınızı desteklemek için düzenli olarak balık tüketmeyi unutmayın, aman diyelim.

  • Kayısı

Kurusunu da tüketebileceğiniz meyvelerden kayısı, taze haliyle de mevsimi geldiğinde bolca tüketmeniz gerekenlerden. Zira içinde hem kalsiyum hem de magnezyum bulunuyor. Bu özellikleri sayesinde kayısı kemik sağlığını olumlu anlamda destekliyor.

Şu yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz:

Öksürükten Kemik Erimesine, Birçok Soruna Çare Olan Pratik Bir Lezzet: Keçiboynuzu Kürü

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?