topuk dikenine ne iyi gelir

Yürümek Eziyet Olmasın, Ağrılarınız Dinsin: Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Favorilerime
Ekle

Çok sık yaşanan sağlık sorunlarının başında gelen topuk dikeninden muzdarip olanlardansanız ya da bir yakınınız bu sorunla baş etmeye çalışıyorsa hemen yaklaşın böyle. Bugün "Topuk dikenine ne iyi gelir?", "Topuk dikeni nasıl geçer?" diye düşünenlerin imdadına yetişecek doğal çözümlerden söz edeceğiz size.

Özellikle fazla yürüdüğünüzde topuğunuzda hiç dinmeyen bir ağrı ya da acı hissediyor, yerinizden dahi kalkmak istemeyecek duruma geliyorsanız bu yöntemlere göz atmanızda fayda var.

Elbette topuk dikeni sorunu yaşadığınızda hızlıca doktorunuza danışmanız ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz gerekiyor. Doktorunuzun da onaylaması doğrultusunda aşağıdaki doğal yöntemleri deneyebilirsiniz. Ancak baştan uyarmış olalım: Doktorunuzun onay vermediği hiçbir yöntemi asla uygulamamalısınız, aman diyelim.

İçindekiler

Topuk dikeni neden olur?
Topuk dikenine ne iyi gelir?
  • Topuk dikeni neden olur?

topuk-dikenine-ne-iyi-gelir-1

Topuk dikeni nasıl geçer anlatmaya başlamadan önce, bu sorununun nedenlerini öğrenmemizde fayda var. Birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilen topuk dikeninin en yaygın olarak bilinen sebepleri şöyle:

  • Kas ve bağ dokuda meydana gelen zedelenmeler
  • Ayaklara, özellikle topuklara aşırı yük binmesi
  • Obezite veya fazla kilolar
  • Yanlış ayakkabı/terlik seçimi (Ortopedik olmayan ayakkabılar ve terlikler kullanmak)
  • Yanlış egzersizler (Yanlış şekilde yapılan koşu ve zıplama hareketleri)
  • Gün içinde uzun süre ayakta kalmak
  • Düz tabanlı olmak
  • Yaşın ilerlemiş olması
  • Bel romatizması ya da şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıklar
  • Topuk dikenine ne iyi gelir?

topuk-dikenine-ne-iyi-gelir-2

Topuk dikeninin nedenlerini öğrendiğimize göre geçelim daha da merak edilen kısma, yani "Topuk dikeni nasıl geçer?" sorusuna yanıt bulmaya. Topuk dikenine iyi geldiği söylenen malzeme ve yöntemleri incelemek üzere hemen aşağıdan bekleniyorsunuz. Ancak en başında yaptığınız uyarıları da tekrarlamak isteriz: Bu yöntemleri doktorunuza danışmadan ve onun onayını almadan uygulamamalı, doktorunuzun sözünün dışına asla çıkmamalısınız. Unutmayın, bazı kişilere iyi gelmiş olan bir yöntem size iyi gelmeyebilir, bunu da en iyi doktorunuz bilir.

  • Buharlaşan merhem ve bal kürü

Topuk dikenine çok iyi geldiği söylenen pratik çözümlerin başında buharlaşan merhem ve bal karışımı geliyor. "Buharlaşan merhem de nedir?" derseniz onu kısaca şöyle tanımlayabiliriz: Çocukken boğaz ağrılarımız olduğunda annelerimizin sürmeden edemediği, mentollü aromasıyla hepimizin hafızasında yer eden o meşhur merhemler. Daha detaylı bilgi için bknz: Ev Yapımı Buharlaşan Merhem Tarifi

Konumuza dönecek olursak, 1 yemek kaşığı kadar buharlaşan merhemle 1 tatlı kaşığı balı karıştırın ve ağrılı bölgeye sürüp streç filme güzelce kapatın. Bu şekilde 1 gece uyuyup uyanın ve uyandığınızda ayağınızı güzelce temizleyin. Bu işlemi ağrı durumunuza göre 7 ila 10 gün boyunca her gece uygulayın. Ağrılarınızın hafiflediğini fark edeceksiniz.

  • Pul biber ve kuru üzüm kürü

Çekirdekli ve siyah kuru üzümlerinizi ve pul biberlerinizi hazırlayarak işe başlayın. Toplam 9 gün boyunca sürecek bu kürün ilk üç gününde yaklaşık 10-15 adet kuru üzümü çekirdekleriyle birlikte dövüp ağrılı bölgeye koyun ve streç filme sarıp çorabınızı giyin, bu şekilde uyuyun. Sabah uyandığınızda kuru üzümleri çıkarın ve bu şekilde 3 gün kuru üzümleri ağrılı bölgeye sarın. Ardından 3 gün boyunca pul biberi havanda ezerek ayağınıza aynı şekilde uygulayın. Son 3 günlük sürede ise pul biber ve siyah çekirdekli kuru üzümü karıştırıp birlikte havanda ezin. Bu karışımı ağrılı bölgeye uygulayın. Toplam 9 günün sonunda ağrılarınızın geçtiğini fark edeceksiniz.

  • Kuru soğan kürü

1 adet kuru soğanı haşlayıp ezin ve oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Ardından ağrılı bölgeye bu soğan püresini yayıp temiz bir poşet ya da streç filmle ayağınızı güzelce örtün, üzerine de çorabınızı giyip gece bu şekilde uyuyun. Sabah kalktığınızda ayağınızı sabun ve suyla güzelce yıkayıp durulayın. Bu işlemi de ağrılarınızın durumuna göre 7 ila 10 gün kadar uygulayın.

  • Kekik kürü

Ayaklarınızı yıkayabileceğiniz genişlikte bir kova ya da leğene sıcak suyu aktarın. Suyun içine yaklaşık 1 çay bardağı kurutulmuş kekik ilave edin ve suyun ılımasını bekleyin. Su ılıyınca ayaklarınızı bu suya koyup 30-40 dakika bu şekilde bekleyin. Ağrılarınız hafifleyene dek bu işlemi tekrar edebilirsiniz.

  • Limon

Antioksidan bakımından güçlü yiyeceklerin başında gelen limonlardan da bu süreçte destek alabilirsiniz. Ağrılı bölgeye taze taze kestiğiniz bir limon dilimi koyun ve etrafını bir bandaj, poşet ya da bezle sarıp çorabınızı giyin. Bu şekilde uyuyup sabah uyanınca limon dilimini çıkarın. Ağrılarınızın durumuna göre ortalama 7 ila 10 gün kadar bu işleme devam edin. Ağrıların dindiğini fark edeceksiniz.

  • Buz

Topuğunuzdaki ağrıyı azaltmak için buzdan da destek alabilirsiniz. Ağrıyan bölgeye yaklaşık 15 dakika boyunca buz uygulayıp bunu günde 3-4 kez kadar yapabilirsiniz. Ancak dikkat, ayağınız buz dolayısıyla üşüyebileceği ve bu da soğuk algınlığı gibi hastalıklara sebep olabileceği için bu uygulamayı sıcak havalarda tercih etmenizde, üşümediğinizden emin olmanızda fayda var.

  • Egzersiz

Topuk dikeninin oluşturduğu ağrıları dindirmek için doktorunuzun da size önereceği egzersizleri düzenli olarak yapmanız önemli. Yaygın olarak önerilen egzersiz yöntemlerinden biri şöyle: Plastik bir şişe ya da top veya merdane gibi yuvarlak hatlı bir malzemeyi ayağınızın altına alın ve topuğunuzdan ayak parmaklarınıza kadar yuvarlamaya başlayın. Bu uygulamayı yaklaşık 5 dakika boyunca yapın. İhtiyaç duyarsanız günde 4-5 kez tekrar edin. Eğer buzun etkisinden de faydalanmak isterseniz plastik şişenin içini buzlu suyla doldurabilirsiniz.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?