Çözümsüz Değil: İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
29 Aralık 2023
Favorilerime Ekle
Böbreklerden mesaneye uzanan organları içeren ve idrarın vücuttan sağlıkla atılmasını sağlayan idrar yollarında enfeksiyonlar oluşabiliyor, sık sık yaşanabilen bu sağlık sorunuyla karşılaşmamak ya da karşılaştığımızda hızlıca geçmesini sağlamak içinse idrar yolu enfeksiyonu neden olur, idrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir öğrenmek gerekiyor.
Yanma, sıkışma hissi, alt karın ağrısı ve sık sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösteren idrar yolu enfeksiyonuyla ilgili bilinmesi gerekenleri beraber keşfedelim şimdi.
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir anlatmaya başlamadan önce idrar yolu enfeksiyonunun sebepleri nelerdir öğrenelim, kendimizi olabildiğince koruyarak enfeksiyonunun oluşmasının en başından önüne geçelim dedik, idrar yolu enfeksiyonu neden olur, yaygın olarak bilinen nedenleri nelerdir bir bir sıralayalım istedik. İdrar yolu enfeksiyonunun yaygın olarak bilinen sebepleri şöyle:
Koli basili bakterisine maruz kalmak
Diğer bakteriyel enfeksiyonlar
İdrar sondası takılması (Sondanın kalma süresi, hastanın kadın olması, yaşlı olması, diyabeti olması gibi etkenler)
Hijyen sorunları
Prostat büyümesi
Böbrek taşı
Bağışıklık sisteminin zayıflaması ya da çökmesi
Bazı ilaçların yan etkileri
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nedir?
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle bakterilerin idrar yollarına girmesi sonucu oluşan bir enfeksiyondur. En sık rastlanan belirtileri şunlar olabilir:
İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi
Sık idrara çıkma
İdrarın bulanık veya kötü kokulu olması
Alt karın ağrısı veya baskı hissi
Ateş
Bulantı ve kusma
Eğer yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçı varsa, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek ve uygun tedavi için muayene olmak önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonları genellikle antibiyotik tedavisi ile başarıyla tedavi edilebilir.
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir?
İdrar yolu enfeksiyonunun nedenleri nelerdir keşfettiğimize göre geçelim böyle bir sorunla karşılaştığımızda neler yapabileceğimize. Tabii ki öncelikli olarak yapmanız gereken vakit kaybetmeden doktorunuzun yolunu tutmanız ve onun önerilerini uygulamanız ama doğal çözümlerle bu enfeksiyonun iyileşme sürecini hızlandırmak isterseniz şu yöntemlere de göz atabilirsiniz.
Limon suyu
C vitamini bakımından en zengin besinlerden olan limon, güçlü antioksidan özellikler gösteriyor. Bu sayede toksinlerin vücuttan hızlıca uzaklaştırılmasını sağlıyor. Onun bu özelliğinden yararlanmak isteyenlerin bir su bardağı suyun içine limonu taze taze sıkarak içmesi yeterli oluyor.
Maydanoz
İdrar söktürücü özellikleriyle bilinen maydanoz, bu özelliğinin de etkisiyle enfeksiyonun vücuttan daha hızlı uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor. Bunun için her gün düzenli olarak 4-5 dal maydanoz yiyebileceğiniz gibi dilerseniz limon suyunu da devreye sokabileceğiniz bir maydanoz suyu hazırlamanız size yardımcı olabiliyor. Maydanoz suyuyla ilgili daha detaylı bilgi isteyenleri hemen şöyle alalım: Maydanoz Suyu
Yaban mersini
Tıpkı limon gibi antioksidan özellikleri bir hayli güçlü olan orman meyvelerinden yaban mersini de su süreçte sizi yalnız bırakmayan isimlerden. Bakterilerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan yaban mersininin bu özelliklerinden faydalanmak için onu her gün düzenli ve ölçülü bir şekilde taze taze tüketmeniz yeterli.
Böğürtlen çayı
Tam bir C vitamini deposu olan, güçlü antioksidan özellikleri bulunan böğürtlen, dört mevsim güvenilir aktarlardan kolayca ulaşabileceğiniz çayıyla enfeksiyonlardan daha hızlı kurtulmanıza yardımcı oluyor. Üstelik kendisi sadece şifa dolu değil, pek de lezzetli, bizden söylemesi diyor ve sizi hiç bekletmeden şuraya doğru alalım istiyoruz: Böğürtlen Çayı
Soğan kürü
Doğal bir antibiyotik olarak görülen besinlerden soğan da bu süreçte size destek olabilecek isimlerden. 1 soğana 1 su bardağı su olacak şekilde soğan kürünü kaynatarak kolayca hazırlayabilir ve her gün taze olarak bu kürü hazırlayıp tüketerek vücudunuzdaki iltihaplanmaların, enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesine destek olabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için lütfen şöyle buyurun: Soğan Kürü
Lahana kürü
Faydaları saymakla bitmeyen besinlerden beyaz lahana da mevsiminde bol bol tüketebileceğiniz çözümlerden. Zira kendisi de tıpkı soğan gibi iltihaplanmaların iyileşme sürecini hızlandırabiliyor, bu sayede idrar yolu enfeksiyonlarına da iyi geliyor. Evde lahana kürünü nasıl yaparım derseniz şuradan tarifimize kolayca ulaşabilirsiniz: Lahana Kürü
Karnabahar kürü
Tıpkı lahana gibi sonbahar-kış aylarında, mevsimindeyken destek alabileceğiniz bir başka sebze de karnabahar. Bol suda kaynatıp elde ettiğiniz suyu içerek karnabaharın idrar yolları üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi ve tarifi için şöyle buyurun: Karnabahar Kürü
Kızılcık suyu/çayı
İçindeki flavonoidler ve C vitaminiyle vücudu toksinlerden arındıran, bu özelliği sayesinde grip, nezle gibi yaygın olarak yaşadığımız hastalıklarda da sıkça destek aldığımız doğal çözümlerden kızılcık, idrar yollarında yaşanan sıkıntılarda da yanınızda. Onun bu özelliğinden faydalanmak için suyunu içebileceğiniz gibi çayını temin edip demleyerek de tüketebilirsiniz.
Yeşil çay
İçinde flavonoidler ve polifenoller olan yeşil çay da güçlü bir antioksidan aslında. Bu sayede iltihaplanmaların hızlıca iyileşmesine destek oluyor. Yeşil çayı hazır paketler halinde alıp şipşak yapabileceğiniz gibi dilerseniz aktarlardan temin edip ellerinizle de demleyebilirsiniz. Seçim sizin.
Su
Ve tabii ki su. İdrar yollarında yaşanan enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesini istiyorsanız günlük su ihtiyacınız kadar suyu her gün bol bol içmelisiniz. Günlük su ihtiyacınızı yine kendi bünyenize göre doktorunuza ya da bir diyetisyen ve/veya beslenme uzmanına danışıp gerekli ölçümleri yaptırarak kolayca öğrenebilirsiniz.
Önemli bir not: İdrar yolu enfeksiyonu ciddi bir rahatsızlık olduğu için yukarıdaki çözümler de dahil hiçbir doğal çözümü doktorunuza danışmadan ve onun onayını almadan uygulamayın, böyle bir sorunla karşılaştığınızda hiç vakit kaybetmeden doktorunuzun yolunu tutun. Özellikle yukarıdaki çözümlerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa asla o yöntemi uygulayın. Aynı şekilde düzenli olarak kullandığınız ilaçlar ya da ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız varsa asla kendi kendinize bulduğunuz çözümleri doktorunuzdan onay almadan uygulamayın, aman dikkat.
Önemli Uyarı
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
0