Gerçek Tereyağı Nasıl Anlaşılır

Evde Yapabileceğiniz 5 Kolay Testle: Gerçek Tereyağı Nasıl Anlaşılır?

Favorilerime
Ekle

Yemeklerde margarin yerine kullanılması tavsiye edilen tereyağının faydalarını uzmanlar anlata anlata bitiremiyor. İçinde A, D ve E vitaminleri bulunan tereyağı aynı zamanda bir protein kaynağı. Kolestrolü düşürüp güçlü bir antioksidan olan tereyağı vücuttaki yağ oranını da koruyor.

Ancak tıpkı bal ve zeytinyağı gibi birçok besin malzemesinde olduğu gibi tereyağının da sahtesi maalesef üretiliyor. Eğer satın aldığınız tereyağının hakiki olduğundan şüpheliyseniz şu testleri yaparak onun gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.

  • Gerçek (Hakiki) tereyağı nasıl anlaşılır?

Gerçek Tereyağı Nasıl Anlaşılır

Kaliteli tereyağını anlamak, sofranıza koyacağınız, yemeklerde kullanacağınız tereyağının gerçek olup olmadığını anlamak için aşağıdaki küçük testleri yapabilirsiniz.

  • Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir

Gerçek Tereyağı

Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.

  • Kesme testi: Buzdolabından çıkan tereyağını kesmekte zorlanıyorsanız gerçek, bıçak değdiğinde çatlıyorsa sahtedir

Gerçek Tereyağı

Buzdolabından çıkardığınız tereyağını kesmekte zorlanırsanız, öyle değil mi? Bu yüzden tariflere eklemeden önce oda sıcaklığında bekletmeniz gerektiği söylenir. Şimdi dolaptan çıkardığınız tereyağına bıçağı değdirin. Bıçak darbesi alan yerler küçük küçük parçalanıyorsa gerçektir ama eğer ki yağın bütünü çatlıyorsa sahte olma ihtimali epey yüksek.

  • Erime testi: Oda sıcaklığında bıraktığınızda yumuşuyorsa gerçek, su gibi eriyorsa sahtedir

Gerçek Tereyağı

Az önce bahsettik; yemeklere koymadan önce tereyağını oda sıcaklığında erimeye bırakmanız lazım. Şimdi küçük bir test yapalım. Tereyağını oda sıcaklığına bırakın ve bekleyin. Eğer yavaş yavaş yumuşuyorsa sorun yok ancak erirken su salıyorsa sahte olduğundan şüphelenebilirsiniz.

  • Renk testi: Erimiş kısımların rengi daha koyuysa sahtedir

Gerçek Tereyağı

Tereyağımızı erittik. Eriyip tabağa akan kısımların rengine dikkat edin. Eğer erimiş kısımların rengi tereyağından daha koyuysa içinde gıda boyası kullanılmış demektir. Tüketmeyin.

  • Köpürme testi: Tavada eriyen tereyağı köpürmüyorsa sahtedir

Gerçek Tereyağı

Malzemelerden önce tavaya eklediğiniz tereyağın göz göz olması ve köpürmesi gerekli. Eğer bu şartları yerine getirmiyorsa sahte olabilir. Tüketmemenizde fayda var. Zira tereyağının köpürmesinin nedeni içinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı dışarı çıkması.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?